Înainte de a vorbi despre Top Gun: Maverick aș vrea să povestim puțin despre primul film din serie lansat în 1986.

Pe 3 martie 1969, Marina Statelor Unite a creat o şcoală de elită, care să predea meşteşugul uitat al luptei aeriene, asigurându-se că piloţii promovaţi erau cei mai buni piloţi de vânătoare din lume. Şi au reuşit. Marina îi spune Academia Armelor de Aviaţie. Piloţii o numesc: TOP GUN.

Textul de mai sus apare atât in primul film cât și la începutul acestuia, Top Gun: Maverick.

Top Gun (1986) a fost regizat de prolificul Tony Scott, fiind primul succes de box-office al acestuia. Scott a mai colaborat apoi cu Tom Cruise din nou după 4 ani la Days of Thunder (1990) - un alt succes de box-office. Pregătea Top Gun 2 în 2012 când s-a sinucis, iar proiectul a rămas fără regizor. Iată că în cele din urmă, Top Gun 2 a văzut lumina ecranului de cinema la mai bine de 10 ani de la acel moment trist.

top gun2 review 4

În Top Gun, Maverick (Rebelul) este un pilot de avion foarte bun. În cadrul unei misiuni deasupra Golfului Persic, acesta îşi salvează colegul şi astfel Maverick este promovat și transferat la școala navală de zbor Top Gun. Aici el trebuie să se integreze şi să facă faţă, fiind încă urmărit de modul în care a murit tatăl său. Charlie este instructorul care îl va face să lupte pentru a deveni unul dintre cei mai buni piloţi.

Alţi piloţi prezenţi la şcoală sunt: Iceman, Wolfman, Goose. Iceman este unul dintre cei mai buni piloţi, după primele zboruri. Goose este căsătorit şi are un copil. La acest lucru tânjeşte şi Maverick, căruia îi joacă ochii de fericire la vederea profesoarei Charlie (Kelly McGillis), pe care o agăţase la un bar, în primele zile, neştiind cine este….

Personajul macho, dar sensibil, al lui Cruise a cucerit inimile publicului feminin şi prin serenada „You’ve Lost That Loving Feeling” pe care i-o cântă într-un bar uluitei Charlie:

Dar scenele de zbor sunt cele care dau de fapt valoarea filmului. Regizorul Tony Scott, priceput cel mai bine la a face filme de acțiune care să te țină în transă, căci sunt pline de energie (Days of Thunder,  Crimson Tide, Spy Game – sunt doar câteva dintre ele), alocă timpul necesar poveștii de dragoste previzibile și conflictelor personale și umple filmul cu scene realiste de bătălii aeriene și performanțe aviatice năucitoare. În acest film Tom e un pilot pe un F-14 (nu degeaba menționez acest lucru).

Top Gun este filmul care a făcut aviaţia americană să fie cool din nou şi l-a transformat pe Tom Cruise într-una din cele mai cunoscute feţe de pe planetă. Actorul a refuzat prima dată rolul, însă spre fericirea tuturor, s-a răzgândit. Ce l-a determinat? Tom a fost prima noastră alegere. Nu îmi aduc aminte să fi contactat un alt actor, însă l-am curtat multă vreme” a povestit producătorul Jerry Bruckheimer.

Producătorii Don Simpson şi Jerry Bruckheimer au avut şansa să-i propună rolul actorului pe atunci în vârstă de 24 de ani. Acesta însă nici nu a vrut să audă. Ce a facut Bruckheimer? A convins forţele navale americane să-i dea permisiunea lui Tom Cruise să participe într-o cursă alături de Blue Angels – o echipă de piloţi de elită.

„L-am trimis pe Tom Cruise în El Centro (o bază navală aeriană din California) unde a avut parte de cursa vieţii sale” a povestit Bruckheimer. „După ce a aterizat, Tom a intrat într-o cabină telefonică şi mi-a spus că acceptă rolul. ”

Au trecut mai bine de trei decenii de când Tom Cruise ne-a făcut pe toți să ne îndrăgostim de zbor.

top gun2 review 3

Este întotdeauna un risc mare pentru a face o continuare la un hit iconic și a le-a fost nevoie de mult curaj producătorilor ca după 36 de ani să revină cu Top Gun: Maverick.

