Actriţa americană Nichelle Nichols, cunoscută pentru rolul Lt. Nyota Uhura din seria originală Star Trek, a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică la vârsta de 89 de ani, a anunţat duminică familia ei într-un comunicat.

Fiul actriţei a declarat că aceasta a murit de cauze naturale, la 7 ani după ce suferise un atac de cord şi avea probleme de sănătate.

Nichols a fost una dintre primele femei de culoare ce a apărut într-un serial de televiziune important, iar rolul Locotenentului Nyota Uhura din serialul TV Star Trek a fost inovator: o femeie afro-americană al cărei nume provine din Uhuru, cuvântul swahili pentru „libertate”.

În 1968, Nichols a făcut istorie atunci când Uhura a devenit protagonista unui sărut cu căpitanul James T. Kirk (interpretat de William Shatner) într-un episod numit Plato's Stepchildren. Sărutul lor interrasial a fost revoluționar, unul dintre primele astfel de momente la televizor.

Nichols a intrat în istorie cu rolul locotenentului Uhura din serial, devenind una dintre primele actrițe de culoare din SUA care a jucat o figură de autoritate.

Nichols, pe numele real Grace Dell Nichols s-a născut în Robbins, Illinois, la 28 decembrie 1932. Potrivit Societății Naționale Spațiale, ea a cântat la vârsta de 16 ani cu marele Duke Ellington – cariera ei începând la o vârstă fragedă – într-un balet creat de ea, iar mai târziu s-a alăturat trupei sale.

Debutul şi l-a făcut în muzicalul din 1961 Kicks and Co. Nichols a apărut mai târziu în rolul principal din Carmen Jones și într-o punere în scenă la New York a lui Porgy and Bess, precum și în The Blacks de Jean Genet, și alte câteva roluri mici în filme.

Nichols a fost căsătorită și a divorțat de două ori și are un fiu, Kyle Johnson.

Preşedintele Joe Biden a declarat:

“Națiunea noastră este mereu îndatorată artiștilor inspiraţionali precum Nichelle Nichols, care ne arată un viitor în care unitatea, demnitatea și respectul sunt pietrele de temelie ale fiecărei societăți”.

George Takei, partenerul actriţei din serialul Star Trek (interpretul lui Sulu) a scris pe Twitter:

„Voi avea mai multe de spus despre pioniera, incomparabilă Nichelle Nichols, colega noastră de punte, Lt. Uhura al USS Enterprise și care a murit azi la 89 de ani. Dar deocamdată, astăzi, inima mea este grea, iar ochii mei strălucesc precum stelele printre care te odihnești acum, draga mea prietenă”.