Mulan e un film de acțiune care reimaginează povestea legendarei luptătoare Hua Mulan, inspiratoarea unei legende vechi de 15 secole în China.

Mulan este regizat de Niki Caro după un scenariu scris de Rick Jaffa, Amanda Silver, Lauren Jyken și Elizabeth Martin și e o adapare live acion a animației din 1998 cu același titlul, care e bazată pe o legendă chinezească străveche care a supraviețuit de 15 secole „Balada lui Mulan”.

Mulan a rulat pe marile ecrane din România în format 3D Dublat si Subtitrat. Mulan spune povestea emoționantă și înălțătoare a tinerei și neînfricatei femei care a riscat totul de dragul familiei și a patriei sale, devenind una dintre cele mai mari luptătoare cunoscută vreodată în China. E o aventură epică, cu scene de acțiune coregrafiate de maeștrii Wu-shu celebri, cu imagini de o frumusețe ce îți va tăia respirația și care îți va transmite emoții pe care nu le vei putea ține în frâu.

Filmul celebrează puterea interioară, ce depășește orice obstacole, a unei tinere femei, pusă într-o situație limită, într-o lume în care femeile care doreau să își depășească condiția puteau fi executate pe loc, fără prea multe discuții.

Mulan e o poveste ce depășește granițe, în timp și spațiu, și care readuce în actualitate temele profunde ale onoarei, familiei, datoriei și o face într-un mod incredibil de emoționant și spectaculos, transformând o legendă chinezească nemuritoare într-o poveste relevantă în contemporan. Dar care e povestea?

Şase dintre garnizoanele aflate de-a lungul Drumului Mãtãsii au cãzut într-un atac coordonat de rourani conduși de Bori Khan (Jason Scott Lee). Întregul comerţ a fost perturbat. Dacă aceste lucruri vor continua va fi sfârșitul regatului. Pentru a preveni acestă situație, împăratul Chinei (Jet Li) dă un decret care obligă fiecare familie să trimită un luptător în Armata Imperială, pentru a opri invadatorii ce amenință China, venind dinspre nord.

Hua Mulan (Yifei Liu) e fiica cea mare a unui războinic vestit odinioară, dar care a îmbătrânit și nu se mai simte în putere fiind rănit în primul război în care luptat alături de împărat. Cum războinicul nu are fii, familia pare pusă într-o situație fără ieșire. Bătrânul tată, altădată un războinic dârz ce își punea inamicii pe fugă, se hotărăște să se ducă, așa fragil cum a ajuns și să își facă datoria în Armata Imperială.

Acesta e momentul în care Hua Mulan decide că nu își poate lăsa tatăl să facă așa ceva. În schimb, îi poate lua locul, salvând, în același timp, onoarea familiei. Deghizându-se în bărbat, Hua Mulan, de-acum devenită Hua Jun, se înrolează în armată, pretinzând că este fiul cunoscutului războinic. Antrenamentul de bază e dur și o testează pe Hua Mulan la fiecare pas. Dar ea nu renunță. Și de abia în acele condiții vitrege, în acea lume, alcătuită eminamente din bărbați, Mulan își descoperă cu adevărat forță interioară și ajunge să își atingă întregul potențial.

Războiul care urmează devine o aventură epică ce o transformă pe Mulan într-un războinic legendar, plin de onoare, care va câștiga respectul, admirația și recunoștința întregii Chine, în frunte cu împăratul ei… și care îl va umple pe tatăl ei de mândrie.

Din păcate filmul nu mi s-a părut mai bun decât animația din 1998. Unul din elementele principale si importante ale animatiei, Dragonul Mushu (care avea vocea lui Eddie Murphy) a fost schimbat in acest film cu... o pasăre Phoenix. Muzica (foarte importantă în filmul animat), lipsește și ea cu desăvârșire. Dar poate cea mai mare nedreptate s-a făcut eliminând personajul Li Shang (comandantul lui Mulan, de care aceasta se îndrăgostește în animație). În film, personajul a dispărut, producătorii luând această decizie în urma trendului #MeeToo, nedorind ca Mulan să aibă o relație cu superiorului lui. Eu zic sa nu mai facem filme deloc, să nu mai supărăm pe nimeni!

Se pare că Niki Caro (care a mai regizat în trecut adaptarea romanului The Zookeeper's Wife) nu a reușit să-i dea „suflet” acestui film care ajunge să dezamăgească în raport cu filmul animat din care s-a inspirat.

Ceea ce e de apreciat sunt detaliile și subtilitățile cu o mare încărcătură simbolică și istorică, super-cascadoriile în șa, peisajele deosebite, obiectele de vestimentație și accesoriile croite manual, scenele de pregătire și luptă, alături de transformarea uluitoare a loialei Mulan într-un luptător de legendă, toate sunt demne de marile ecrane și de sonorizarea captivantă a unei săli de cinema.

Acțiunea filmului îți oferă de toate, începând de la lupte cu coregrafii impresionante alcătuite din mișcări specifice artelor marțiale, și până la scene cu eroi marțiali desprinși din wuxia (n.r. gen care aparține literaturii chineze, care urmărește aventurile eroilor marțiali din China Antică) și scene de cascadorii cu cai.

