Din 3 august 2018 putem vedea la cinema cel mai nou film care-l are personaj principal pe Ethan Hunt, Mission: Impossible - Fallout / Misiune: Imposibilă - Declinul.

Pregătiți-vă pentru cea mai bună misiune imposbilă din toate timpurile! E singura serie care de la un film la altul a devenit din ce în ce mai bună. Acestă serie are o longevitate de 22 ani și fiecare film s-a lansat la o diferență de 3-6 ani.

Acestea sunt: Mission: Impossible (1996, r. Brian de Palma), Mission: Impossible 2 (2000, r. John Woo), Mission: Impossible 3 (2006, r. J.J. Abrams), Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011, r. Brad Bird), Mission: Impossible – Rogue Nation (2015, r. Christopher McQuarrie).

Mission: Impossible – Fallout / Misiune: Imposibilă - Declinul e și primul film din serie care e regizat de același regizor, Christopher McQuarrie (foto sus, alături de Tom Cruise), care a s-a ocupat şi de scenariul acestui film. Totodată, e și primul film 3D al seriei.

„Misiunea ta, în cazul în care o accepți... Ca întodeauna, dacă tu sau oricare membru al echipei tale e prins sau ucis, Secretarul va respinge implicarea în acțiunile voastre. Acest mesaj se va autodistruge în 5 secunde.”… fâs, se aprinde fitulul și are loc explozia eminentă pe muzica inconfundabilă a lui Lalo Schifrin.

Serialul Misiune: Imposibilă, din care s-a insiprat această franciză a fost difuzată între 1966 și 1973 și personajul principal a fost Jim Phelps (interpretat de regretatul Peter Graves). Serialul, difuzat și în Romania de TELE 7 abc cu mulți ani în urma, e un film cu spioni în genul James Bond, doar că de această dată e vorba de o echipă IMF, formată din specialiști în arta deghizării, spargeri, explozii și bineînțeles nelipsita femeia fatală.

În primul film al seriei însă, Jim, trece de cealaltă parte a baricadei și personaj principal devine Ethan Hunt interpretat magistral de Tom Cruise. Acesta e rolul care i-a definit cariera. Pentru a vedea ce s-a întâmplat în primele 5 filme ale seriei dați click AICI.

La doi ani după ce Ethan Hunt (Tom Cruise) şi echipa lui din IMF l-au capturat pe Solomon Lane (Sean Harris), Sindicatul nu mai are conducător. Supraviețuitorii acestuia, formează un alt grup, intitulat Apostolii care organizează atacuri teroriste peste tot în lume.

Forțat să aleagă între partenerul său din echipă, Luther (Ving Rhames) și protejarea lumii, Ethan Hunt ia o decizie în urma căreia pierde controlul asupra a trei sfere de plutoniu, permițându-le să ajungă pe piața neagră. Pentru a remedia situația, Ethan vrea să continue urmărirea acestora în Franța, dar CIA dorește să-l supravegheze, punându-l în joc Walker (Henry Cavill), un agent de top.

Deși dovedește capacități fizice formidabile și excelează în scenele acțiune, caracterul și performanțele sale psihice sunt destul de brute. Cei doi trebuie să treacă peste diferenţele dintre ei înainte ca planul catastrofal al apostolilor să devină realitate.

Pe parcurs li se va alătura și Isla Faust (Rebecca Ferguson) de la MI 6, care are alte planuri în agendă. Poate că intenţia tuturor este să facă bine, dar ordinele contradictorii şi metodele diferite de acţiune ale organizaţiilor pe care le reprezintă vor genera suspans consistent şi vor avea loc răsturnări neaşteptate de situaţii.

Scenele de acțiune parcă sunt mai nebunești și mai detaliate ca niciodată. Dar ceea ce m-a surprins a fost nivelul de violență din scenele de luptă ale acestui film din serie.

De la Mad Max: Fury Road (2015) nu am mai văzut un asemenea film care să aiba acţiune non-stop fără să îţi dea voie să respiri. Ethan Hunt şi în celelalte filme ale seriei se lovea și se lupta cu inamicii, dar aici parcă o face mai mult ca niciodată, iar luptele sunt extrem de bine coregrafiate și violente.

Una din cele frumoase lupte e scena din baie, acea luptă care apare şi în trailer, unde veţi avea impresia că faceţi parte din ea. Veţi simţi fiecare pumn dat şi veţi dori să loviţi înapoi. Pentru a ne putea delecta cu această luptă de câteva minute, a fost nevoie de 4 zile de filmări. 

Dacă Tom Cruise nu ar fi avut succes ca actor, cu siguranță ar fi fost un atlet desăvârșit. :) O să vedeți de ce doar urmărind acest film. :D

Mission: Impossible – Fallout, e cel mai lăudat film din serie. Pe RottenTomatoes.com are un scor de 93%, pe Metacritic 86% şi pe IMDB.com un rating 9,5. Un lucrur rar întâlnit - ca un blockbuster să fie îndrăgit și de criticii de film!

David Ehrlich de la Indiwire spunea că Mission: Impossible - Fallout este unul dintre cele mai bune filme de acţiune din istorie, iar Chris Nashway de la Entertainment Weekly spune: „Se ridică la nivelul aşteptărilor şi, mai mult decât atât, franciza s-a transformat într-una dintre acelea ce pare să devină din ce în ce mai bună – mai palpitantă şi mai ameţitor de captivantă cu fiecare film nou”.

Singura mea critică e că trailer-ul ne prezintă prea mult din acțiune. Am intuit din trailer cine va trăda pe cine și cu cine se va lupta pe viață și pe moarte Ethan la finalul filmului.

