În perioada 27-29 ianuarie, la New York, va avea loc cea de-a VI-a ediție a Festivalului Animation First.

Animation First este singurul festival de animație francofonă de pe teritoriul Statelor Unite, proiect organizat de FIAF (Institutul Francez și Alianța Franceză de la New York).

Cu această ocazie, ICR New York sprijină prezența invitatei de onoare a Festivalului, regizoarea și artista media Anca Damian, în metropola americană, cu ultimul său film muzical de animație, Insula, dar și cu expoziția de realitate augmentată În căutarea paradisului A.R..

Expoziția va putea fi vizitată la Thinker Auditorium din cadrul FIAF în perioada 28-29 ianuarie, iar proiecția filmului va avea loc la Florence Gould Hall în 29 ianuarie, fiind urmată de o discuție cu regizoarea.

Proiectul este dedicat celebrării a 30 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Mondiale a Francofoniei.

Co-producție româno-franco-belgiană realizată în 2021, Insula a avut premiera europeană la Festivalul Internațional de Film Rotterdam, unde a rulat în competiția Big Screen, urmată de proiecții în selecțiile Goteborg International Film Festival, Black Movie Film Festival, Dublin IFF, Hong Kong IFF sau Gualadajara International Film Festival, printre altele. Animația Insula este prezentată în premieră la New York și aduce în prim-plan subiecte sociale curente, precum migrația, ecologia, alienarea, prin folosirea poeziei vizuale și a simbolismului.

În căutarea Paradisului A.R. este expoziția care însoțește lansarea filmului și propune o intervenție imersivă în universul Insulei, precum și o nouă citire a subiectului prin prisma realității secolului 21, folosind instrumente și medii specifice acestuia.

Insula este cel de-al șaptelea lung metraj al Ancăi Damian, iar În căutarea paradisului A.R. marchează primul ei proiect new media.

Festivalul Animation First prezintă șase filme de animație de lung metraj și șase calupuri de filme de scurt metraj însumând 65 de producții, alături de conversații cu regizori și realizatori de film, dar și expoziții new media, prelegeri și masterclass-uri susținute în diferite universități din New York.

Programul complet al festivalului: https://fiaf.org/animation-first-2023/.