Au trecut șase ani de la primul film. Dar iată că așteptarea a luat sfârșit și Frozen II / Regatul de gheață II ajunge în sfârșit în toate cinematografele din întrega lume.

Frozen II e o animație marca Disney regizată de Chris Buck şi Jennifer Lee după un scenariu scris de Jennifer Lee. Dacă anul trecut Oscar-ul a fost câștigat pentru cea mai bună animație de Sony, cu Spider-Man Into Spider-Verse, anul acesta cu siguranță va câștiga Frozen II.

Îmi era dor să-i revăd pe părinții celor două fete Ana și Elsa. Dar veți avea parte de ei și veți afla și ce s-a întâmplat cu ei. Înainte de a muri, le-au spus fetelor o poveste despre o pădure fermecată și misterioasă, despre un echilibru fragil între Arendelle și această pădure. 

Ceea ce m-a deranjat putin este ca povestea seamănă mult cu cea din primul film, doar că acum e schimbată locația (ceva gen Hangover 1 și 2). Dar trebuie să recunosc că mi-a plăcut mai mult această continuare pentru că are mai puține melodii. Într-adevăr nu au același răsunet ca Let it go, dar cu siguranță una din melodiile Show Yourself sau Into the Unknown vor primi o nominalizare la premiile Oscar pentru cea mai bună melodie originala. Iar despre 3D am doar cuvinte de laudă. (fulgi de nea, frunze, coarne de cerbi care ies din ecran, etc).

Povestea începe la ceva vreme după evenimentele din primul film, într-un Arendelle ai cărui locuitori se bucură de pace. Problema e că Elsa (voce Idina Menzel) nu-și găsește liniștea, iar dorinţa lui Kristoff (voce Jonathan Groff) de a o cere de nevastă pe Anna (voce Kristen Bell) se lasă așteptată. 

Liniștea e întreruptă în momentul în care Elsa aude o voce misterioasă ce-i aduce aminte de un cântec de leagăn din copilărie. O ameninţare supranaturală şi posibilitatea ca trecutul regatului să nu fie la fel de luminos precum cred cele două surori le vor arunca pe eroine într-o nouă aventură. O aventură despre moștenire și despre un crunt adevăr.

Dar, indiferent de motivaţie, continuare urmăreşte practic aceeaşi formulă: Elsa pleacă, iar Anna şi restul trupei o urmează în necunoscut, înfruntând noi şi noi provocări. De fapt e o o poveste despre dragostea pentru cei dragi şi despre situaţiile când ne punem pe locul doi pentru ca lor să le fie mai bine. 

E o animație care ne reconfirmă valorile universale pe care se pare mulți dintre noi le-am uitat. E această râcă între oameni, de ce să aibă celălalt mai mult decât mine. Parcă omenirii i-a dispărut compasiunea și dragostea cu totul.

Elsa a rămas același personaj fascinant, doar că de această dată, reușește să exploreze conexiunea ei profundă cu natura, fiind cu mult mai puternică decât abilitatea ei de a îngheţa orice. Pe măsură ce este forţată să facă faţă spiritelor naturii, vântul, focul, pământul şi apa, veți avea șansa de a vedea de unde îi provin puterile, ce e Al Cincelea Element (nu, nu e Milla Jovovich… deşi aş fi vrut eu…) și veți vedea că e vorba despre mai mult decât de puterile ei de a îngheţa orice.

Omulețul de zăpadă Olaf e din nou în centrul atenției prin modul său unic de a explica situaţia şi oferă un farmec aparte acestei continuări. Spiritul focului joacă și el un rol important în desfășurarea acțiunii, iar copiii cu siguranță vor dori să-l aducă acasă. Dar nu vă faceți probleme… Le puteți lua acasă pe Elsa și pe Ana într-un glob. Se poate cumpăra din mai multe cinematografe din ţară (eu de exemplu le-am luat de la barul din incinta cinematografului Dacia din Reșița și costă doar 30 de lei). Nu de alta dar, se apropie sezonul cadourilor, iar cei mici cu siguranță vor fi bucuroși pentru cadou.

Găsiți-vă puterea. Înfruntați-vă temerile și mergeți la cinema cu cei mici să vizionați această animație superbă. Vă recomand să o vizionați în limba originală.

PS: Rămâneți să vizionați și scena după genericul de final.