Singurul meu regret a fost absenţa personajului interpretat de Jeremy Renner (William Brandt). Christopher McQuarrie, care şi l-ar fi dorit pe Renner în distribuţie, a explicat că au fost unele dificultăţi de producţie şi astfel acest lucru a fost imposibil: „La acea vreme, când am început lucrul la film, nu am terminat încă scenariul, aşa că a fost foarte greu să spunem cine va juca şi pe ce perioadă se vor întinde filmările în cazul fiecărui actor, ori în ce zile, iar Renner avea deja un angajament cu Marvel. Dacă am fi avut scenariul terminat, ne-am fi putut organiza altfel, dar aşa nu am putut şti cum se vor aranja partiturile. A fost un caz nefericit de proastă sincronizare”. Dar cine ştie?! Poate îl vom revedea în cea de-a 7 aventură!!!

Exact ca în toate filmele acestei serii, Tom Cruise și-a executat singur toate cascadoriile, neavând nevoie de dublură. Pentru una din cele mai spectaculoase scene din acest film Cruise s-a antrenat timp de un an.

Dacă în Ghost Protocol Cruise a escaldat ce mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, iar în Rogue Nation a atârnat de aeronava A380, acum Cruise se autodepăşeşte...

După numărul şi complexitatea scenelor de acţiune pe care preferă să le execute fără dublură, Tom Cruise pare să fie Jackie Chan al Hollywoodului. De această dată Cruise a sărit de 106 din avion pentru a obţine scena perfectă. Complexa scenă de acţiune promite să intre în istoria recentă a celei de-a şaptea arte.

Hunt execută o cădere liberă cu parașuta de aproape 8 km şi trebuie să se intersecteze cu Walker. A fost nevoie însă de trei aparate de zbor, iar secvenţa s-a filmat în Emiratele Arabe Unite – singurul loc din lume în care legislația a permis realizarea unei astfel de scene, după cum a mărturisit însuşi Cruise.

Cele 106 sărituri, efectuate de-a lungul unui an întreg, dintr-un avion militar, au fost pregătirea pentru scena la înălţime. În timpul filmărilor, a fost nevoie de trei duble pentru a-l mulțumi pe regizorul Christopher McQuarrie.

În timpul săriturilor, actorul a purtat o mască de oxigen. A fost realizată una specială, care lăsa se se vadă bine faţa actorului, pentru ca publicul să fie convins că el este cel care efectuează saltul.

Acest tip de salt cu paraşuta de la înălţime mare, dar cu deschidere la înălţime mică (HALO-High Altitude Low Opening) a fost destinat trupelor militare care trebuiau să penetreze în teritoriul inamic fără să fie detectate, fiind dezvoltat de către aviaţia americană în cursul anilor 1960. De aceea, are sens într-un film cu spioni.

Ceea ce este totuşi mai puţin obişnuit e ca actorul însuşi să realizeze această cascadorie. Dar pentru Tom Cruise a sunat tentant. Deşi Cruise este celebru pentru cascadele pe care şi le face singur, aceasta este una dificilă chiar pentru standardele actorului. Saltul HALO obişnuit are loc undeva între circa 5000 şi 12000 de metri altitudine, şi necesită un echipament special şi un antrenament intensiv, tocmai pentru ca cel care sare să nu sufere de rău sau de hipoxie.

Spre deosebire de saltul obişnuit cu paraşuta, această procedură nu este destinată publicului larg: pentru o comparaţie, skydiving-ul se face pe la 4000 de metri.

Pentru secvenţa din Mission: Impossible - Fallout, Cruise a repetat manevra de mai multe ori, aşa cum reiese dintr-un videoclip publicat recent de Paramount Pictures.

Pentru a filma secvenţa, care urma să aibă loc în amurg, actorul de 56 de ani a sărit din avioane cargo în decursul ferestrei de 3 minute în care putea surprinde lumina potrivită, alături de un cameraman care urma să se fie lângă el pentru a filma. Desigur, miza era nu doar a reuşi, ci şi a supravieţui într-una dintre cele mai grele lucruri pe care le poate face un om. 

Tot la filmările acestui film Cruise şi-a rupt glezna, fapt ce a amânat producţia cu câteva săptămâni. Accidentul a survenit în timpul unei sărituri la înălțime. Ajutat de cabluri, Cruise trebuia să ajungă pe acoperișul unei clădiri învecinate, însă a aterizat greșit, iar după ce s-a izbit cu pieptul de margine a reușit să se ridice și să mai facă câțiva pași, șchiopătând, apoi a îngenunchiat, vizibil afectat de impact.

Actorul nu a fost recompensat în vreun fel pentru ambiţia şi dorinţa de perfecţiune pe care a demonstrat-o, şi nici nu a atins recorduri, însă a reuşit, cu siguranţă, să înscrie în istorie Mission: Impossible, ca pe una dintre francizele cu cele mai bune scene de acţiune din toate timpurile. 

În weekend-ul lansării a obţinut 61,5 milioane de dolari în Statele Unite, potrivit BoxOfficeMojo.com. Recordul a fost deţinut până acum de Mission: Impossible 2, cu 57,8 milioane de dolari. Mission: Impossible – Rogue Nation, a debutat pe teritoriul nord-american cu 55,5 milioane. Internaţional, pelicula a strâns până acum 92 milioane de dolari în 36 de țări. În cinematografele din China va putea fi urmărit abia din 31 august.

Mission: Impossible – Fallout va putea fi urmări în avanpremieră începând cu 1 august , iar din 3 august va putea fi văzut în cinematografele din toată ţara, distribuit de Ro Image 2000