Regizorul și scenaristul italian Ruggero Deodato, supranumit de presă „Monsieur Cannibal” datorită celor mai cunoscute filme ale sale, a murit la vârsta de 83 de ani.

Născut în Potenza pe 7 mai 1939, și-a început cariera în cinema cu comedii și povești polițiste, dar și-a făcut un nume mai ales ca regizor de filme horror.

Și-a început cariera horror controversată lucrând ca asistent de regie la filmul lui Roberto Rossellini Il Generale Della Rovere în 1959.

A lucrat apoi ca asistent de regie la numeroase filme, printre care: Lo smemorato di Collegno (1963, r. Sergio Corbucci), The Castle Of Terror (1963, r. Antonio Margheriti), The Shortest Day (1963, r. Sergio Corbucci), Castle Of Blood (1964, r. Antonio Margheriti, Sergio Corbucci), Django (1966, r. Sergio Corbucci),

Şi-a făcut debutul în regie cu Ultimo mondo cannibale / Last Cannibal World (1977).

Teme similare ale canibalismului au fost prezente în următoarea sa lucrare - filmul șocant și înspăimântător, Cannibal Holocaust (1980). Cannibal Holocaust este conceput ca un documentar fals și din acest motiv Deodato este considerat și unul dintre creatorii genului mockumentary (fals documentar), devenit foarte popular în anii ‘90.

Reprezentând epoca de aur a filmelor de groază italiene violente, Deodato a regizat apoi alt film - puţin mai cenzurat - House On The Edge Of The Park (1980), care a stârnit controverse suplimentare pentru scenele sale de tortură prelungită și sângeroasă.

Un alt film de referinţă a lui Deodato a fost Cut And Run (1985).

Modul în care Deodato a ales să reprezinte violența în filme a devenit și o referință pentru marii regizori care i-au călcat pe urme, printre care și Quentin Tarantino.