Studiourile Warner se întorc cu o nouă aventură din universul Rocky Balboa, din 24 noiembrie la cinema.

Creed II e regizat de Steven Caple Jr. după un scenariu scris de Juel Taylor și Sylvester Stallone. Exact ca și primul film al seriei sau celelalte filme care-l au în rol principal pe Rocky Balboa, este un film despre lupta interioară a eroului, lupta cu propriii demoni și efortul acestuia de a duce pe umeri povara unui trecut încărcat de regrete, temeri, incertitudini și frustrări. Dar cea mai grea luptă e lupta cu sinele. Încercarea de a te autodepăși. 

Au trecut 3 ani de când Adonis Creed (Michael B. Jordan) a pierdut în faţa lui „frumșelului” Ricky Conlan. A câștigat 6 meciuri la rând și acum ultima luptă culminează cu încoronarea sa ca și campion mondial la categoria grea. Acum e un adevărat star, se însoară cu iubita lui Bianca Taylor (Tessa Thompson) și se mută în LA după ce Rocky îl refuză să-i mai fie antrenor.

De ce? Viktor Drago (Florian Munteanu), fiul lui Ivan Drago (Dolph Lundgren) îl provoacă la un meci de box pe Adonis. După momentul epic din 1985, când Rocky îl bate Drago la el acasă, acesta e exilat în Ucraina.

Soția îl părăsește și Viktor crește alături de el în sărăcie cu ura specifica față de americani. Bineînțeles, Adonis vrea să-și răzbune tatăl, așa că vrea să se antreneze pentru acest meci. Doar că Rocky refuză să-i fie antrenor și alături de Bianca părăsesc Philadelphia, întdreptându-se spre Los Angeles.

Cum decurge acțiunea în continuare?! Vă las să aflați în cinema.

M-am bucurat să o revăd în câteva secvențe cheie ale filmului pe Brigitte Nielsen (55 ani), care deși a îmbătrânit (a devenit o „babetă” ca să citez un prieten) nu și-a pierdut farmecul din tinerețe.

Una dintre problemele lui Adonis e faptul că poate identifica răul foarte ușor în persoana lui Ivan Drago, mândria pugilistică a Uniunii Sovietice, cel care l-a ucis în bătaie pe tatăl său, dar respectând regulile boxului și regulamentele din ring. Drept urmare, fără să suporte niciun fel de pedepse sau sancțiuni.

De ce e o problemă faptul ca Adonis vede în Drago cauza tuturor problemelor din viața lui? Pentru că, bineînțeles, e fals. Nu Drago e de vină pentru obsesiile lui, ci el însuși. Iar felul în care ajunge să le înfrunte sau să le depășească și ce riscuri e dispus să își asume pentru asta, e iarăși o problemă ce ține numai și numai de el. 

Creed II e o reîntâlnire, după 33 de ani, între Sylvester Stallone și Dolph Lundgren, sub forma unui rematch peste timp între Ivan Drago și Apollo Creed, susținut de fiii acestora, Viktor Drago și Adonis Creed.

Rocky l-a învins pe Ivan Drago în marele meci de box din Moscova, de la sfârșitul lui Rocky IV și între ei doi există un soi de respect, cel puțin în aparență. Pe de altă parte, nu știm mai nimic despre traiectoria lui Ivan de după înfrângerea suferită în fața lui Rocky.

După acest meci soarta nu a fost blândă cu Ivan, ținând cont de faptul că regimul sovietic, ce încerca să-și dovedească superioritatea cu orice ocazie, a înghițit victoria lui Rocky ca pe un hap extrem de amar. Astfel acesta a fost exilat în Ucraina și dacă fiul său ar deveni campion, aceștia ar putea să se întoarcă în „mama” Rusie.

Cum de ajung Ivan Drago și Rocky Balboa să organizeze un astfel de meci? Dacă nu ar fi de mirare ca Adonis să-și dorească să-și răzbune tatăl, totuși Rocky pare că a devenit un altfel de om, odată cu vârsta, mai înțelept și mai echilibrat. Rocky nu pare genul care să vrea să își răzbune fostul adversar, antrenor și prieten. 

Și, cu toate acestea, lupta va avea loc. Și mai e o mare necunoscută: Viktor Drago, fiul lui Ivan. Ce dorește el, care îi sunt motivațiile, care îi sunt obiectivele? Ce are de dovedit și cui? 

Cel mai greu a fost pentru producători să găsească actorul care să-l întruchipeze pe Viktor Drago. Nu căutau un actor cu mușchi sculptați în sala de forță, ci un luptător adevărat, călit în ring, care să se miște natural, care să știe să dea și să încaseze și care să aibă și oarecare calități de actor.

Alegerea lui Stallone a fost Florian Munteanu, un boxer profesionist de origine româna, ce are în fața lui o sarcină foarte grea: să ducă mai departe moștenirea lui Dolph Lundgren din 1985.

Stallone și-a asigurat fanii că Munteanu e omul potrivit pentru acest rol: Munteanu e incredibil. Am căutat toți campionii de categorie grea din lume, pentru că nu puteam folosi un actor. Un actor nu poate învăța. Îl aveam pe Michael, care e actor, așa că aveam nevoie, de partea cealaltă, de cineva cu experiență. Dolph Lundgren a fost campion mondial de kickboxing, felul în care se mișca, nu e ceva ce poți învăța într-un an... L-am privit în ochi și mi-a plăcut.” 

Și Stallone avea dreptate! Munteanu este extraordinar în acest film, iar legătura dintre el și Dolph Lundgren face ca întregul film să graviteze mai mult în jurul lor și mai puțin în jurul personajelor principale - Rocky - Adonis - Bianca. Felul în care joacă cei doi ridică mult valoarea acestui sequel care ar fi putut fi o mare dezamăgire.

Eu unul sper ca acest film să fie un succes și să mai avem parte de încă o continuare. Oricum în punctul culminant al filmului am ajuns să vorbesc singur: „Dă-i în gură! Nu te lăsa! Sparge-i moaca!” :) Înseamnă mult ca un film să-ți trezească astfel de stări și să ajungi să trăiești în sala de cinema sentimente puternice alături de personajele de pe marele ecran.

Eu unul abia aștept să se lanseze pe Blu-ray să-l revăd.

Creed II ajunge in cinematografe din 24 noiembrie, distribuit de Forum Film.

PS: Un lucru m-a supărat totuși: atât pe posterul original, cât și pe posterul românesc, numele lui Florian Munteanu nu apare deloc. Mi se pare o mare nedreptate având în vedere rolul său și importanța acestuia în film.