Pe lângă programul competițional de aproximativ nouă ore, nici lung metrajele nu vor lipsi din oferta celei de-a 30-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj Alter-Native.

Cinefilii târgumureşeni sunt sfătuiţi să nu-şi facă alt program pentru perioada 28 septembrie – 2 octombrie. Iată câteva din filmele care vor rula la Palatul Culturii în cele cinci zile ale festivalului:

Filmul Imaculat, semnat de Monica Stan – membru în juriul festivalului - și George Chiper-Lillemark, care s-a întors anul trecut de la Festivalul de Film de la Veneția cu trei premii importante. Pelicula spune povestea Dariei, care la doar 18 ani ajunge într-o clinică de dezintoxicare pentru a scăpa de dependența de heroină. Inocența ei o salvează de avansurile bărbaților din interior și în mod surprinzător aceștia îi oferă protecție, dar în scurt timp află că orice tratament special are și un preț...

A fost inclus în programul festivalului şi filmul #dogpoopgirl, regizat de un alt membru al juriului Alter-Native 30, Andrei Huțuleac. Comedia neagră inspirată de evenimente reale atrage atenţia asupra fake news-urilor și pericolelor internetului. 

Figurează în program şi cel mai recent film al Ancăi Damian, Insula, care este o comedie suprarealistă bazată pe interpretarea poveștii lui Robinson Crusoe, avându-i ca actori principali pe Alexandru Bălănescu, Ada Milea şi Cristina Juncu. Povestea se reîntoarce, de fapt, la Alter-Native: în 2006 Ada Milea şi Alexandru Bălănescu au prezentat publicului festivalului concertul Insula, conceput după textul piesei de teatru omonime scrise de Gellu Naum

Un alt film care va putea fi vizionat la Alter-Native 30 este coproducţia româno-maghiară Rondul de noapte, în regia lui Josef Demian. Filmul surprinde o ultimă repetiție dinaintea premierei unui spectacol care se întinde până foarte târziu în noapte. Regizorul originar din Oradea va fi prezent la proiecția filmului, împreună cu soţia sa, Erika Józsa Demian, care a realizat muzica originală a peliculei.

Urmează să fie proiectat în cadrul festivalului şi documentarul lui László Csibi, Uşa din spate a socialismului. Filmul descrie perioada anilor de dinainte de 1989, așa cum a fost percepută de reprezentanții maghiari ai mass-media, de membrii structurilor politice și oamenii de cultură care au activat în timpul comunismului.

Organizatorii au inclus în program şi primul lungmetraj al lui Nándor Lőrincz și Bálint Nagy, Din câte ştiu, în care unul dintre rolurile principale este jucat de actorul Balázs Bodolai, născut la Târgu Mureș.

Cel mai recent film al regizorului maghiar Péter Fazakas, Jocul (foto sus), va fi proiectat pentru prima dată în Transilvania în cadrul Festivalului Alter-Native, al cărui program include şi pelicula intitulată Pentru totdeauna, semnat de György Pálfi.  

Partenerii festivalului: Consiliul Judeţean Mureş, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti.

Finanţatori: Primăria Municipiului Târgu Mureş, Centrul Naţional al Cinematografiei, Fundaţia Communitas şi Fondul Bethlen Gábor (Ungaria).