Regizoarea Cristina Jacob este prezentă zilele acestea pe Croazetă pentru a discuta distribuția internațională a filmului său The Perfect Escape.

Cristina Jacob povestește „la cald” despre una dintre cele mai așteptate premiere ale acestei ediții a festivalului, Firebrand, cu Jude Law și Alicia Vikander în rolurile principale, film ce concurează pentru Palme D’Or în cadrul celei de-a 76 ediții a Festivalului de la Cannes, la premiera căruia a fost invitată în seara de 21 mai. La finalul proiecției, echipa filmului a fost ovaționată în picioare timp de opt minute.

De asemenea, regizoarea Cristina Jacob participă zilele acestea la întâlniri de lucru cu producători internaționali alături de care este în discuții în vederea unor proiecte viitoare.

În seara de 21 mai, pe covorul roșu al premierei Firebrand, Cristina Jacob a purtat o rochie semnată de Maria Lucia Hohan și bijuterii Kultho.

Premiera Firebrand, ovaționată în picioare timp de 8 minute

Autoarea lungmetrajelor Selfie (2014), Love is a Story (2105), Selfie 69 (2016, Premiul Publicului Gopo) și Oh, Ramona (2019) se află la Cannes zilele acestea pentru vânzarea și distribuția internațională a celui mai recent film al său, The Perfect Escape, lansat în cinematografele din România în 14 februarie 2023.

Invitată la premiera Firebrand, Cristina Jacob mărturisește „la cald”, după vizionarea filmului, că a fost răvășită de cea mai recentă producție a regizorului arthouse brazilian Karim Ainouz, vizionată în prezența actorilor și a echipei filmului.

„Filmul este un raport despre ce au trăit şi îndurat strămoşii noştri, de ambele părţi”, mărturisește emoționată Cristina Jacob. „Este foarte la îndemână să vezi suferinţa lui Queen Catherine, evident, oglindă a unei generaţii de femei asuprite care n-au ştiut ce înseamnă bucuria. Dar nu pot să nu văd tragedia trăită de ambele părţi. Traiul într-o supă a neîncrederii şi a permanentei suspiciuni, a paranoiei alimentate în funcţie de interese. Oameni care au condus, dar care nu au știut să ia decizii în cunoştinţă de cauză”, spune regizoarea.

Firebrand este un film de epocă ce o are în centru pe Katherine Parr, a șasea și ultima soție a regelui Henric al VIII-lea, numită regină regentă în timp ce soțul său se află pe câmpul de luptă în Franța.

Katherine este o susținătoare a protestantismului radical într-o Anglie foarte patriarhală, iar atunci când regele revine în țară și o ucide pe prietena cea mai bună din copilărie a soției sale pentru trădare, datorită radicalismului religios, Katherine își dă seama că trebuie să lupte pentru propria viață, la fel cum făcuseră anterior cele două soții decapitate ale lui Henric al VIII-lea. Într-un palat în care conspirațiile reverberează prin toate încăperile, Katherine visează la un viitor al țării lipsit de tiranie.

„Cine e cel mai de judecat?”, spune Cristina. „Ea, care a suferit prin supunere, înăbușind tot ce înseamnă emoţie? Sau el, care a trăit cu o rană deschisă la picior, nefiind iubit de niciuna dintre soţii, neştiind să iubească sau să fie iubit? Uitându-mă la acest film, văd istoria strămoșilor noștri, văd cu compasiune ce alimentau. Din păcate, este şi parte din istoria comunistă recentă. Un film foarte puternic, jucat absolut impecabil de Alicia Vikander şi Jude Law”, adaugă regizoarea.

Povestind despre Alicia Vikander, interpreta personajului principal feminin, Katherine Parr, Cristina spune că ea este „parte din energia acestui spectacol, la care cei invitați se opresc pentru a lua un moment de frumusețe și de adevăr, chiar dacă este un adevăr greu de simțit și de purtat mai departe.” „Foarte delicată și elegantă”, Alicia Vikander a sosit la premieră oprindu-se să stea de vorbă și să facă fotografii cu toți cei care o întâmpinau astfel.

Cristina Jacob. Cannes 2023. Firebrand photofestivalcannes

Cristina Jacob la premiera Firebrand, Cannes 2023. ©photofestivalcannes.fr

The Perfect Escape, discuții pentru distribuția internațională, la Cannes

The Perfect Escape (2023), filmul pentru a cărui distribuție internațională Cristina Jacob se află acum la Cannes, este o comedie romantică, co-producție româno-britanică ce urmărește cum, pe parcursul unui weekend petrecut într-o cabană izolată la munte, patru cupluri își redescoperă relația în ritmuri psihedelice, confruntându-se cu propriile greșeli sau false așteptări, dar și cu noi ispite sau provocări. Filmul îi are in distribuție pe Giorgia Sinicorni, Nigel Whitmey, Aggy K. Adams și Bogdan Iancu.

Cannes 2023. Șapte femei regizor în cursa pentru Palme d'Or, un număr record pentru festival

Cea de-a 76 ediție a Festivalului de Film Cannes s-a deschis miercurea trecută cu o ceremonie prezentată de Catherine Deneuve și se desfășoară până în 27 mai 2023.

În compețiția pentru Palme d’Or, regizorul Karim Ainouz (Firebrand) concurează cu 20 de alți cineaști internaționali, printre care nume foarte importante ale cinemtografiei mondiale precum Wes Anderson (Asteroid City), Wim Wenders (Perfect Days), Ken Loach (The Old Oak), Nuri Bilge Ceylan (Kuru Otlar Ustune), Aki Kaurismaki (Kuolleet Lehdet), Nanni Moretti (Il Sol Dell’Avvenire), Todd Haynes (May December) sau Wang Bing (Qing Chun Chun).

Anul acesta, în cursa pentru Palme d’Or sunt șapte femei regizor, un număr record pentru festival.

Mai multe despre Cristina Jacob și filmele regizate de aceasta puteți vedea în Podcastul CineFan: