Proiectul a fost dezvoltat între 2017-2018, în cadrul programului Ex Oriente și este povestea unui antrenor de fotbal dintr-un sat transilvănean, precum și a comunității pe care o reprezintă.

Documentarul Vulturii din Țaga, regizat de Iulian Manuel Ghervas și Adina Popescu, a fost selectat în competiția oficială a celei de-a 10-a ediții a Festivalului de Film de la Kitzbühel, Austria, ce are loc în perioada 22-28 august.

Proiecțiile din cadrul Film Festival Kitzbühel vor avea loc în zilele de 25 și 26 august: https://ffkb.at/en/movies-2022/?movie=3220

Aproape în fiecare duminică, Nelu Târnovan, un antrenor de fotbal cu vechime, marchează terenul stadionului local, situat undeva la marginea unui sat din Transilvania. Echipa sa, Vulturii din Țaga, joacă în ultima ligă, iar rezultatele bune întârzie să apară.

Dar Nelu încearcă cu orice preț să mențină echipa activă, deși totul pare să-i fie potrivnic: arbitrii, condițiile meteo, soția și, uneori, chiar jucătorii săi.

În tinerețe, Nelu era un talentat jucător de fotbal, însă, după căsătorie, viața i s-a schimbat. A renunțat să joace fotbal, iar, în prezent, eforturile sale pentru echipa locală reprezintă rămășițele unui vis.

Filmul urmărește evoluția echipei în cadrul unui campionat din România, precum și într-o competiție internațională din Slovacia, folosind fotbalul ca pretext pentru a explora viața unei comunități rurale, prizonieră în anonimat.

Documentarul este regizat de Iulian Manuel Ghervas și Adina Popescu, după un scenariu semnat de Adina Popescu și Paula Reiselová. Producători sunt Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe și producător executiv Răzvan Lazarovici (Wearebasca) iar coproducători, David Čorba, Mario Homolka și Robert Fița. Din echipă mai fac parte Ligia Popescu (co-editor) și Ștefan Teodorescu (sound mix/design).

Născută la București, în 1978, Adina Popescu este absolventă de Regie de Film, lucrează ca jurnalist cultural și este autoare de cărți pentru copii.

Iulian Manuel Ghervas este un cineast independent din București. A studiat filosofie și regie de film și are peste zece ani experiență în televiziune și producție de film.

Cei doi au mai realizat împreună două documentare: Bucharest – Year of the Dragon / Anul Dragonului (2013) și Children of Uranium / Copiii Uraniului (2009).