Primele zile de toamnă vin la Oradea cu o ploaie de noutăți cinematografice, multe dintre ele prezentate în avanpremieră la cea de-a 5-a ediție TIFF organizată în orașul Art Nouveau.

Astăzi, pe 2 septembrie, Festivalul Internațional de Film Transilvania își deschide porțile cu proiecția specială a filmului Iluzii pierdute / Illusions perdues (r. Xavier Giannoli), distins anul acesta cu nu mai puțin de 7 premii César. Proiecția va fi precedată de un concert prezentat de Cvartetul Espressione, inspirat din coloana sonoră a filmului. 

Din cauza vremii nefavorabile, deschiderea, inițial prevăzută în aer liber, în Piața Unirii, va avea loc la Filarmonica de Stat la ora 21:30.

Detalii în timp real despre modificările aduse programului, dar și bilete pentru evenimentele organizate până pe 4 septembrie, sunt disponibile pe oradea.tiff.ro și pe paginile de social media ale evenimentului.

Actorii Iulian Postelnicu, Bogdan Farcaș, Isabela Neamțu, Șerban Lazarovici, Marius Boboc și Dan Hudici, alături de regizorii Victor Canache (Capra cu trei iezi), Sebastian Mihăilescu (Pentru mine tu ești Ceaușescu) și Octav Chelaru (Balaur) sosesc la Oradea, până la finalul săptămânii, pentru a intra în dialog cu publicul din oraș la ediția cu cea mai multe avanpremiere românești din istoria evenimentului. 

Vineri, sâmbătă și duminică, înainte ca filmele să ajungă în cinematografele din țară, orădenii vor vedea primii filme ca Oameni de treabă (r. Paul Negoescu) – recent proiectat în Competiția Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo, Nunți, botezuri, înmormântări (r. Alexandru Lustig) – o comedie savuroasă cu Șerban Pavlu în rol principal, Nimic despre dragoste - o dramă provocatoare scrisă și regizată de Florin Piersic Jr., Balaur – povestea unei profesoare de religie care dezvoltă o relație interzisă cu elevul său, și Capra cu trei iezi, horror-ul autohton cu Maia Morgenstern și Marius Bodochi.

La prima întâlnire cu publicul din oraș vor fi și titlurile internaționale incluse în selecția de supernove TIFF Oradea. Până duminică, vor rula pe marele ecran Casa noastră / Utama (r. Alejandro Loayza Grisi), filmul bolivian distins anul acesta cu Trofeul Transilvania și cu Premiul Publicului TIFF, Alcarràs (r. Carlei Simón) povestea emoționantă a unei familii de cultivatori de piersici, premiată cu Ursul de aur la Berlinală, dar și Evenimentul / L'événement (r. Audrey Diwan), filmul care i-a adus actriței franco-române Anamaria Vartolomei titlul de Cea mai promițătoare actriță la ediția din acest an a Premiilor César. 

De neratat vor fi și The Good Boss (r. Fernando Léon de Aranoa), un imens succes de public în Spania, cu Javier Bardem în rol principal, sau Maigret (r. Patrice Leconte), cu inconfundabilul Gérard Depardieu.

În fiecare seară de festival, organizatorii le-au pregătit orădenilor câte o experiență cine-muzicală unică, încurajați de entuziasmul publicului pentru cine-concertele prezentate la edițiile anterioare. Ediția cu numărul 5 nu se putea lăsa mai prejos, așa că vineri și sâmbătă, Sinagoga Sion va găzdui două evenimente de senzație. În această seară, Nedorită / A Tolonc / The Undesirable - unul din primele filme mute ale celebrului regizor Michael Curtiz, cunoscut pentru Casablanca, va fi acompaniat live de muzica originală a artistului orădean Dubase.

Sâmbătă, iubitorii de muzică și film sunt așteptați la Cine-concertul Häxan, un film cu și despre vrăjitorie care a revoluționat genurile fantasy și horror, acompaniat live de duo-ul orădean Maatus Pealler și Gabi Crecan.

Duminică, pe 4 septembrie, orădenii vor urmări la Filarmonică versiunea originală a filmului Nosferatu, pe romanul „Dracula”, scris de Bram Stoker. Spectacolul muzical oferit cu ocazia centenarului chiar de artiștii Filarmonicii de Stat, va fi completat de interpretările sopranei Mihaela Maxim, alături de Cătălin Petrescu (bariton) și Iustinian Zetea (bas), sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, cea care semnează și muzica originală care va însoți proiecția.

Pentru cei mai tineri dintre cinefili, EducaTIFF – secțiunea cu filme pentru copii și adolescenți, transformă diminețile de week-end în povești pline de inspirație. Sâmbătă, de la ora 11:00, la Teatru va rula filmul Eu sunt Zlatan -  povestea legendarului fotbalist cu origini balcanice Zlatan Ibrahimovic, care a crescut într-o violentă suburbie suedeză, dar a ajuns să joace în cele mai importante cluburi de fotbal ale lumii. Evenimentul este recomandat celor cu vârsta minimă de 14 ani. Pentru cei mai mici, cu vârsta minimă de 12 ani, duminică va ajunge pe marele ecran filmul Vara când am învățat să zbor, despre vacanța idilică a Sofijei, care se încheie brusc atunci când mătușa sa se îmbolnăvește. 

La rândul lor, copiii cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani, se vor distra la atelierele de animație stop-motion susținute de Agata Tabacu vineri și sâmbătă. Locurile disponibile la cele două evenimente au fost rezervate în primele ore de la publicarea veștilor pe rețelele sociale, semn că ediția din acest an TIFF Oradea va fi cu siguranță una de 5 stele.

Cea de-a cincea editie TIFF Oradea este organizată de Asociația Film și Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociația Festivalul de Film Transilvania.