UNATC - I.L.Caragiale din București a realizat un studiu în vederea identificării necesităților pieței cultural-artistice.

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale din București a elizat acest studiu pentru a facilita eforturile de inserție pe piața muncii a absolvenților.

În acest sens, a fost elaborat un chestionar ce are ca scop diversificarea perspectivelor în carieră și antreprenoriat, în corelație cu schimbările actuale ale pieței pentru domeniul cultural-artistic. La acesta au participat 524 de respondenți, absolvenți de la cele două domenii specifice ale universității, respectiv Teatru și Artele spectacolului și Cinematografie și media.

Conform rezultatelor, spre deosebire de alte sectoare, contractualizarea salarială nu este regula (31%). O mare parte a răspunsurilor a arătat că un procent ridicat al celor care lucrează în sectorul public au și colaborări în privat (78% dintre respondenți). Aproape jumătate din respondenți au două sau mai multe forme contractuale. Acestea includ contractele de prestări servicii, contracte pe drepturi de proprietate intelectuală și contracte individuale de muncă.

S-a evidențiat o proporție mare a liber profesioniștilor, aspect care reflectă natura independentă a ocupațiilor din aceste domenii. Munca freelance este principala formă de desfășurare a activității în sectorul particular. Astfel, absolvenții prestează servicii în baza Contractelor privind drepturi de autor și drepturi conexe, înregistrarea ca persoană fizică autorizată (PFA) sau antreprenoriat, sub forma înființării unor societăți cu răspundere limitată (SRL) cu asociat unic, fără niciun angajat.

O caracteristică comună unui segment de 32% dintre respondenți a fost multispecializarea, atât ca domeniu, cât și ca sarcini de lucru, ce includ asumarea mai multor roluri. Astfel, au existat cazuri în care practicanți în artele spectacolului au îmbrățișat și meșteșuguri (1,75%) sau, în cazul antreprenorilor, administratorul societății este unicul responsabil pentru management, comunicare și desfășurarea propriu-zisă a activității (6,4%).

Majoritatea consideră că activitatea prestată este provocatoare (63%), interesantă (47%) și motivantă (39%). În schimb, respondenții reclamă nivelul scăzut al veniturilor (42%) și nesiguranța din domeniul lor de activitate (57%).

Răspunsurile primite au identificat o serie de provocări în domeniu, după cum urmează: subfinanțare, lipsa resurselor umane, remunerație insuficientă, lipsa de consultanță cu privire la chestiuni juridice/fiscale, inexistența unor reglementări privind onorariul minim.

Participanţii au arătat că noile tehnologii permit o educaţie individuală rapidă, de scurtă durată, care depăşeşte uneori capacitatea sistemului public de învățământ. Dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale pentru profesioniştii din domeniu reprezintă astfel o necesitate.

Identificarea de noi surse de finanţare, dezvoltarea de proiecte europene și accesarea unor astfel de finanțări sunt vitale în contextul insuficienţei fondurilor publice pentru cultură.

În plus, accesul la muncă depinde tot mai mult de abilitățile de comunicare și autopromovare ale individului.

Notă: Acest sondaj a fost realizat de Facultatea de Film din cadru UNATC pentru programul FDI U-ADAPT, pentru diversificarea perspectivelor în carieră și antreprenoriat în corelație cu schimbările actuale ale pieței pentru domeniul cultural-artistic.