Filmul românesc ocupă un loc important în cadrul ESTE FILM Festival, iar ediția de anul acesta nu face excepție.

Pe scurt, ne așteaptă o avanpremieră națională, competiția de scurtmetraje românești de ficțiune, producții apreciate cu invitați prezenți la Sibiu și discuții interesante cu publicul.

Competiția de scurt metraj românesc de ficțiune se află la a 4-a ediție. Selecționerul Iulia Blaga a adus împreună 8 scurt metraje de ficțiune cu tematici și stiluri diferite. Filmele care concurează anul acesta pentru câștigarea trofeului ESTE FILM și a premiului de 2000 de euro sunt:

Un flamingo nu cade din cer (r. Dragoș Hanciu), Maria T. (r. Maria Drăgoi), Acolo unde bărcile nu ajung (r. Vlad Buzăianu), Spre Casă (r. Horațiu Curuțiu), Eu și sora mea (r. Theodor Ioniță), Appalachia (r. Roxana Stroe), Hentai Sushi (r. Andrei Hazi Barbu), Aurică, viață de câine (r. Mihai Gavril Dragolea).

Scurt metrajele vor fi proiectate joi și vineri (11 și 12 mai) la Centrul Cultural ”Ion Besoiu” din Sibiu, sala mică, după proiecții urmând discuții cu realizatorii filmelor, prezenți la Sibiu.

Filmul câștigător va fi anunțat în cadrul unei gale de premiere sâmbătă, 13 mai de la ora 20, la aceeași locație.

Juriul care va decide câștigătorul este format din Oana Giugiu (producător, regizor, co-fondator TIFF), Carina Dașoveanu (regizor câștigător al competiției de scurt metraje de anul trecut) și Ionuț Mareș (jurnalist, critic de film).

Fiecare zi de festival va aduce, de altfel, filme românești. Miercuri, 10 mai va fi proiectat în avanpremieră națională filmul Tigru, regia Andrei Tănase (cu prezența regizorului și a actorului Alex Velea la Sibiu).

Vineri, 12 mai va fi proiectat filmul BOSS, cu participarea actorului Laurențiu Bănescu (foto sus) la discuțiile cu publicul. Un thriller noir inspirat dintr-un jaf real, BOSS va putea fi văzut de la ora 20.20, la Centrul Cultural ”Ion Besoiu”, Sala Mare.

După gala de decernare a premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj, vă așteptăm să vedeți Almanah Cinema. Sase filme scurte în regia lui Radu Jude. „Așa cum un scriitor poate publica un volum de povestiri sau de poezii, așa ar trebui să poată și un regizor de film să își adune filmele scurte și să le ofere publicului într-un volum”, spune Radu Jude.

Filmele reunite în proiect sunt Caricaturana, Potemkiniștii, Amintiri de pe Frontul de Est, Cele două execuții ale Mareșalului, A pedepsi, a supraveghea și Plastic semiotic.

Spre Nord este filmul românesc în regia lui Mihai Mincan pe care publicul îl poate vedea duminică, 14 mai, începând cu ora 18.45 la Centrul Cultural ”Ion Besoiu”, sala mică. Inspirat din fapte reale, filmul prezintă povestea lui Joel, un marinar credincios filipinez care descoperă un pasager român urcat clandestin pe vasul pe care lucrează.

Știind că tânărul Dumitru riscă să fie aruncat peste bord dacă va fi descoperit de căpitan și ofițeri, Joel intră într-un joc periculos de a-l salva, implicându-și echipajul, credința în Dumnezeu și deopotrivă, viața unui om nevinovat.

Biletele la festival pot fi achiziționate online prin Eventbook (https://eventbook.ro/festival/este-film-festival-sibiu), și din incinta Centrului Cultural “Ion Besoiu” Sibiu, în limita locurilor disponibile.

Prețul unui bilet unic este de 20 lei pentru toate categoriile de vârstă. Programul poate suferi mici modificări ulterioare. Varianta actualizată va fi disponibilă pe site-ul festivalului, www.estefilm.ro.

ESTE FILM Festival ediția a 7-a este un eveniment organizat de Asociația ESTE FILM.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

CineFan.ro este partener media al evenimentului.