De vineri 15 aprilie, Andrei Hutuleac ne invita in cinematografe sa vedem noua sa comedie, #DogPoopGirl.

#DogPoop Girl este debutul in lung metraj al lui Andrei Hutuleac, si are premiera in cinema la mai putin de o luna dupa celalalt lung metraj al sau, Copacul Dorintelor: Amintiri din copilarie (filmat insa cronologic dupa #DogPoopGirl).

#DogPoopGirl este o comedie neagra despre “pericolele internetului” sau cum o postare de pe social media iti poate da complet viata peste cap.

Andrei Hutuleac s-a inspirat pentru acest film dintr-un fapt real - primul caz de public shaming din istoria internetului.

În 2005 câinele unei femei își face nevoile pe podeaua unui vagon de metrou din Seul, în Coreea de Sud. Din motive necunoscute ea refuză să strângă mizeria, este fotografiată, iar incidentul se viralizează în toată lumea prin intermediul unui blog de opinie. Repercusiunile nu inceteaza sa apara… 

Aceasta este premiza de la care a plecat #DogPoopGirl, iar Hutuleac a traspus povestea intr-un metrou Bucurestean in care cainele proaspat adoptat al Alinei (Andreea Gramosteanu) vomita pe podeaua vagonului. Incidentul filmat de un adolescent si distribuit pe retelele de socializare devine viral peste noapte, iar viata Alinei se schimba complet.

Discutand cu Andrei Hutuleac am aflat ca ideea i-a venit citind cartea Umilirea publica in epoca internetului de Jon Ronson (carte aparuta si la noi si unde exista si acest caz al “femeii cu rahatul”). In cartea amintita sunt prezentate si alte cazuri care au avut repercusiuni de neimaginat pentru cei implicati in ele.

Idea ca pe internet oricine poate scrie orice despre oricine este una care ma sperie si pe mine, iar faptele prezentate in film sunt atat de “reale” incat te gandesti cum sa te mai raportezi la viata de zi cu zi in care fenomenul fake news este atat de prezent peste tot si mai ales in social media - toate postarile putandu-ne arata o realitate falsa si o perceptie gresita asupra adevarului.

De multe ori am privit de doua ori si am verificat inainte sa distribui mai departe ceva ce imi era servit ca o realitate. Fake news-ul a luat o asa mare amploare in zilele noastre incat te intrebi daca mai exista ceva real in aceasta lume virtuala a retelelor sociale (aplicatiile gen deep fake sunt atat de performante incat au ajuns sa apara filmulete cu Tom Cruise sau Jason Statham in care juri ca actorii sunt chiar ei acolo, desi totul este o minciuna).

Echipa filmului chiar a incercat un astfel de experiment postand pe Tik Tok secventa din film cu catelul, iar reactiile – surprinzator sau nu – au fost similare cu cele din film, unele chiar mai vehemente! Nu vreau sa comentez sau sa spun mai multe, dar e ciudat sa ai astfel de reactii cand se vedea clar ca in acea secventa sunt actori (iar unii dintre ei chiar foarte cunoscuti din filme si seriale de succes!). Putini dintre cei care au comentat si-au dat sema ca este vorba de un film…

Revenind la film, este frapant cat de real a reusit Hutuleac sa transmita mesajul sau, sa-l faca pe spectator sa rada in hohote si uneori sa le scape si o lacrima. Filmul are o multime de mesaje ascunse, pe care le descoperi si la urmatoarea vizionare a sa (eu recunosc l-am vazut de doua ori, si l-as mai vedea inca o data).

Atentia la detalii este incredibila. Textele de pe burtierele televiziunilor (printre care doua absolut geniale), gesturile pe care le fac cu subinteles personajele (secventa cu directorul Metrorex si directorul companiei de Paza), cateva easter eggs plasate bine de tot la momentul potrivit, fac din #dogpoopgirl un film extrem de inteligent si o comedie neagra cum nu am vazut pana acum la cinema.

Secventa cu live-ul de pe internet este probabil o copie 1 la 1 la ce se intampla pe majoritatea live-urilor de pe retelele sociale: oameni care isi dau cu parerea, desi nu cunosc intreg adevarul, oameni care vor sa isi promoveze serviciile peste tot, neinteresandu-i unde scriu si ce scriu, oameni care cred ca detin adevarul suprem, oameni necititi, oameni fitosi, oameni sfidatori… toti romani de-ai nostri.

Un mare ropot de aplauze merita si actorii (in numar impresionant, 80!) care au fost alesi extraordinar si fac roluri memorabile. Ii amintesc aici pe Andreea Gramosteanu (interpreta personajului principal, cea care trece prin toate starile posibile de la ras la plans, un rol memorabil), Cezar Antal (agentul de paza implicat fara sa vrea in incident, foarte bun si aici dupa rolul memorabil din Miracol), Amalia Ciolan (enervanta si sacaitoarea Adminstratora a blocului, atat de reala si enervanta!), Valer Dellakeza (delicios in rolul Batranului de la banca), Paul Chiributa (batranul de la metrou  ce devine din agresor, un erou… numai in Romania e posibil, evident!) si Tudor Aron Istodor (Influencerul, realizatorul emisiunii Adevarurile lui Matei atat de bun in acest rol al “individului ce le stie pe toate” si are o parere despre orice incat cred ca ar merge facut un film numai cu acest personaj!). 

Mentiune speciala si pentru catelusa Minnie ce in film joaca rolul catelului pe nume Oscar.

De curand, CineFan.ro a lansat propriul canal de Tik Tok, iar echipa filmului #DogPoopGirl va asteapta acolo cu cateva greeting-uri (actrita Andreea Gramosteanu, actorul Cezar Antal, producatorul Dan Chisu si regizorul Andrei Hutuleac). Puteti vedea clipurile aici: www.tiktok.com/@cinefan.ro

In final, va recomand sa mergeti la cinema sa vedeti #DogPoopGirl – o comedie neagra care iti va provoca rasul in hohote si – sper eu – iti va schimba parerea despre filmul romanesc. Apropo - nu se mananca ciorba in acest film, iar in cadre chiar vedem reactiile actorilor, nu sunt filmati de la 3 metri departare! Bravo, Andrei Hutuleac!

#DogPoopGirl intră de azi în 24 săli de cinematografe din 12 orașe din țară, printre care București, Iași, Galați, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca și Timișoara. Distribuit de DaKino.