Din acest weekend, InterComFilm lansează în cinematografele din România cel mai nou film Marvel: Spider-Man: Far From Home / Omul-Paianjen: Departe de casă, film ce încheie oficial faza a treia a Universului Cinematografic Marvel.

Pentru a face o scurtă introducere a eroului nostru, deși sunt sigur că majoritatea dintre voi deja știți, acesta își are originile în benzile desenate Marvel, fiind creat de Stan Lee și Steve Ditko în 1962. 

Întrucât tonul eroului și al aventurilor sale este deschis, tineresc și plin de situații comice, atracția publicului a fost imediată și astfel a ajuns unul din personajele definitorii ale acestui univers de benzi desenate şi ulterior, cinematografic.

Din punct de vedere legal, aici povestea este mai complicată, întrucât în 1999 Marvel nu era nici de departe colosul din prezent și avea nevoie disperată de ajutor financiar, a vândut drepturile de proprietate ale personajului Spider-Man (precum și restul de protagoniști și antagonişti ai acestuia) către casa de producție Sony, care l-a prezentat pe marele ecran în șase filme, respectiv trilogia în care eroul este întruchipat de Tobey Maguire, o duologie în care Andrew Garfield îi dă viață eroului eponim și o animație recent câștigătoare a Premiului Oscar pentru categoria aferenta acestui gen.

Dacă ar fi să catalogăm filmele menționate anterior, părerile sunt destul de împărțite, însă trebuie să scoatem în evidenţă faptul că la începutul anului 2015 între Sony și Marvel a fost încheiată o înţelegere prin care cei din urmă au primit dreptul de a-l folosi pe Spider-Man în Universul Cinematografic Marvel, însă filmele de sine stătătoare vor fi finanțate, produse și distribuite de Sony, dar cu marele ajutor al scenariștilor și promovarea aferentă unui film Marvel.

Acum, la peste 4 ani de la respectivul acord, consider că acesta a fost avantajos ambelor părţi - Sony găsind un actor foarte bun pentru acest personaj şi beneficiind de un val imens de publicitate din partea Marvel, iar de partea cealaltă - cei de la Marvel au putut astfel folosi personajul în filmele lansate recent.

Dar hai să revenim la filmul nostru. Iată că ne este prezentată cea de-a cincea apariţie a eroului în Universul Cinematic Marvel și fără să mă rețin cu laudele, îl cataloghez că fiind câștigătorul all-time a medaliei de bronz din clasamentul celui mai bun film Spider-Man, după partea secundă a trilogiei regizate de Sam Raimi și animația indicată anterior.

De la început trebuie menționat că filmul nu se adresează persoanelor care despică firu-n patru la capitolul scenariul și logică a poveștii, ci mai degrabă celor tineri dornici de aventură, comedie și atmosferă pozitivă – până la urmă publicul ţintă al filmelor Marvel. 

La capitolul calităţi, filmul nostru are marele avantaj că scenariștii nu au mai fost nevoiți să piardă minute bune cu prezentarea personajelor, a motivației acestora și a contextului în care se desfășoară acţiunea și au putut să pună accentul pe latura emoțională a lui Peter Parker, pe poveste și dezvoltarea corectă și progresivă a acestuia.

Privind intriga, aceasta se desfășoară după evenimentele din Avengers: Endgame și prezintă aventurile lui Peter Parker din cursul vacanţei sale din Europa, unde este (re)racolat de Nick Fury pentru a salva lumea de mai multe entități multi-dimensionale, fiind asistat de Quentin Beck, alias Mysterio.

Ȋn privinţa castingului, trebuie apreciat în primul rând Tom Holland care oferă o cantitate industrială de empatie personajului său, mai ales în situaţiile în care este pus în faţa alegerilor delicate dar şi când necesită curaj, sacrificiu sau chiar putere de a recunoaşte unele greşeli.

Ȋn plan secund, cum era şi normal, se clasează Jake Gyllenhaal, Zendaya, Jon Favreau şi Samuel L. Jackson, elemente de valoare şi calitate care se mulează perfect pe întruchiparea personajelor aferente, precum şi chimia dintre aceştia.

După gustul meu, cea mai mare calitate a acestui film este echilibrul dintre hazul copilăresc al personajelor, aventura acestora în Europa, pericolul unui cataclism şi sacrificiile eroului principal, totul ambalat într-un pachet de distracţie.

