Astăzi începe o nouă ediție a Caravanei Metropolis - Cinema în aer liber, experiența de cinematograf itinerant liber ce poposește până pe 14 august la Sibiu, în Piața Huet.

Evenimentul aduce 6 dintre cele mai bune filme din ultimul an, premiate la festivaluri de film internaționale, și ateliere de creație.

Proiecțiile încep în fiecare seară la ora 21:30, accesul publicului este liber în limita locurilor disponibile iar toate detaliile se găsesc pe site.

Caravana Metropolis - Cinema în aer liber propune publicului sibian o selecție de 6 filme noi, ce reunește cele mai apreciate producții lansate recent, laureate sau nominalizate la festivalurile de la Cannes și Veneția, Globurile de Aur, BAFTA, European Film Awards și chiar la Oscaruri.

Evenimentul aduce și două ateliere de creație pentru micii spectatori, astfel: pe 13 august, un atelier de introducere în arta actorului - Joc și joacă - jocuri de observare, atenție, memorie, intuiție, spontaneitate și creativitate. Atelierul este coordonat de Radu Dan Moldovan, absolvent UNATC, masterand anul II la secția de Pedagogie teatrală, actor păpușar și profesor de teatru cu o experiență de peste 10 ani, în sistemul privat.

Iar pe 14 august se va desfășura un aelier foto-video - Fotografierea și developarea fotografiilor folosind un aparat de fotografiat DIY pinhole, în cadrul căruia participanții vor învăța cum să își confecționeze propriile aparate foto cu orificiu stenopatic, pe care le vor folosi pentru a face fotografii în aer liber, developate ulterior într-o cameră obscură. Cei mici vor afla cum a apărut prima cameră, vor înțelege construcția de bază a unui aparat foto și modul în care imaginile sunt create cu ajutorul luminii pe film. Atelierul este susținut de Maria Blaga, o artistă vizuală din Sibiu, ce a urmat fotografia în cadrul facultății de arte UAL din Londra, absolvind cu ‘first class honours’ iar în prezent se ocupă cu diverse proiecte legate de arta fotografică și video.

Filmele aduse de Caravana Metropolis - Cinema în aer liber la Sibiu sunt:

9 august - Succes de public (Franța, r. Emmanuel Courcol, câștigător al Premiului pentru Comedia Europeană a anului 2020 la European Film Awards. Detalii: AP12, 105 minute, comedie, dramă).

10 august - Belle (regia: Mamoru Hosoda, AG, 121 minute, animație, Japonia)

11 august - Un erou (Iran, Franța, r. Asghar Farhadi, distins cu Grand Prix la Festivalul de Film de la Cannes în 2021, nominalizat în 2022 la Globurile de Aur. Detalii: AP12, 127 minute, dramă, thriller).

12 august - Mame paralele (Spania, r. Pedro Almodóvar, nominalizat la Premiile Oscar, Cesar, Goya, BAFTA și la Globurile de Aur în 2022 și câștigător la Festivalul de Film de la Veneția în 2021. Detalii: AP12, 120 minute, dramă).

13 august – Lecții de persană (Germania, r. Vadim Perelman, 2021, Dramă, 127 minute) (foto sus)

14 august - Unde este Anne Frank? (Belgia, r. Ari Folman, nominalizat la European Film Awards în 2021. Detalii: AG, 99 minute, animație, istoric).

Utilizând echipamente performante, un proiector digital mobil de 18.300 de lumeni și un ecran gonflabil de 120 m², Caravana Metropolis - Cinema în aer liber oferă o calitate a proiecției întâlnită în marile săli de cinema ale lumii.

Evenimentul și-a propus încă de la început să apropie publicul larg de filmul european și de filmul de autor, în general.

Caravana Metropolis - Cinema în aer liber este organizat de Asociația ART Factory Transilvania în parteneriat cu Asociatia Culturală Metropolis, membru în rețeaua Europa Cinemas. Acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu. Proiect cofinanțat de Centrul Național al Cinematografiei.

metropolis sibiu 2022