Mulan, interpretată cu succes de actrița Yifei Liu, trece printr-o transformare incredibilă de-a lungul filmului, debutând ca adolescentă rebelă și ajungând, la final, o luptătoare neînfricată, care a reușit să se conecteze la energia Qi, devenind astfel de neînvins. Producția acestui film a fost extrem de costisitoare, depășind suma de 200 de milioane de dolari.

Sume generoase au fost investite în decorurile de care s-a ocupat aceeași echipă care a lucrat și pentru Thor: Ragnarok, dar și în costume și efectele speciale. Coloana sonoră? Captivantă, emoționantă, impresionantă, aparținând artiștilor de renume internațional Christina Aguilera și Harry Gregson-Williams.

Filmările producției Disney au avut loc în peste 20 de locuri diferite din China și Noua Zeelandă. Unul dintre aceste locuri este orașul Xiangyand din provincia Hubei, în care se regăsește o replică a unui orășel din timpul Dinastiei Tang – acesta a fost transformat în Orașul Imperial din film. Aici, marea provocare cu care s-a confruntat echipa de producție a fost să conceapă un program de filmare care să le permită să se bucure de acest oraș în deplină liniște, în ciuda faptului că este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din zonă.

O altă locație impresionantă din China în care s-au filmat unele cadre pentru acest film Disney este și Fujian Tulou, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, recunoscut fiind pentru o serie de locuințe rurale comune, construite între secolele XII-XX. Parcul Național Zhangye, Studioul Hengdian World Studios, precum și zona deșertului din Turpan sunt alte locații în care a fost filmat Mulan.

În Noua Zeelandă, mai exact în Valea Ahuriri, au fost filmate scenele din tabăra de pregătire a războinicei Mulan odată înrolată în Armata Imperială, precum și cele de luptă, la care au participat 900 de persoane și zeci de cai. Printre figuranții care au jucat în aceste scene s-au regăsit mulți cascadori și maeștri renumiți de arte marțiale.

Cu toate că acțiunea filmului este inspirată dintr-o legendă veche de secole, extrem de îndrăgită în cultura poporului chinez, povestea aceasta rămâne la fel de relevantă și astăzi, aducând în centrul atenției teme precum onoarea, datoria morală față de familie și patrie, dar și forța interioară pe care cu toții o avem, însă pe care trebuie să învățăm să o accesăm. Cum arată scenele în care o avalanșă împiedică armata să înainteze, pentru care au fost necesari 2 ani de pregătiri, cu filmări în multiple locații, cu un necesar de peste 80 de cai și 80 de călăreți cascadori din Mongolia și Kazahstan? Cum au reușit toți aceștia să călărească cu spatele în timpul filmărilor, în timp ce trăgeau cu arcul? Cum poate fi făcută o poveste veche de secole, care rezonează în mentalul poporului chinez, una de actualitate, nemuritoare și relevantă pentru toți? Trebuie să vizionați neapărat acest film.

Din păcate Disney nu mai lansează în România filme în format fizic, dar îl puteți viziona la televizor pe HBO 2 sau HboGo. Bineînțeles dacă vreți și calitate va trebui să îl cumpărați cu subtitrare în engleză. Dar dacă sunteți mulțumiți să vizionați filme pe canale de televiziune sau pe canalul de streaming HboGO (deși aici aș comenta că subtitrarea aceea cu bandă gri lasă de dorit, zici că te uiți la un film ilegal pe net) îl puteți viziona liniștiți.

Detalii de producție pe care probabil nu le știți:

1. Pentru a realiza scenele de luptă producătorii au apelat la echipe specializate de cascadori din China, Kazahstan, Mongolia, Noua Zeelandă și Australia. Respectivele scene au inclus mai mulți actori principali, o mulțime de 100 de figuranți și o sumedenie de cai.

2. Cincizeci de călăreți din Kazahstan și Mongolia au performat super cascadorii în șa, unii dintre ei putând chiar să călărească cu spatele și, în același timp, să tragă săgeți cu arcul. Prezența oamenilor și cailor în scenele de luptă conferă autenticitate din plin imaginilor.

3. În total, 90 de cai au fost folosiți în film, inclusiv calul folosit ca rezervă pentru armăsarul lui Mulan, Black Wind. Iar pregătirea cailor pentru filmări a durat câteva luni.

4. Sabia care apare în film este realizată în stilul Wushu, un gen de sabie foarte dificil de manevrat.

5. Filmările au avut loc în peste 20 de locuri în China, inclusiv în provinciile Hubei, în așa-numitele Nisipuri care cântă din deșetul Mingsha din provincia Xinjiang, Parcul Național Geologic Zhangye Danxia, satul Mazar în Dunhuang, Jiuquan în provincia Gansu și, firește, studiourile din provincia Zhejiang din estul Chinei.