De obicei continuările lasă de dorit... Acest film însă depășește orice așteptare. Deși poate la un moment dat intuiești ce ar putea sa se întâmple, scenariul tot te va surprinde.

Top Gun: Maverick preia oarecum originalul din 1986 (genericul de început e același – un lucru extraordinar şi - cred - nemaivăzut până acum la un sequel!), doar că de data asta avem un Tom Cruise de aproape 60 de ani la cârma avioanelor. Funcționează? Cu siguranță!!!

Dar acest fapt se datorează în mare parte personajului central al filmului și farmecului său veșnic, fără a aduce atingere vârstei. Regizat de Joseph Kosinski, Top Gun: Maverick începe în forţă la 36 de ani de unde a plecat Top Gun.

Kosinski (regizor al uluitorului spectacol vizual TRON: Legacy) a mai colaborat cu Tom Cruise la un alt blockbuster de excepţie, Oblivion (2013), iar de această dată reuşeşte să ţintească la cel mai înalt nivel cu Top Gun: Maverick.

Căpitanul Pete 'Maverick' Mitchell (Tom Cruise) este un singuratic și a evitat promovările în cariera sa, deoarece el nu joacă ca la carte. E un pilot care riscă. Deși au trecut atâția ani nu s-a maturizat în acest sens. Face totul fără să se gândească la cariera lui. Tot timpul îi pune în prim plan pe ceilalți.

Datorită prieteniei cu Iceman (Val Kilmer), Pete este chemat de Top Gun, școala de zbor a Marinei SUA pentru piloții de vânătoare, să antreneze un lot de piloți pentru o misiune care poate fi fatală. Inițial reticent în a prelua acest job, Maverick își asumă slujba la ordinul vechiului său coleg și prieten Ice (Val Kilmer într-o apariţie specială si emoţionantă), care este acum amiral în Marina SUA.

Apariţia lui Kilmer într-o secventa care va deveni cu siguranta legendară, ne arată cât de buni actori sunt cei doi - Cruise şi Kilmer, iar chimia dintre ei este de neegalat.

top gun2 iceman

Pete are probleme în a-şi pune ordine în gânduri. În momente de cumpănă încă folosește replica: „Talk to Me Goose”, luptându-se încă cu demonii interiori, dar adevărata bătălie e să „facă pace” cu locotenentul Bradley „Rooster” Bradshaw (Miles Teller), fiul lui celui mai bun prieten al lui Pete, Nick „Goose" Bradshaw (interpretat de Anthony Edwards în primul film).

Acesta a murit din cauza unui accident de avion al cărui protagonist e Pete. Pete nu s-a iertat nici acum că cel mai bun prieten al său a decedat „din cauza lui”, deși concluzia a fost că Goose a murit într-un accident.

Relația dintre Rooster și Maverick este şi datorită acestui eveniment una tensionată și asta îl împiedică pe Maverick să ia câteva decizii în programul de antrenament inițial. Cu tensiuni din ce în ce mai mari, va putea Maverick să-i antreneze pe piloți pentru o misiune care le poate risca viața?

Pentru a reuşi în misiune, ei trebuie să devină o echipă. Și cum faci posibil acest lucru? Cu un meci de fotbal pe plajă (în primul film a fost un meci de volei pe plajă).

Să vă spun cinstit în ultima vreme nu m-a mai surprins vreun film. Hollywood-ul este aglomerat cu filme de acțiune cu supereroi și majoritatea thrillerelor recurg la VFX pentru a face filme de ultimă oră.

Producătorii filmului Top Gun: Maverick au reusit ceva inimaginabil: au antrenat o parte dintre actori în cabina de pilotaj timp de 3 luni înainte de filmare, ceea ce face ca experiența filmului să fie mult mai autentică. Iar avionul Mustang P-51 care se poate vedea la un moment dat în film este avionul personal al lui Tom Cruise, el fiind şi un pilot foarte bun în viaţa reală.

Desigur, unele dintre momentele din film sunt omagii aduse originalului. Scenele dintre Cruise și Teller sunt bine realizate și bine scrise, putem simți neliniștea dintre cele două personaje încă de la început. Iar mult aşteptata scenă dintre Cruise și Kilmer este specială, emoționantă și nostalgică.

top gun2 review 1

Jennifer Connelly a fost distribuită în rolul Penny Benjamin. În filmul original din 1986, Goose face referire la acest personaj ca fiind „fiica unui amiral cu care se întâlnise Maverick”.

