Premiat în cadrul Berlinale 2022 cu Ursul de Cristal și cu Trofeul Teddy Award pentru cel mai bun documentar, Alis, regizat de Clare Weiskopf și Nicolás van Hemelryck, va putea fi văzut în cinematografe din 3 martie.

Proiectul, o coproducție a trei țări, România prin compania [deFilm], alături de Columbia (𝐶𝑎𝑠𝑎𝑡𝑎𝑟𝑎𝑛𝑡𝑢𝑙𝑎) și Chile (𝑃𝑎𝑛𝑡𝑎𝑙𝑙𝑎 𝐶𝑖𝑛𝑒𝑠), vorbește despre puterea de a visa un viitor mai bun. Adolescente care nu demult trăiau pe străzile din Bogota participă la un exercițiu creativ al cărui rezultat este Alis, o colegă de clasă fictivă. Exercițiul începe ca un joc inocent, o pânză goală, pe care fetele își pot proiecta propriile experiențe.

Pe măsură ce ficțiunea prinde contur, crește și se îmbină cu realitatea, le deschide posibilitatea de a-și vedea propriile experiențe dintr-o perspectivă diferită. Crearea acestei colege de clasă fictive rupe ciclul de violență în care au trăit și le oferă o oportunitate unică de a visa un viitor mai bun.

Alis este un documentar ce spune o poveste universală. O poveste reală, care de cele mai multe ori nu are și un final fericit. O poveste profundă și puternică, plină de râsete, dragoste și muzică, care se întâmplă în locul cel mai puțin așteptat.

Dezvoltat pe parcursul a 5 ani, documentarul a fost catalogat de Screen Daily „un act sensibil și generos, care pune  accent pe protecția personajelor sale înaintea propriilor dorințe de a spune o poveste convingătoare. Weiskopf și Van Hemelryck, simultan și literalmente, pun în prim plan etica filmului documentar. Deși ar fi putut alege să iasă și să filmeze tinerele aflate în pericol pe străzile din Bogota, alegerea lor a fost să facă un atelier - să întrebe în loc să observe ”.

Din echipa filmului fac parte: director de imagine, Helkin René Díaz, muzică originală, Miguel Miranda și Jose Miguel Tobarm, sound design și mixaj Marius Leftărache, colorist, Claudiu Doagă. Documentarul a fost produs de Radu Stancu și Alexandra Galvis, regizat și produs de Nicolás van Hemelryck și Clare Weiskopf.

Clare Weiskopf este regizoare și jurnalistă. A petrecut peste 20 de ani lucrând în diverse proiecte sociale, de la conflictul armat din Columbia și violența sexuală folosită ca armă de război, până la răspândirea muzicii cumbia în America Latină și Europa.

Regizor, arhitect și fotograf, Nicolás van Hemelryck, este co-fondatorul companiei de producție Casatarantula. Activitatea sa ca fotograf i-a adus o nominalizare la un premiu Fénix și expoziții în SUA, Europa și Asia.

Prin Alis invităm spectatorul în universul emoțional al unor adolescente în care accesul este îngrădit de cele mai multe ori. Prin metode cinematografice simple și ingenioase în același timp, Clare și Nicolas reușesc să pătrundă în lumea lor și să ofere publicului un amalgam de emoții asemenea unui rollercoaster. Astfel că avem ocazia să parcurgem această călătorie cu Alis care ne face să apreciem cu adevărat impactul și puterea speranței într-o lume care pare să refuze orice urmă de optimism. Este un proiect de film cu ecou universal și, pentru că pe Alis o găsim oriunde în lume, a făcut ca această coproducție cu Columbia și Chile să nu aibă granițe.”, declară producătorul Radu Stancu.

Distribuit de Follow Art Distribution, documentarul psihologic Alis va putea fi urmărit în cinematografe începând cu 3 martie.

Parteneri instituționali: UNATC “I. L. Caragiale”, Asociația Vocea Copiilor Abandonați.

Produs în România cu sprijinul: IDFA Bertha Fund, Avanpost, Mindshare Media, Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române.

CineFan este partener media al filmului.

ALIS poster