Dan Dinu și Cosmin Dumitrache sunt realizatorii celui mai amplu documentar dedicat naturii din țara noastră: România sălbatică.  

Miniseria disponibila pe HBO Max te va purta în cele mai sălbatice zone din România, printre cele mai interesante animale, pentru a descoperi cele mai frumoase povești. Vei descoperi ţara ta, așa cum nu ai văzut-o până acum!

Spectatorii HBO Max vor putea vedea cele trei episoade după cum urmează:

Primul episod, Sezonul speranței - din 12 mai pe HBO Max (48 de minute) - călătoria începe cu mult așteptata sosire a primăverii, un sezon al speranței, când majoritatea animalelor se pregătesc pentru un nou ciclu de viață. 

Al doilea episod, Sezonul abundenței - din 19 mai pe HBO Max (49 de minute) - continuă călătoria odată cu sosirea verii, un sezon al abundenței, când animalele tinere încep să se bucure de frumusețea vieții și să accepte provocările naturii în diferite regiuni.

Al treilea episod, Sezonul schimbării - din 26 mai pe HBO Max (48 de minute) - ne transpune în imagini incredibile de toamnă și iarnă, prin pădurile seculare incredibile și o mulțime de peisaje unice ale țării.

Prin amabilitatea HBO Max (multumiri, Anca Maco!), CineFan a realizat un interviu exclusiv cu Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, pe care va invitam să-l citiți în continuare.

Romania salbatica 011

Emanuel Lăzărescu: Pasiunea voastră pentru natură a stat la baza acestui proiect. Cum aţi ajuns să colaboraţi unul cu celălalt?

Cosmin Dumitrache: Fiind pasionat încă din adolescență de documentare despre natură și de drumeții montane, căutam să mă implic în proiecte de acest gen în România. M-am gândit cum ar fi dacă m-aș apuca să fac un film documentar despre natura României. Astfel am găsit proiectul fotografic al lui Dan, i-am trimis un e-mail și de acolo totul este poveste. Ne-am apucat de un serial de scurt metraj despre anumite zone naturale din țară, Descoperă România Sălbatică, iar după am tot lucrat la diverse filme despre natură pentru ONG-uri de mediu. În tot acest timp am reușit să mai surprindem și câteva secvențe interesante pe care ne gândeam că o să le folosim la un moment dat în filmul mare. În 2017 am avut șansa să mergem în SUA și să facem un film documentar despre parcurile lor naționale, iar în 2018 după ce am finalizat filmul respectiv, și acumulând deja o experiență bogată pentru astfel de proiecte, am decis că este momentul să ne apucăm serios de România Sălbatică.

Emanuel Lăzărescu: Cât de mult aţi călătorit prin România până să ajungeţi să daţi primul “motor” la acest proiect?

Dan Dinu: Am început să mă preocup mai serios de fotografie de prin 2004 și de atunci tot călătoresc să surprind natura de la noi. Normal că până să încep proiectul România Sălbatică în 2010 abia dacă văzusem doar o mică parte din tot ce poate țara noastră să ofere. În timpul proiectului a fost marea revelație, iar când am început lucrul mai serios la film știam deja ce și unde am vrea să filmăm. Dar asta s-a potrivit mai mult la locuri, cu animalele a fost mai greu deși s-au lăsat și ele convinse până la final. Chiar și acum după finalizarea filmului îmi dau seama că mai sunt multe locuri de văzut și multe povești de spus.

Romania salbatica 016

Emanuel Lăzărescu: Un proiect care s-a întins de-a lungul a 10 ani. Câte sacrificii au fost pentru a-l duce la bun sfârşit?

Dan Dinu: Cred la întrebarea aceasta ar fi mai bine să răspundă soția mea :). Nu știu dacă un proiect de suflet ar trebui cuantificat în sacrificii. Dacă le-am făcut, nici măcar nu am realizat. Pentru mine este cel mai important că, dincolo de toate cele, am reușit să duc la capăt acest proiect uriaș, am reușit să îmi îndeplinesc visul de a realizat un album de fotografie unic despre natura României (https://romaniasalbatica.ro/ro/album-foto-romania-salbatica) și am reușit alături de Cosmin să creez acest film care să rămână un fel de piatră de temelie pentru alte producții. Ne-am bucura dacă demersul nostru va fi o inspirație și pentru alți oameni la fel de pasionați ca și noi, pentru că eu cred că aceasta poate fi cea mai importantă moștenire pe care o putem lăsa în urmă.

Emanuel Lăzărescu: Au fost şi momente când vă gândeaţi să renunţaţi?

Cosmin Dumitrache: După un parcurs atât de lung ne era și imposibil să renunțăm. Au fost și momente în care nu știam dacă o să reușim să surprindem tot ce ne propunem și nu știam cum o să reușim să legăm toate filmările pe care le aveam, dar cu toate astea, nu ne-am gândit niciodată să renunțăm. Cele mai mari provocări au fost cele în care trebuia să stau la pândă ore, zile și săptămâni întregi pentru a prinde cadrele necesare. Am mers ore întregi prin ploi torențiale, am stat camuflați zeci de ore așteptând să se întâmple ceva, am îndurat canicula și gerul, chiar au fost multe momente de aventură și trăiri intense. Nimic nu ne-a făcut să renunțăm, ba dimpotrivă ne-au ajutat să înțelegem că natura este frumoasă așa cum este ea și trebuie să facem eforturi de a o păstra intactă și curată.

Emanuel Lăzărescu: A ajutat pandemia la producţia acestui film? Şi faptul că oamenii nu au mai fost “intruşi” în habitatul animalelor?

