Festivalul de film românesc de la Nantes prezintă a doua sa ediţie în perioada 29 martie – 2 aprilie 2023, în organizarea Centrului Cultural Franco-Român de la Nantes şi având ca partener principal Institutul Cultural Român de la Paris.

În luna Francofoniei, festivalul celebrează cultura română francofonă şi diversitatea culturală, marcând 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei.

Cu o tematică generoasă, „La intersecţia culturilor”, festivalul prezintă publicului nantez cele mai importante producţii cinematografice româneşti ale anului 2022: R.M.N. de Cristian Mungiu și Metronom de Alexandru Belc (Un Certain Regard în 2022), dar și Miracol de Bogdan George Apetri.

Programul festivalului afişează opt lung metraje, trei scurt metraje, o sesiune de inițiere în limba română prin cinema, pentru copii, două masterclass cu actrița Orsolya Moldovan (R.M.N.), realizatoarea Eva Pervolovici (Delta Bucureștiului) și cineastul franco-român Horea Lapteș.

Cele opt lung metraje alese sunt exemple reușite ale diversității culturale din România şi ale excelenţei cinematografiei româneşti contemporane. Selecția festivalului cuprinde și o serie de producții ale studenților Universității naționale de artă teatrală și cinema din București, ca și trei scurt metraje realizate de regizori români contemporani: Bogdan Naumovici, Bogdan Mureșanu, Constantin Popescu.

Experienţa culturală imersivă “Macaz/Ma case” din 30 martie de la Pol’n este, cu siguranţă, evenimentul inedit şi cel mai misterios al festivalului, urmat de difuzarea a trei scurt metraje, o degustare de specialităţi româneşti şi o expoziţie de fotografie. Seara se va termina electrizant cu un Djset.

Anul acesta, Festivalul de film românesc de la Nantes invită publicul în şase locaţii importante ale metropolei: Le Cinématographe, EuropaNantes, Pol-N, Muzeul de istorie naturală din Nantes, cinematograful Bonne Garde şi şcoala Cinécréatis.

Evenimentul este organizat de Centrului cultural franco-român de la Nantes în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Paris.

Parteneri locali: Nantes Métropole, municipiul Nantes (dispositif Place auX MondeS), asociația Accès au cinéma invisible, Smart Impact - agenție digitală din Nantes.

fest filmului francez paris