La capitolul tehnic, atât vizual cât şi sonor, filmul este aproape de perfecţiune, cu menţiunea că spre deosebire de precedentele filme Marvel, am avut impresia că s-a dorit în mod expres o coloristică mai proeminentă pentru a insufla un iz de tinereţe faţă de personajele noastre.

Aş dori să îl apreciez pe regizorul Jon Watts, un fan declarat al eroului nostru, că a avut puterea să ne prezinte un film filmat cu cadre largi, favorabile acţiunii şi fără să ne plictisească cu momente (prea) lente sau lipsite de valoare.

Din păcate, nu există pădure fără uscăciuni, situaţie în care consider că scenaristii au dat-o-n fasole cu o secvenţă privind dezvăluirea echipei de antagonişti secundari, moment în care, din pacate, mi-am amintit de expoziţiile dintre Mr. Freeze şi Poison Ivy din Batman şi Robin.

Cu părere de rău, tot la acest capitol trebuie să remarc şi lipsa elementelor de legătura cu restul personajelor din Universul Cinematografic Marvel, dar sunt extrem de curios pentru sequel-urile următoare, mai ales în contextul proprietăţilor comune cu Sony.

Per ansamblu, filmul în cauză este o porţie de voie bună şi multe zâmbete pentru cinefanii anului 2019 şi vă recomand cu cea mai mare caldură să îl vizionaţi la cinema, fiind o portretizare merituoasă poate a celui mai simpatic super-erou şi o aventură vizuală pentru toate varstele.

Ca de fiecare dată, vă recomand să nu plecaţi din sala de cinema şi să rămâneţi şi la genericul de final al filmului. Veţi avea parte de 2 secvenţe ce vor avea implicatii majore în următoarele filme din Universul Marvel.

Spider-Man: Far From Home / Omul-Paianjen: Departe de casă intră din 5 iulie în cinematografele din România, fiind distribuit de InterComFilm Distribution.

 

 


Din aceeasi categorie...

TIFF 2024: Garden Party la Castelul Bánffy din Răscruci

TIFF 2024: Garden Party la Castelul Bánffy din Răscruci

Castelul Bánffy din Răscruci, o bijuterie arhitecturală proaspăt renovată, își deschide larg porțile pentru cea de a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14 – 24 iunie 2024). ...

Amzei Animat: Trei weekend-uri pline de filme și activități în centrul orașului

Amzei Animat: Trei weekend-uri pline de filme și activități în centrul orașului

Piața Amzei va fi animată trei weekend-uri consecutive: 18-19 mai, 25-26 mai și 1-2 iunie.

Se lansează volumul Anatomia poveștii de John Truby în traducerea lui Alexandru Maftei

Se lansează volumul Anatomia poveștii de John Truby în traducerea lui Alexandru Maftei

Departamentul Scenaristică-Filmologie al Facultății de Film din cadrul UNATC “I.L.Caragiale” organizează evenimentul de lansare al cărții Anatomia poveștii - 22 de pași pentru a deveni un maestru povestitor de John Truby în traducerea lu...

Songs of Earth, produs de Wim Wenders, deschide Lynx Festival 2024

Songs of Earth, produs de Wim Wenders, deschide Lynx Festival 2024

A doua ediție a evenimentului LYNX Festival va avea loc la Brașov între 4 - 9 iunie 2024.

CinePolitica 2024: Proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice la MȚR

CinePolitica 2024: Proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice la MȚR

Seria CINEPOLITICA revine la București, în perioada 16-19 mai, la Cinema Muzeul Țăranului, cu șapte proiecții de lungmetraje de ficțiune și documentare, pe teme politice și sociale de actualitate, majoritatea în premieră națională. ...

ICR Paris susține prezența românească la Cannes 2024

ICR Paris susține prezența românească la Cannes 2024

Institutul Cultural Român de la Paris susține participarea românească la cea de-a 77-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai prestigioase evenimente cinematografice din lume, care se desfășoară în pe...

Seri de film sub stele: Happy Cinema aduce cele mai noi filme la Herăstrău Open Air

Seri de film sub stele: Happy Cinema aduce cele mai noi filme la Herăstrău Open Air

Vara aceasta Happy Cinema aduce cele mai noi filme pe un ecran gigantic la Herăstrău Open Air.

