Goosebumps 2: Haunted Halloween / Goosebumps 2: Halloween bântuit e continuarea filmului cu acelaşi nume lansat în 2015.

Dacă primul film al seriei a fost 3D, de data asta, continuarea lui e în format normal şi are şi jumătate din bugetul filmului lansat în urmă cu 3 ani. Din 2 noiembrie va putea fi vizionat în premieră la cinema. Weekendul trecut a rulat în avanpremieră.

Goosebumps 2: Haunted Halloween este regizat de Ari Sandel, după un scenariu scris de Rob Lieber. Realizatorii celui de-al doilea film s-au gândit să nu se mai limiteze la cele 200 de cărţi Goosebumps, ci să aducă pe ecran o poveste originală, o aventură inspirată din mult îndrăgita serie.

De această dată Slappy revine mai înfricoşător ca niciodată, obiectivul acestuia fiind găsirea unei familii sau mai bine zis o mămică, pentru că tăticul său e nimeni altul decât R.L. Stine (Jack Black).

Chiar şi după 25 de ani, îndrăgita serie Goosebumps nu pare a deveni prea înfricoşătoare. În total s-au tipărit 400 milioane de cărţi, care au fost traduse în 35 de limbi. Nenumăratele fantome, spaime şi râsete ale milioanelor de copii şi adulţi, au făcut ca R.L. Stine să fie considerat unul dintre cei mai bine vânduţi autori de cărţi pentru copii din istorie.

În plus, numărul de fani ai serialului sporeşte, iar criticile favorabile continuă. Iar acum, după hit-ul Goosebumps care a adunat încasări de peste 150 de milioane dolari, a apărut continuarea acestor aventuri. Doar că de data asta cu o distribuție nouă, Jack Black având doar un cameo prelungit.

În micul oraș Wardenclyffe, membrii familiei Quinn: eleva de liceu Sarah (Madison Iseman), frăţiorul ei de şcoală generală, Sonny (Jeremy Ray Taylor) şi mama lor, Kathy (Wendi McLendon-Covey) ajung fără voia lor personajele principale într-o serie de aventuri care-l au în prim plan pe Slappy.

Sonny şi colegul său, Sam (Caleel Harris) sunt prieteni buni care au o „firmă” numită „Frații gunoaielor”. De ce? Aceștia obişnuiesc să adune lucruri pe care alţii obişnuiesc să le arunce. Dar acestă „îndeletnicire” îi duce în casa lui R.L. Stine unde găsesc un manuscris numit „Haunted Halloween”. Din nefericire deschid această carte şi din ea cine iese? Marioneta Slappy (Avery Lee Jones).

La început, Slappy pare a nu dori altceva decât să facă parte din familia Quinn, dar atunci când lucrurile merg prea departe, Sarah, Sonny şi Sam îşi dau seama că păpuşa periculoasă trebuie oprită. Respins de către familia Quinn, Slappy decide să-şi alcătuiască propria sa familie, readucându-i la viaţă pe prietenii săi de Halloween, inclusiv pe Walter (Chris Parnell) un vânzător care e atras de Kathy.

În timp ce Halloween-ul transformă oraşul lor liniştit într-o harababură cu monştri, şi creaturi stranii, cum ar fi urşi giganţi de cauciuc sau pitici ciudaţi de gradină, Sarah, băieţii şi vecinul lor, d-l Chu (Ken Jeong) îşi adună puterile pentru a o salva pe Kathy şi întreg oraşul din ghearele lui Slappy şi ale planului său malefic.

Wendi McLendon-Covey, în rolul lui Kathz, mama lui Sarah şi a lui Sonny, susţine că aceşti copii au inspirat-o, obligând-o să dea tot ce avea mai bun: „Cel mai bun lucru pe care-l vezi la aceşti copii-actori este faptul că ei îşi interpretează personajele perfect natural, cu inteligenţă şi mult haz. Ei sunt absolut veritabili şi reuşesc să te atragă în lumea lor hazlie, iar tu ajungi să trăieşti acolo, alături de ei”.

Cel mai greu pentru realizatori a fost să aducă la viaţă o lume de monştri specifici Halloween-ului. Realizatorii au considerat că protagoniştii filmului nu ar trebui să fie făcuţi din lemn. Dar acest principiu ar putea fi încălcat dacă ne gândim la vedeta necontestată a seriei Goosebumps, Slappy, manechinul ventriloc.

Jack Black impreuna cu R.L. Stine.

Slappy a apărut pentru prima dată în cartea Goosebumps: Night of the Living Dummy, din 1993. R.L. Stine s-a inspirat după alţi autori, inclusiv Ray Bradbury şi Rod Sterling, dar ideea i-a venit amintindu-şi despre thrillerele clasice pe care le urmărea cu ani în copilărie. R.L. Stine are si in acest film un cameo, el este directorul de la finalul filmului.

Dacă în primul film Slappy a avut vocea lui Jack Black, de această dată vocea lui e a actorului Avery Lee Jones. Performanţa fizică a lui Slappy a fost coordonată cu ajutorul a patru marionete:

I) Prima marionetă este “eroul”, o marionetă complet automatizată, care poate fi mânuită cu ajutorul unei telecomenzi, dirijând mişcările ochilor, gâtului şi feţei lui Slappy, care-şi poate roti capul 360 de grade. Membrele îi sunt manevrate cu ajutorul unor braţe telescopice, iar degetele i se pot mişca. Legacy a mers şi mai departe, creând o pereche de mâini animatronice, care pot fi utilizate în acţiunea real-life, exact ca în jocurile video.

II) Cea de-a doua marionetă este parţial automatizată, fiind cunoscută sub numele de versiunea animatronică „simplă”. Acest Slappy are gura mecanică, iar ochii, sprâncenele şi pleoapele i se pot mişca.

III) Cea de-a treia este marioneta “cascador”, o versiune din cauciuc, cu ochii realizaţi în 3D, care pare identică cu celelalte versiuni, dar care poate suporta forţe de presiune şi torsiune asupra corpului. Aceasta e marioneta care poate fi mânuită de copii, fiindcă e cea mai uşoară şi nu se sparge.

IV) Ultima marionetă este de fapt marioneta originală, o păpuşă ventriloc, care a fost folosită în primul film Goosebumps.

Să fim serioși... Cine altcineva ar putea să-i determine pe zecile de monştri să creeze haos, dacă nu Slappy?! Eu unul abia aștept Goosebumps 3. Sper doar să nu dureze alți 3 ani până va realizat.

Goosebumps 2: Haunted Halloween / Goosebumps 2: Halloween bântuit ajunge la cinema din 2 noiembrie, distribuit de InterComFilm Distribution.