Filmul câștigător al Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Veneția 2021 poate fi văzut în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

Filmul care a cucerit prin frumusețea imaginilor sale publicul, criticii de film, dar și cineaști premiați cu Oscar, precum Bong Joon-ho (Parazit) sau Chloe Zhao (Nomadland), ajunge în cinematografele din România din 29 iulie, distribuit de Independența Film.

Grota / Il buco, un film de Michelangelo Frammartino, recompensat la Festivalul de Film de la Veneția 2021 cu Premiul Special al Juriului, spune povestea explorării uneia dintre cele mai adânci peșteri din lume, Abisul Bifurto, din Calabria.

„Unde natura, oamenii și universul converg … O experiență cinematografică mistică” - Bong Joon-ho (Parazit).

În timpul boomului economic din anii 60, în nordul prosper al Italiei este construită cea mai înaltă clădire din Europa. În capătul celălalt al țării, în regiunea Calabria, mai mulţi tineri speologi se avântă într-una din cele mai adânci peşteri din lume, la al cărei capăt, la 700 de metri sub nivelul solului, nu s-a ajuns vreodată. Nimeni din satul din apropiere nu are habar de acţiunile acestor temerari, doar un bătrân păstor îi observă îndeaproape. Curând, el va fi trup şi suflet alături de ei.

„Este o adevărată realizare cinematografică, un film despre care cred că ar trebui văzut pe cel mai mare ecran posibil. Este o experiență pe care trebuie să o trăiești în sala de cinema, dar este și o frumoasă meditație asupra vieții și a relației omului cu natura și mortalitatea. Am avut o experiență transcendentală în timpul vizionării”, spune despre Grota regizoarea Chloe Zhao, câștigătoare a două premii Oscar pentru Nomadland.

Michelangelo Frammartino a descoperit Abisul Bifurto în timp ce filma în Calabria Le Quattro Volte, cel de-al doilea lung metraj al său, cunoscându-l în 2016 chiar pe speologul care a condus expediția de explorare din anii ‘60. Povestea din Grota reface traseul descoperirii și cartografierii Abisului Bifurto și are la bază povestea reală a echipei originale de speologi, iar interpreții personajelor din Grota sunt la rândul lor speologi.

Renato Berta, directorul de imagine multiplu premiat de-a lungul carierei, a utilizat cabluri de fibră optică pentru a manevra echipamentul de filmare din afara peșterii.

Grota / Il buco este distribuit de Independența Film și va rula în București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Europa, Hollywood Multiplex, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union), Cluj (Cinema Victoria), Galați (Cinema Ioan Manole), Iași (Cinema Ateneu), Lugoj (Cinema Bela Lugosi), Sfântu Gheorghe (Cityplex), Sibiu (Cinema Ion Besoiu) și alte cinematografe care vor fi anunțate în programul proiecțiilor de pe independentafilm.ro.