Cum să faci sex - un film brutal de sincer despre experiențe sexuale timpurii, din 17 mai în cinema

Cum să faci sex - un film brutal de sincer despre experiențe sexuale timpurii, din 17 mai în cinema

Cum să faci sex / How To Have Sex, un film captivant despre maturizare, care a fost aplaudat la Cannes, în 2023, timp de 8 minute la scenă deschisă și a câștigat premiul Un Certain Regard, are premiera în cinematografe din 17 mai. ...

Video: Actorul George Ivașcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Actorul George Ivașcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde îl au ca invitat pe actorul George Ivașcu. ...

Video: În inima Naționalei - Povestea neștiută a unei calificări așteptate de o țară întreagă

Video: În inima Naționalei - Povestea neștiută a unei calificări așteptate de o țară întreagă

Avanpremiera filmului-documentar În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania a avut loc joi seară, la București, în prezența a peste 1.000 de invitați surpriză, oficialităţi, artiști și vedete, sportivi și membri ai lotului n...

Este Film Festival ia pulsul cinematografiei europene printr-un maraton de filme excepționale

Este Film Festival ia pulsul cinematografiei europene printr-un maraton de filme excepționale

Între 29 mai și 2 iunie 2024, ESTE FILM Festival aduce la Sibiu filme de excepție realizate de cei mai promițători tineri regizori europeni și maeștri recunoscuți.

Finalul proiectului Primul meu film documentar

Finalul proiectului Primul meu film documentar

Determinați să susțină viața culturală tecuceană și animați de dorința de a vedea un oraș vibrant, activ cultural, în ultimul an, asociatia Vira a implementat proiectul Primul meu film documentar – atelier practic pentru liceeni și pro...

Începe Festivalul Filmului European 2024

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul Lecțiile Blagăi / Blaga’s Lessons.

Video: Regizoarea Ioana Mischie - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ioana Mischie - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe regizoarea Ioana Mischie. ...

Video: Scenarista şi actrița Lia Bugnar - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Scenarista şi actrița Lia Bugnar - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe scenarista și actrița Lia Bugnar. ...

Video: Tudor Giurgiu prezintă lungmetrajul Libertate la New York, Atlanta și Los Angeles

Video: Tudor Giurgiu prezintă lungmetrajul Libertate la New York, Atlanta și Los Angeles

Institutul Cultural Român de la New York susține evenimentele de prezentare și proiecțiile speciale ale lung metrajului Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, într-un periplu american.

Recunoaștere internațională cu Green Filming Award și succes autohton cu 3 trofee Gopo pentru thrillerul Spre Nord

Recunoaștere internațională cu Green Filming Award și succes autohton cu 3 trofee Gopo pentru thrillerul Spre Nord

deFilm - casă de producție cinematografică din București, fondată în 2009 de producătorul creativ Radu Stancu - se afirmă la nivel european pentru abordarea sustenabilă a producției de film.

The Fall Guy: Cascadorii, comedie şi aventuri romantice într-un film exploziv

The Fall Guy: Cascadorii, comedie şi aventuri romantice într-un film exploziv

În acest weekend poate fi văzut la cinema în premiera Cascadorul / The Fall Guy, o comedie de acţiune bazată pe celebrul serial al anilor ‘80.

Începe a treia ediție a Romanian Mental Health Film Festival 2024

Începe a treia ediție a Romanian Mental Health Film Festival 2024

Romanian Mental Health Film Festival, primul festival de film din România dedicat sănătății mentale și adresat publicului larg, a ajuns la a treia ediția.

Regal de filmele românești, la Săvârșin, în a doua ediție a Festivalului Suflet de România

Regal de filmele românești, la Săvârșin, în a doua ediție a Festivalului Suflet de România

Sâmbătă și duminică, pe Domeniul Regal de la Săvârșin, are loc a doua ediție a festivalului Suflet de România.

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Planeta Maimuțelor: Noul Regat – mult așteptatul film de acțiune și aventură, produs de 20th Century Studios, intră în cinematografele românești din 10 mai, cu avanpremiere din 8 mai.

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Un film considerat pierdut, scurtmetrajele unui regizor canonic, un remake Dracula și jazz vor putea fi văzute în cadrul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 14 – 24 iunie 2024)

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție în sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București. ...

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

În weekendul ce s-a încheiat, a avut loc la Romexpo în București, o nouă ediție Comic Con România.

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Totul pentru tenis, performanță și succes! Zendaya revine pe marile ecrane cu un rol ambițios și fără precedent, din 26 aprilie în filmul Challengers.