Ecranizarea celebrului roman Where The Crawdads Sing / Acolo unde cântă racii al Deliei Owens, best-seller internațional ajunge din acest weekend la cinema, într-o ecranizare de excepţie.

Cartea a generat un adevărat fenomen, cele peste 12 milioane de exemplare vândute plasând-o în fruntea topurilor în 2019 și 2020, după ce s-a menținut pe locul 1 mai multe săptămâni consecutiv în clasamentul realizat de New York Times, la secțiunea ficțiune – un adevărat record.

Deși romanul nu se bazează pe fapte reale, Delia Owens a recunoscut că în copilărie îi plăcea să se joace în pădure, colecționa pene, insecte, pietricele, iar mama ei o încuraja să cutreiere în mijlocul naturii, “acolo unde cânta racii”.

“Putem invăța despre natura umană de la natură. Uităm că facem parte din natură, nu suntem separați de ea. Chiar dacă unii nu cred asta, avem o conexiune reală cu natură. Vorbim despre Mama Natură, dar nu o tratăm că pe o mama și este esențial să ne amintim asta”, zice Owens.

crawdads 3

Zvonurile despre Fata Mlaștinii au circulat mulți ani în Barkley Cove, un orășel liniștit de pe coasta Carolinei de Nord. Așa că, în 1969, când frumosul Chase Andrews (Harris Dickinson) este găsit mort, localnicii bănuiesc imediat că a fost ucis de Kya Clark (Daisy Edgar-Jones), adevăratul nume al Fetei Mlaștinii. Însă Kya nu este nici pe departe sălbăticiunea pe care și-o închipuie lumea.

Sensibilă și inteligentă, a supraviețuit singură în mlaștinile cu vegetație luxuriantă de pe malul oceanului, împrietenindu-se cu pescărușii, descoperind bogăția nesfârșită a pădurilor brăzdate de canale și învățând lecții de viață accesibile doar celor care trăiesc în natură.

Într-o bună zi, Kya simte înfiripându-se în sufletul ei dorința de a fi iubită, iar când doi tineri din oraș sunt atrași de frumusețea ei neobișnuită, viața i se schimbă complet, căpătând un alt sens. Dar, nu după mult timp, ceva cu totul neprevăzut îi sfărâma noua existență.

crawdads 2

Povestea include mai multe straturi, de la drama copilei abandonate și supraviețuirea ei surprinzătoare în acel mediu ostil, încercările de a se apropia de comunitate, idila care se înfiripă la primii fiori de iubire și apoi misterul crimei, dar și ancheta, împreuna cu procesul care urmează, toate contribuie la un fir epic pe cât de emoționant, pe atât de palpitant.
Peisajele superbe din lagună, frumusețea sălbatică a naturii din mlaștină sunt un regal pentru spectatori, accentuând intensitatea dramei.

O poveste captivantă despre supraviețuire, disperare, despre izolare și nevoia de apartenență, despre autenticitatea naturii și falsitatea societății, despre cruzimea naturii, dar mai ales a oamenilor.

crawdads 1

Povestea m-a captivat de la început, iar actriţa ce îi dă viaţă Kyei, Daisy Edgar-Jones, este extrem de expresivă şi transmite emoţie prin fiecare secvenţă în care apare. Aici trebuie menţionat şi David Strathairn, în rolul avocatului Tom Milton ce mi-a adus aminte de personajele din sălile de judecată din romanele lui John Grisham. Iar Tom Milton ar putea fi fără doar şi poate un personaj din romanele lui Grisham. Lupta lui din sala de judecată mi-a plăcut enorm.

Muzica compusă de Mychael Danna are şi ea un rol important în film, iar piesa de final (Carolina Taylor Swift) ne îngăduie să ieşim din sala de cinema pe acorduri melodioase.

Un film emoționant și palpitant deopotrivă, care îmbină drama, iubirea, suspansul și misterul într-un mod inedit.

Alături de Daisy Edgar-Jones, din distribuție mai fac parte Taylor John Smith, Harris Dickinson, Michael Hyatt, Sterling Macer, Jr. și David Strathairn.

Where The Crawdads Sing / Acolo unde cântă racii are premiera pe 19 august numai la cinema, distribuit de InterComFilm Distribution.