Din 28 februarie veți putea urmări pe marile ecrane The Call of the Wild / Chemarea străbunilor, un film bazat pe romanul cu același nume scris de Jack London

„Ce spuneți de o aventură, dincolo de hărți, într-un loc unde nu a mai fost nimeni?”. Mergeți la cinema să vedeți ce-i acolo.

The Call of the Wild / Chemarea străbunilor este un film revoluționar, care îmbină live-action-ul cu animația și reușește prin efectele vizuale spectaculoase să redea trăsăturile și emoțiile animalelor cât mai realist. 

Chris Sanders (Lilo & Stitch, How to Train Your Dragon, The Croods) este regizorul filmului, iar scenariul este scris de Michael Green, adaptat după romanul lui Jack London

Acţiunea are loc pe fundalul iernii din nord-vestul Canadei, în timpul goanei după aur din Klondike din anii 1890. Este povestea transformării câinelui de la animal de casă la conducătorul unui haite de lupi. 

Buck este un câine tânăr, care creşte ca animal favorit al unei familii iubitoare din California. Însă viaţa lui ia o întorsătură neaşteptată când este vândut de un servitor necinstit şi dus în Nordul îndepărtat. Teritoriul rece şi sălbatic este crud şi nemilos, locuit de lacomi căutători de aur şi de lupi sălbatici. 

Buck devine un câine de sanie, supus unei vieţi cu greutăţi uriaşe. El îşi dă curând seama că trebuie să se întoarcă la legea sălbăticiei şi să înveţe să supravieţuiască. Buck revine la căile străbunilor lui – folosindu-şi viclenia, tăria şi ferocitatea ce zăceau în el în stare latentă – şi devine cel mai puternic câine de sanie din Alaska. Poate el oare să-şi învingă impulsul de a se elibera din dominaţia omului, pentru a răspunde chemării străbunilor?

Câinele, Buck, a fost crescut ca parte a unei gospodării umane. A fost răsfățat de stăpânul său, judecătorul Miller (Bradley Whitford). Când alerga prin casă, se cutremurau pereții. Bucătarii ascundeau mâncarea în dulapuri când îl auzeau. Dar de ziua judecătorului Mller, Buck devorează toată mâncarea musafirilor și e pedepsit.

După ce e furat, este transformat într-un simplu servitor al oamenilor. Alături de Perrault (Omar Sy) trebuie să ducă coletele poștale în cel mai îndepărtat loc al continentului. Se va împrietenii cu stăpânul și cu câinii care trag sania devenind dintr-un răsfățat un adevărat lider. Dar în momentul în care telegraful va ajunge în Yukon, Alaska, Perrault trebuie să ia o decizie grea...

După o serie de aventuri, Buck e salvat de John Thornton (Harrison Ford) și cei doi vor porni într-o aventură dincolo de hărți.

„Câteodată cele mai frumoase aventuri încep când o altă cale se sfârșește. Un câine bun te va ghida către casă. Un câine fenomenal îți va ajunge la inimă.” Un astfel de câine e Buck. Un câine răsfățat, care a suferit și nu a putut fi înfrânt.

Deşi este o mică discrepanţă între prima parte a filmului (cea cu extraordinarul Omar Sy) – în care predomină aventura şi umorul şi partea a doua în care lucrurile sunt mai filozofice (partea în care Harrison Ford fură ecranul şi Buck îşi descoperă puterea), The Call of the Wild rămâne un film de aventuri ce are ca target principal copiii şi adolescenţii, ce vor fi încântaţi de aventurile şi peisajele foarte frumoase ale filmului.

Peisajele sunt într-adevăr de vis! Iar animalele sunt atât de reale, încat nu-ți vine să crezi că sunt create pe calculator (CGI). Filmul poate fi comparat cu orice film Disney (chiar Lion King), fiind foarte reușit. 

Din păcate pentru colecţionari, The Call of the Wild nu se va lansa în România pe DVD sau Blu-ray, așa că cei care vor să-l vizioneze în toate splendoarea sa, vor trebui să meargă la cinema. Eu unul abia aștept să se lanseze în alte țări în format 4K, pentru a-l revedea.

Față de carte, adaptarea e un pic altfel. Finalul cărții e mult mai dur, dar filmul se termină în mod plăcut. Copiii trebuie neapărat să-l vadă, mai ales dacă au și un câine. Păcat că nu a fost dublat, pentru a-l viziona și cei care nu știu să citească…

The Call of the Wild / Chemarea străbunilor rulează din 28 februarie la cinema, distribuit de Odeon Cineplex.