Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings / Shang-Chi și legenda celor 10 inele e al 25-lea film din MCU (Marvel Cinematic Universe). Este regizat de Destin Daniel Crettton (Just Mercy), după un scenariu scris de Dave Callaham și Andrew Lanham.

După Black Widow, a cărui acțiune are loc între Captain America: Civil War și Avengers: Infinity War, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings e primul a cărui acţiune are loc după evenimentele dezastruoase din Avengers: Endgame.

Din punctul meu de vedere acesta este primul film din faza a patra și sugerează câteva direcții pe care MCU le-ar putea explora în viitor. Oricum în acest an vom mai face cunoștință și cu super eroii din Eternals (5 noiembrie) și Spider-Man: No Way Home (17 decembrie). Sper ca măcar aceste filme să le lanseze Disney în format 3D (chiar dacă nu au subtitrare în limba română), pentru că mai nou lansează doar filme în format 4k.

Shang-Chi/Shaun lucrează ca valet în San Francisco, ducând o viață aparent banală, care se sparge atunci când un grup de asasini fură un pandantiv pe care i-l dăduse cadou mama sa în copilărie. El se vede atras înspre organizația clandestină a celor Zece Inele, fiind forțat să se confrunte cu trecutul pe care credea că l-a lăsat în urmă. Shang-Chi (Simu Lu) și cea mai bună prietenă a sa, Katy (Awkwafina), renunță la viețile lor normale și se aventurează într-o călătorie către Macao, cu scopul de a o preveni pe sora lui Shang-Chi, Xu Xialing (Meng’er Zhang), de pericolul care se îndreaptă și spre ea.

Shang-Chi va trebui să-l înfrunte pe tatăl său Xu Wenwu (Tony Leung), care conduce organizația Zece Inele. După o falsă prezentare a Mandarinului în Iron Man 3, iată că îl întâlnim în sfârșit pe acest mare villain al benzilor desenate Marvel.

Posesor din vremuri imemoriale al celor zece inele, Mandarinul (pe numele său adevărat Wenwu) conduce din umbră organizația celor Zece Inele, provocând prăpăd în lume. Nu este deloc de mirare că Shang-Chi nu vrea să aibă nimic de-a face cu violentul său tată, doar că un suvenir de la mama decedată îi readuce pe cei doi față în față.

Obsesia lui Wenwu e de a ajunge în Ta Lo (un tărâm fermecat din mitologia chineză) și a-și salva soția decedată. Fiind un film cu arte martiale, cred ca este unul din cele mai bune filme cu efecte 3D văzute la cinema în ultimii ani. Cu siguranță veți încerca să vă „feriți" de câteva ori în timpul vizionării.

Cu siguranță vă veți bucura să-l vedeți pe marele ecran pe luptătorul de origine română Florian Munteanu (care în film se spune chiar că este român). După ce a debutat la Hollywood în Creed II, Munteanu are un rol consistent, cel al lui Razor Fist, mâna dreaptă a Mandarinului şi protagonist într-o spectaculoasă luptă într-un autobuz gonind pe străzile în pantă din San Francisco. De altfel, Munteanu a apărut la premiera filmului cu steagul României, spunând că este mândru să fie român. Având în vedere rolul consistent din acest film, cu siguranță îl vom mai vedea și în alte producții Marvel, sperăm alături de celălalt român din Universul Marvel, Sebastian Stan (Winter Soldier).

Shang-Chi este un protagonist atipic față de ceea ce ne-au obișnuit până acum filmele Marvel. El nu este nici un semi-zeu, nici un om extraordinar de inteligent capabil să creeze super-arme și nici rezultatul unui experiment care să îi dea superputeri. Este pur și simplu un tânăr, ajuns luptător extraordinar datorită ambiției și voinței care l-au făcut să se antreneze fără încetare.

Riscurile la care se expune pentru a-și proteja prietena cea mai bună sau familia sunt riscurile unui om ca noi toți, care realizează că, în final, sacrificiile s-ar putea să fie mai mari decât reușitele. Și totuși, nu are de ales decât să riște, iar speranța și încrederea în mai bine îl motivează să meargă înainte.

În acest film nu vom vedea salvarea lumii așa cum suntem obișnuiți, ci vine ca o consecință a unei dorințe cu mult mai modeste, dar la fel de importantă: protejarea propriei familii.

Momentul în care tatăl lui Shang-Chi se întoarce cu forța în viața lui reprezintă prilejul pentru o nouă răsturnare de situație, una care ne testează percepțiile. Pentru că în locul unui anti-erou pentru care ura și haosul sunt reperele propriei vieți, găsim un om măcinat de durere și torturat de propriile regrete. El e omul care a sacrificat tot ceea ce era ca să pornească pe un nou drum, alături de cei pe care îi iubea, numai ca toate să îi fie luate, într-o clipă.

Aici nu este vorba de răzbunare asupra omenirii care a greșit, ci de disperarea unui om îndrăgostit, care e gata să distrugă pe oricine stă în calea reîntâlnirii sale cu persoana iubită.

Veți intra într-o lume magică, unde legendele asiatice se îmbină cu referințele moderne. Avem parte de lupte în stil kung-fu și încăierări în cușcă, de influenceri care fac live-uri pe internet și de monștri mitici, precum leii gardieni, vulpi spirit cu 9 cozi sau chiar dragoni care pot controla elementele naturii (Dragonii de aici mi-au adus aminte de Raya and the Last Dragon, unde Awkwafina este vocea dragonului Sisu), totul în același loc și în plus și un Devorator de suflete. 

Atenție, genericul de final oferă două secvențe, una dintre ele putând avea bătaie foarte lungă în viitorul Universului Cinematografic Marvel.