Kirk Douglas, starul din Spartacus sau Lust For Life a murit la vârsta de 103 ani.

Anunțând decesul tatalui său pe Instagram, fiul Michael Douglas a adus un omagiu „unei legende, un actor din epoca de aur a filmelor care a trăit bine în anii săi de aur, un umanitar al cărui angajament față de justiție și cauzele în care credea, au stabilit un standard pentru noi toți. ”

Născut Issur Danielovitch Demsky la Amsterdam, New York, în 1917, dintr-o familie de imigranți evrei din Rusia, Douglas a lucrat in diverse job-uri pentru a termina Universitatea Lawrence și a câștigat o bursă la Academia Americană de Arte Dramatice. 

A absolvit în 1941 și și-a făcut debutul pe Broadway în acel an, înainte de a se înscrie în Marina și de a servi în Pacific. A fost lăsat la vatră onorabil în 1944.

Douglas a revenit pe scenă și a atras privirile Hollywoodului în 1946 când a apărut în The Wind Is Ninety. Mai târziu în acel an a jucat alături de Barbara Stanwyck în The Strange Love Of Martha Ivers.

După aceea, cariera sa de la Hollywood a înflorit. A obținut nominalizări la Oscar pentru Campion (1949), The Bad And The Beautiful (1952) și Lust For Life (1956) și a primit un premiu Oscar onorific în 1996.

Douglas s-a retras în 2004 la sfârșitul unei cariere în care succesele sale raman celebrele: Seven Days in May, Lonely Are The Brave, Gunfight At The O.K. Corral, Paths of Glory și 20,000 Leagues Under The Sea.

Douglas a fost un recunoscut activist și și-a arătat latura umanitară când a cerut scenaristului listat la negru Dalton Trumbo să fie creditat pentru scenariul filmului Spartacus din 1960. Intervenția sa este citată ca un factor care a ajutat la anularea celebrei “liste negre” de la Hollywood pe care figurau 10 scenaristi pe care industria i-a persecutat în anii '50 pentru presupusele lor legături comuniste.

Un adevărat supraviețuitor, Douglas a scăpat dintr-un accident de elicopter în 1991 și în urma unui accident vascular cerebral din 1995, s-a abţinut să mai vorbească în public.

Douglas are doi fii din prima sa căsătorie cu Diana Dill - Michael și Joel - și alți doi - Peter și Eric, care a murit în 2004 - din cea de-a doua căsătorie cu Anne Buydens.

Ȋn urma lui ramân soția sa Anne, fiii Michael, Joel și Peter și nepoții.