În timp ce Top Gun: Maverick încearcă să spună o poveste diferită de cea originală și are o nouă distribuție impresionantă la bord, în cele din urmă îl prezintă pe Cruise în toată splendoarea sa. La 60 de ani se tine extrem de bine, fiind mai bun decât unii dintre colegii săi și nu se sfiește să meargă fără cămașă pe ecran.

Prestatia lui Cruise este probabil una dintre cele mai bune din ultima vreme și nu-și dezamăgește fanii. Top Gun: Maverick e un blockbuster de vară fără supereroi, în care un mascul alpha face tot ce îi stă în putinţă pentru a duce misiunea la bun sfârşit. Pete e un romantic incurabil, și devine o figură paternă pentru studenții săi. Luptă cu demonii lui interiori în timp ce trebuie să se concentreze asupra misiunii este probabil cea mai mare provocare a carierei sale.

tom cruise top gun

STÂNGA: Tom Cruise la 24 de ani în Top Gun (1986, r. Tony Scott) / DREAPTA: Tom Cruise la 56 de ani în Top Gun: Maverick (2022, r. Joseph Kosinski).

Această „dușmănie” dintre Rooster și Hangman, mi-a amintit de așa zisa „dușmănie” dintre Maverick și Iceman. O rivalitate transformată în cele din urma în prietenie. O prietenie care a dăinuit – aflăm cu prilejul acestui film - peste 30 de ani.

Filmul e un airshow cu avioane de vânătoare şi curse împotriva timpului. Inamicul este bine capturat pe ecran și se vede cel mai bine la cinema.

Nu trebuie uitată nici coloana sonoră, plină de piese antrenante şi care ne duc cu gândul la filmul original. Pe genericul de final o putem auzi pe Lady Gaga cu Hold My Hand (iar videoclipul oficial al piesei este regizat de acelaşi Kosinski):

 

Filmul aruncă şi câteva referinţe la anii ’90, iar una dintre ele este apariţia la un moment dat a lui Tom Cruise în uniformă militară (dovedindu-ne că este şi Ofiţer dar şi Gentleman), ceea ce evident apoi ne duce cu gândul şi la rolul din A Few Good Men / Oameni de Onoare (1992).

Pentru generaţia care a trăit cu filmele anilor ’80 - ’90, Top Gun reuşeste să surprindă exact esenţa acelor filme cu acces pe dezvoltarea personajelor, dialoguri, joc actoricesc, dar completează bine cu efecte speciale halucinante şi secvenţe de luptă care te ţin prins de scaun (poate ar ajuta să vedeţi filmul in 4DX, cred că ar fi o experienţă totală).

top gun2 review 2

Top Gun: Meverick reușește să completeze extraordinar povestea din primul film, cu multă dragoste față de personaje, poveste, dialoguri, efecte, muzică și avioane de luptă de ultimul tip. De altfel, filmul îi este dedicat la final Maestrului Tony Scott (de care am pomenit la începutul articolului), încă un gest prin care producătorii aduc un pios omagiu unuia dintre cei mai buni regizori de filme de acțiune din toate timpurile.

Sunt foarte puține lucruri negative pe care să le spun despre acest film, aşa că mi-ar fi greu să aleg ceva. Totuşi, un lucru pe care mi l-aş fi dorit să-l aflu este ce s-a întâmplat cu personajul Charlie (Kelly McGillis), care a fost cea de care s-a îndrăgostit Maverick în primul film.

kelly mc gillis top gun

Kelly McGillis și Tom Cruise in Top Gun (1986).

Top Gun: Maverick este clar blockbusterul verii, și probabil nu va fi detronat din această postură prea curând. Are câte puțin din toate: acțiune, romantism, comedie și avioane de vânătoare iuți.

Pentru cei care au crescut urmărind și iubindu-l pe Tom Cruise și filmele sale, este un cadou perfect post-pandemie de la una dintre cele mai mari vedete de la Hollywood. Și bineînțeles aleargă încă cât îl țin puterile. În loc de Run Forest, Run, putem spune RUN TOM, RUN.

Top Gun: Maverick, primul blockbuster adevărat post-pandemie poate fi văzut la cinema din 27 mai, distribuit de Ro Image 2000.