Producătorii succeselor Lord of the Rings / Stăpânul inelelor și The Hobbit / Hobbitul, ne aduc din 7 decembrie la cinema Mortal Engines / Maşinării infernale. O nouă sagă spectaculoasă e pe cale să înceapă.

Mortal Engines / Maşinării infernale este ecranizarea primei cărţi din seria omonimă lansată în 2001. Versiunea în limba română a romanului urmează a fi lansată în ianuarie 2018 la Editura Paladin.

Filmul este regizat de Christian Rivers după un scenariu scris de Fran Walsh, Philippa Boyens şi Peter Jackson, bazat pe romanul cu acelaşi nume scris de Philip Reeve.

Dupa succesul primului roman Mortal Engines au urmat 3 continuări: Predator's Gold (2003), Infernal Devices (2005) şi A Darkling Plain (2006) şi 3 prequel-uri: Fever Crumb (2009), A Web of Air (2010) şi Scrivener's Moon (2011).

În funcţie de ce succes va avea această ecranizare, poate vom avea şansă să vizionăm şi celelalte romane ecranizate. 

În viitor, în războiul de 60 de minute, Pământul e fărâmiţat în mii de bucăţele de o armă numită MEDUZA. După război, oraşele au fost reconstruite în aer, pe mare şi cele mai periculoase, pe roţi (Mortal Engines), acestea cutreierând pământul pentru resurse.  Dintre toate acestea, cea mai periculoasă e impunătoarea Londră, care înghite un mai mic oraş german, la comanda impunătorului lider Valentine (Hugo Weaving).

În acelaşi timp, adolescenta Hester (Hera Hilmar, excelentă în acest rol!) ajunge pe Londra şi îl atacă pe Valentine, încercând să-şi răzbune mama. Cei doi au mai avut o confruntare în trecut, iar rezultatul e cicatricea facială de pe faţa lui Hester. Londra trebuie oprită şi e nevoie de rebeli pentru a reuşi acest lucru. În această luptă li se alătură şi Tom Natsworthy (Robert Sheehan) un rezident al Londrei.

Din păcate, în ultima vreme au fost foarte multe filme cu tematică asemănătoare, iar Mortal Engines nu aduce foarte mult nou în acest trend. Mi s-a părut un nou Star Wars  în care eroii luptă cu un oraş cotropitor care ameninţă să distrugă tot în calea sa.

Trebuie să recunosc însă că mi-au plăcut enorm efectele speciale, costumele şi scenografia. Oraşele mobile sunt spectaculoase, iar înfruntările lor în mijlocul peisajului post-apocaliptic vă va rămâne bine întipărit în minte de acum încolo.

Regizorul a fost influențat pe alocuri de filme precum Terminator sau sus numitul Star Wars. Mărturie pentru acest lucru stă secvența în care Shrike (Stephen Lang) ultimul soldat din batalionul de soldați Stalkers e readus la viaţă cu ajutorul părţilor de roboţi. El e fostul gardian al lui Hester, dar acum vrea s-o ucidă pe aceasta pentru că nu şi-a ţinut promisiunea. Ce promisiune?! Veţi afla doar la cinema.

Având în vedere că Hollywood-ul nu mai are curaj să cheltuiască bugete enorme pentru ca pe afişul unui potenţial blockbuster să apară nume cunoscute, producătorul Peter Jackson pariază pe Hera Hilmar şi Robert Sheehan, doi tineri actori cu experienţă, dar necunoscuţi.

Dacă nu aveţi pretenţii pentru originalitate şi dacă vreţi o luptă pentru supravieţuire în 3D, Mortal Engines / Maşinării infernale e un film care nu trebuie ratat. Eu unul abia aştept să se lanseze pe Blu-ray 3D să-l revăd.

Fiţi unul dintre rebeli!!! 

Mortal Engines ajunge in cinematografe din 7 decembrie, distribuit de Ro Image.