Festivalul Internațional de Film Transilvania și Editura Școala Ardeleană vă invită la lansarea cărților apărute în Colecția TIFF Cinefil:

Valerian Sava, 𝑷𝒐𝒔𝒕/𝒏𝒆𝒐𝒊𝒔𝒕𝒐𝒓𝒊𝒂 𝒇𝒊𝒍𝒎𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒓𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒆𝒔𝒄 (𝒔̦𝒊 𝒏𝒖 𝒏𝒖𝒎𝒂𝒊) 𝒊̂𝒏 𝒎𝒐𝒏𝒐-𝒅𝒊𝒂𝒍𝒐𝒈𝒖𝒓𝒊 𝒄𝒓𝒊𝒕𝒊𝒄𝒆 (𝒗𝒊𝒂 𝑭𝒂𝒄𝒆𝒃𝒐𝒐𝒌 & 𝑬𝒙𝒕𝒓𝒂-𝑭𝒃.). 𝑽𝒐𝒍. 𝟐.
Emanuel Pârvu, 𝑺𝒄𝒖𝒓𝒕 𝒊̂𝒏𝒅𝒓𝒖𝒎𝒂𝒓 𝒅𝒆 𝒔𝒄𝒆𝒏𝒂𝒓𝒊𝒔𝒕𝒊𝒄𝒂̆ 𝒔̦𝒊 𝒅𝒐𝒖𝒂̆ 𝒆𝒙𝒆𝒎𝒑𝒍𝒆.

Prezintă: Valeriu Andriuță, Miruna Berescu, Anca Grădinariu, Radu Țuculescu
Moderator: Sandra Cibicenco

Evenimentul va avea loc joi, 23 iunie 2022, ora 17.00, la TIFF Lounge, Piața Unirii, Cluj-Napoca.

Despre cartea lui Valerian Sava:

„Cel mai tînăr în spirit comentator al producției cinematografice românești din ultimele decenii, cel mai constant, mai efervescent, mai radical e bravul octogenar Valerian Sava (născut pe 9 august 1934), acuși nonagenar, un veritabil fenomen de energie longevivă, și anume cu menținerea intactă a deschiderii spre cele mai noi experiențe creative din domeniu.
Cronicar de film de lungă cursă, ani buni redactor chiar la revista-fanion, cu titlu generic, «Cinema», Valerian Sava și-a asumat, în 1999, inevitabila perspectivă integratoare în «Istoria critică a filmului românesc contemporan, cu o Retrospectivă de la începuturi» (vol. I, necontinuat), pentru ca să revină imediat în linia întîi a artileriei de întîmpinare, nu doar stimulat, ci de-a dreptul ațîțat de primele semne de apariție a unui «nou val» în cinematografia autohtonă”. (Ion Bogdan Lefter).

Detalii: https://bit.ly/3xZhmEx

Despre cartea lui Emanuel Pârvu:

„Îmi asum riscul pariului că anii următori sau ceva mai îndepărtați îl vor consacra pe Emanuel Pârvu drept un proeminent 𝑐ℎ𝑎𝑙𝑙𝑒𝑛𝑔𝑒𝑟, în plutonul celor ce vor prelua ștafeta de la protagoniștii anilor 2001-2015”. (Valerian Sava).

„Fie că a fost/este scenarist, dramaturg, actor, regizor, profesor (prefer să evit diferitele etape didactice pentru că mai importantă e vocația decât administrația), Emanuel Pârvu a făcut totul cu mare atenție, aș zice cu o mare concentrare la ce trebuie să spună și la ce va înțelege privitorul, fie că acesta din urmă stă într-o sală de cinematograf, de teatru sau în fața unui ecran. Tocmai această grijă trebuie avută în vedere când veți citi acest 𝑆𝑐𝑢𝑟𝑡 𝑖̂𝑛𝑑𝑟𝑢𝑚𝑎𝑟 𝑑𝑒 𝑠𝑐𝑒𝑛𝑎𝑟𝑖𝑠𝑡𝑖𝑐𝑎̆, în fapt, un (mic) manual, însoțit și de două dintre scenariile pe care autorul le-a scris, un lungmetraj, «Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor», și un scurtmetraj, «Totul e foarte departe».” (Florin Barbu).

Detalii: https://bit.ly/3mXeTEo

Cartea este disponibilă pentru comenzi în format tipărit (https://bit.ly/3y9DEDH) și în ediție digitală (https://bit.ly/3tRgL5b).

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/378834304229164