Cosmin Dumitrache: Pot spune că pandemia a fost cea mai bună perioadă de filmare pentru noi, atât pentru faptul că a fost liniște în natură, dar și pentru că am avut mult timp pe care am putut să îl dedicăm pentru filmări. A fost un maraton în aproape toată țara pentru a surprinde cadre spectaculoase cu animale sau păsări în diverse etape ale vieții lor cât și natura însăși. Am petrecut foarte multe ore în teren unde am studiat și surprins diverse comportamente pe care nici noi nu le știam. Țin minte că în perioada lockdown-ului am filmat cele mai spectaculoase secvențe cu animale din film. Am fost la cocoș de munte în Bucovina, la cocoș de mesteacăn în Maramureș, ne-am și separat, eu am mers în Trascău și am definitivat secvența dramatică cu acvila de munte, iar Dan lângă Cluj a filmat la o vizuină de bursuci. Secvența cu pescărașul albastru a fost filmată pe meleagurile copilăriei mele de pe malul râului Provița, unde am stat 10 zile într-un hide, iar într-o zi am fost reperat de o echipă de jandarmi care era în patrulare. A fost amuzant pentru că se tot uitau și încercau să își dea seama ce este acel obiect ascuns în vegetație. Am ieșit din cort și apoi au înțeles că eram la servici :)). Sincer, nu știu cum ar fi arătat filmul dacă nu aveam această perioadă atât de intensă de filmări.

Romania salbatica 052

Emanuel Lăzărescu: Ce v-a determinat să “modificaţi” proiectul iniţial şi să-l transformaţi într-o miniserie?

Dan Dinu: Este interesant pentru că noi am plecat inițial de la serial și apoi l-am transformat în film de cinema, după întâlnirea cu Tudor Giurgiu și Matei Truța care ne-au propus să facem și o variantă de cinema. Deci procesul a fost exact invers. Deși nu aveam tot montajul gata, decizia grea a fost ce să lăsăm pe afară pentru versiunea scurtă. Normal că nu a fost ușor să scoatem 30 minute, dar se pare că au funcționat ambele variante. Strategia noastră a fost de a extrage din serial povești întregi care să nu încurce firul narativ al filmului, iar apoi să le adăugăm la loc cu legăturile aferente. A fost un puzzle destul de complicat pe alocuri dar a fost o muncă fascinantă.

Emanuel Lăzărescu: Spre deosbire de versiunea cinematografică (unde naratorul era Adrian Titieni), pentru miniserie aveţi o nouă voce care “povesteşte spectatorilor”: Melania Medeleanu. Cum ați ales-o?

Dan Dinu: Producătorul nostru, Matei Truța, a venit cu ideea de a folosi vocea Melaniei și a fost o reală plăcere să lucrăm cu ea. Am vrut ca mini-seria să fie diferită de versiunea de cinema, iar vocea ei aduce un vibe diferit întregului film. Melania este un om tare fain și a avut și emoțiile unui început când a lucrat la acest proiect. Cred că acestea se văd foarte constructiv în vocea care însoțește filmul. A fost o prezență discretă, așa cum chiar ea a afirmat, pentru a nu deranja cu nimic vocea naturii.

Emanuel Lăzărescu: Cât de “sălbatică” mai e România vremurilor noastre?

Dan Dinu: Eu zic că este încă destul de sălbatică și depinde doar de noi să rămână așa. Poate că uneori ne arogăm prea tare ideea că trebuie să salvăm natura, când de fapt ar trebui să ne gândim că ne salvăm în primul rând pe noi. Suntem nimic fără lumea asta vie care ne înconjoară. Din fericire, țara noastră are multe resurse naturale, iar acestea trebuie conservate. Dacă nu vrem să ne implicăm pentru a face bine, măcar să stăm deoparte și să nu facem rău. Natura va găsi întotdeauna o cale.

Ce mă bucură foarte tare este că în toți cei peste 10 ani de proiect am văzut multe schimbări în bine, mai ales din partea ONG-urilor de mediu care luptă pentru natură. Sunt mulți pași importanți care au fost făcuți și încă poate și mai mulți ce trebuie urmați, dar cu mult optimism putem merge mai departe, pentru că se văd multe fapte bune. Presiunea publică este necesară, iar noi în film am vrut să arătăm ce avem de pierdut dacă nu ne implicăm un pic mai mult. Fiecare cum poate. Fiecare cum vrea.

Romania salbatica 075

Emanuel Lăzărescu: Ce urmează după acest proiect? Aveţi ceva în plan?

Cosmin Dumitrache: Ne gândeam de ceva timp sa începem un proiect despre Delta Dunării. Am filmat destul de mult în 2015 acolo, iar cele mai bune secvențe am decis să le folosim în România Sălbatică. Acum am zis că e momentul să revenim în deltă și să creăm un documentar la fel de spectaculos, iar pe viitor de ce nu și o continuare a României Sălbatice.

Emanuel Lăzărescu: La ce să se aştepte spectatorii care vor vedea pe HBO Max România sălbatică?

Dan Dinu: La și mai multe povești surprinzătoare despre natura țării noastre. Față de varianta de cinema avem 30 de minute de conținut nou, care fie completează poveștile deja existente, fie vine cu unele noi. Mai sunt pasaje de muzică spectaculoase pentru anumite secvențe, mai este și vocea Melaniei Medeleanu care îmbracă într-un mod nou filmul… eu zic că este o recapitulare bună pentru cei care au văzut filmul la cinema și o bucurie pentru cei care iubesc natura României. Dacă mă înșel, știu oamenii unde mă pot găsi să-mi adreseze câteva vorbe.

Primele două episoade ale miniseriei România sălbatică sunt disponibile pe HBO Max. Al treilea episod va fi disponibil din 26 mai.