Astăzi, 14 septembrie, se dă startul celei de-a șaptea ediții a competiției de film Buzău Internațional Film Festival, aflat la cea de-a șaptea ediție.

BUZZ IFF va prezenta publicului patru secțiuni care însumează 33 de filme de scurt metraj și lung metraj (ficțiune și documentar) din peste 18 țări, multe dintre ele în premieră în România și care vor putea fi vizionate doar în contextul festivalului.

Filmele vor putea fi văzute zilnic, între 14 și 19 septembrie, în sala Teatrului George Ciprian și în amfiteatrul Muzeului Județean din Buzău.

Deschiderea oficială a competiției BUZZ IFF 2022 va avea loc la ora 18:00, cu proiecția filmului Balaur (r. Octav Chelaru, România, 2021), urmată de o sesiune de Q&A cu regizorul și cu o parte din echipa filmului (actorii Mălina Manovici și Sergiu Smerea), iar gala de premiere din 18 septembrie, de la ora 18:00, aduce în fața publicului filmul Dirijorul tăcerilor (r. Ovidiu Georgescu, România, 2022) și o sesiune de Q&A cu echipa filmului și cu regizorul, tot la Sala Teatrului G. Ciprian.

Filmele din competiția de lung metraj sunt:

Vecini / Neighbours (Elveția, Irak, Siria, 2021, Mano Khalil, dramă, 2h4 min., nominalizat la Shanghai International Film Festival și la Palm Springs International Film Festival, câștigător al premiului pentru Cel mai bun film și Cel mai bun scenariu la Red Sea International Film Festival)

Cu un fin simț al umorului și satiră, filmul povestește despre o copilărie care, între dictatură și drama întunecată, are și momentele ei de lumină. Câtă prietenie, iubire și solidaritate sunt posibile în vremuri de represiune și despotism?

Puternic, slab / Hard shell, soft shell (Franța, 2021, r. Emma Benestan, comedie, romance, 1h39 min., nominalizat pentru Cel mai bun film la Santa Barbara International Film Festival și pentru Cel mai bun film străin la Beirut International Women Festival)

Az lucrează pentru un crescător de stridii din Sète. Știe pe de rost stridiile, le deschide cu sutele. Într-una dintre ele, Az decide să ascundă un inel, să-i ceară iubitei Jess să se căsătorească cu el. Ea nu spune da.

Plan A (Germania, Israel, 2021, r. Yoav Paz & Doron Paz, dramă, thriller, 1h49min., nominalizat pentru Cel mai bun film la Haifa International Film Festival și pentru Cea mai bună imagine la Premiile Academiei Israeliene de Film)

În 1945, un grup de supraviețuitori evrei ai holocaustului a plănuit să otrăvească sistemul de apă din Germania. Filmul spune operațiunea secretă periculoasă și îndrăzneață care a fost numită Planul A.

Anul pierdut 1986 / Clouds of Chernobyl (România, 2022, r. Ligia Ciornei, dramă, istoric, thriller, 1h16 min.)

Efectele dezastrului nuclear de la Cernobîl s-au făcut simțite rapid în Europa. În România măsurile disperate luate de regimul comunist i-au afectat pe mai mulți locuitori din nord; din cauza radiațiilor femeile sunt forțate să avorteze prin metode improvizate (sub o presiune indirectă de la partid).

Irina, învățătoare în satul în care locuiește, mamă a doi copii, soție de căpitan de vas, se află sub presiunea familiei și trebuie să ia o decizie cumplită. Va alege să renunțe sau își va asuma cu orice consecință viața?

Pompe funebre / I Cassamortari (Italia, Spania, 2022, r. Claudio Amendola, comedie, 1h39 min.)

La Roma, Cassamortari sunt oameni care lucrează în casele funerare. Afacerea familiei Pasti a fost fondată de Giuseppe, care este dispus să facă orice pentru a transforma un cadavru în bani, de preferință în negru.

buzau iff 2022

Documentarele care pot fi văzute sunt: Călătorie spre apus / Journey into the twilight (Italia, Franța, 2021, r. Augusto Contento), ce urmărește drumurile care duc în întunericul rece al declinului familiei, al societății patriarhale, al firmelor educaționale, al religiei și al unui pământ în care spațiul comun comun este modelat de un egoism, chiar revoluționar, din Italia, Distopia / Dystopia (Portugalia, 2021, r. Tiago Alfonso), film care prezintă schimbările din pătura socială a orașului Porto din 2007 până în 2020 - demolări, evacuări și strămutări care afectează comunitatea de romi din Bacelo, locuitorii din Bairro do Aleixo și vânzătorii de la Feira da Vandoma, și Delta Bucureștiului / The Delta of Bucharest (România, 2020, r. Eva Pervolovici), al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013), a cărui poveste este spusă prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu. 

Printre cele 21 de scurtmetraje din competiția din acest an se numără filme din 10 țări, inclusiv un calup de scurtmetraje studențești, care vor fi difuzate duminică, 18 septembrie, de la ora 15:00, în amfiteatrul Muzeului Județean din Buzău.

Juriul competiției de lung metraj îi reunește pe actrița Olimpia Melinte, cunoscută publicului pentru rolul din serialul Vlad și numeroase roluri în filme apreciate la festivaluri de calibru, agentul Isabella Gullo care îi reprezintă, printre alții, pe actorii Franco Nero și John Turturro, și pe regizorul, scriitorul și producătorul independent grec, cunoscut pentru documentarele, serialele, scurt metrajele și lung metrajele sale, Dimitris Koutsiabasakos.

Competițiile de scurt metraj și de film documentar îi au în juriu pe fondatorul 2K Films, regizorul, producătorul și consultantul pentru numeroase filme de lungmetraj, documentare și emisiuni TV și co-producător pentru multe proiecte internaționale premiate George Kalomenopoulos, pe regizorul și monteurul Alex Pințică, care a regizat musicalul Trecut de ora 8 și a lucrat în calitate de monteur la filme ca #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac), Nouă povești de dragoste și ură în izolare (r. Dan Chișu) și Misterul unui caz simplu (r. Vera Surățel), pe regizorul Mihai Dragolea, specializat în filme documentare care au fost difuzate la unele dintre cele mai importante festivaluri din Europa (Jihlava IDFF, TIFF, Odense IFF) și pe producătorul Daniel Mitulescu, cunoscut pentru filmele Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii, Eu când vreau să fluier, fluier, Loverboy și Dincolo de calea ferată.

Programul săptămânii este disponibil pe site-urile https://biaf.ro, buzz-iff.com și pe paginile de Facebook BUZZ IFF și Buzău International Arts Festival.

Festivalul Internațional de Film Buzău – BUZZ IFF - își propune să promoveze producții de calitate din țările europene și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact direct cu cinematografia europeană.

BUZZ IFF este un festival realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Și ediția de anul acesta, cea de-a șaptea a BUZZ IFF, se desfășoară în cadrul Buzău International Arts Festival, un festival de o lună, derulat în perioada 20 august - 20 septembrie 2022, care este organizat de Asociația CulturAll și Asociația Bulevardul Culturii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău și cu Centrul Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman, fiind un Proiect Cultural finanțat de Ministerul Culturii.

program buzziff 2022