6. Aproape 4.000 de arme au fost făcute pentru film, fiind folosite diferite materiale ca aluminiu, uretan, etc.

7. Armura și heraldica pentru Mulan au mai inclus scuturi de infanterie, sulițe, săgeți, arcuri, săbii Jian cu dublu tăiș, sabia lată Dao și pumnalul Kapinga pe care le mânuiește Bori Khan, alături de înfricoșătoarele pumnale ale lui Xianniang.

8. Imaginile cu animale alese pentru heraldică au fost inspirate in istoria dinastiei Tang. Armura comandantului Tung, casca, cureaua, de exemplu, sunt decorate cu imagini cu broaște țestoase. Iar hainele de luptă (cum ar fi tunica verde) ale împăratului cuprind imagini cu dragoni și nori.

9. Crearea costumelor s-a făcut la un înalt nivel: peste 40 de oameni au croit hainele timp de trei luni. Costumele includ: 1104 accesorii de purtat pe cap, 250 de pălării produse în China, 1114 ținute complete pentru figuranți, 590 pentru Orașul Imperial, 100 pentru scenele din satul Tulou. Acestora li se adaugă 281 de seturi de armuri chinezești, 730 pentru rourani și trei-cinci costume făcute pentru fiecare dintre cei 50 de actori.

Trailer subtitrat in română:


Din aceeasi categorie...

Actorul și regizorul Emanuel Pârvu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Actorul și regizorul Emanuel Pârvu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, vă invităm la o noua ediţie a emisiunii noastre de cultură cinematografică, unde îl avem ca invitat pe regizorul și actorul Emanuel Pârvu.

Prima imagine din Planet of the Apes 4

Prima imagine din Planet of the Apes 4

Disney și 20th Century anunță oficial cel de-al patrulea film din seria nouă Planeta Maimuțelor, intitulat Kingdom of the Planet of the Apes, și au dat publicitaţii o prima imagine din aceasta. ...

Filme în avanpremieră națională la Dracula Film Festival 2022

Filme în avanpremieră națională la Dracula Film Festival 2022

La cea de-a X-a ediție a Dracula Film Festival, care se va desfășura anul acesta între 12 – 16 octombrie, în afara competiției de lung metraj, vor fi proiectate mai multe filme în avanpremieră națională, dar și în premieră la Brașov. ...

Alexandru Arşinel s-a stins din viaţă la 83 de ani

Alexandru Arşinel s-a stins din viaţă la 83 de ani

Actorul a murit azi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, unde se afla internat de două săptămâni.

Ce filme noi vedem la Cineplexx din 30 Septembrie

Ce filme noi vedem la Cineplexx din 30 Septembrie

Iata premierele filmelor din aceasta saptamana cinematografica si informatiile referitoare la programul lor din rețeaua Cineplexx.

Câştigătorii Galei Premiilor UCIN 2022

Câştigătorii Galei Premiilor UCIN 2022

Filmul românesc a fost sărbătorit luni seară, într-un spectacol de gală, pe scena Operei Naţionale din Bucureşti.

Animația portugheză, celebrată la Animest 2022

Animația portugheză, celebrată la Animest 2022

Fiecare ediție a Festivalului Animest vine cu un bilet de călătorie către o altă destinație internațională. În 2022, Portugalia este țara în care vom zbura prin intermediul filmelor de animație.

Astra Film Festival 2022: Teleportare în viitor cu filme imersive și proiecții Full DOM

Astra Film Festival 2022: Teleportare în viitor cu filme imersive și proiecții Full DOM

S-au pus în vânzare biletele pentru toate evenimentele festivalului.

Pustnik inaugurează prima rezidență pentru scenariști aflați la cel de-al doilea lung metraj de ficțiune

Pustnik inaugurează prima rezidență pentru scenariști aflați la cel de-al doilea lung metraj de ficțiune

Cinci alumni revin la Pustnik pentru a lucra la proiectele lor la Izvoranu, lângă Buzău, într-un cadru rural.

Hugh Jackman revine ca Wolverine în Deadpool 3

Hugh Jackman revine ca Wolverine în Deadpool 3

Hugh Jackman își va face debutul în Universul Cinematic Marvel ca Wolverine în Deadpool 3.

Multi-premiatul documentar Honeyland va fi proiectat la București

Multi-premiatul documentar Honeyland va fi proiectat la București

Multi-premiatul documentar Honeyland se numără printre filmele proiectate în cadrul One Minute Older, un proiect de artă și sustenabilitate inițiat de Fundația9. ...

Metronom în deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest 2022

Metronom în deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest 2022

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma: în acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de ...

ANF a restaurat filmul Manasse și îl redă publicului, din 30 septembrie, în proiecții speciale la București și Cluj-Napoca

ANF a restaurat filmul Manasse și îl redă publicului, din 30 septembrie, în proiecții speciale la București și Cluj-Napoca

În data de 30 septembrie, de la ora 20:00, va avea loc premiera mondială a versiunii restaurate a filmului Manasse (1925), în regia lui Jean Mihail.

Au început filmările la Taximetriști, o comedie inspirată de viața de noapte a Bucureștiului

Au început filmările la Taximetriști, o comedie inspirată de viața de noapte a Bucureștiului

Filmările la Taximetriști, cel mai recent proiect cinematografic al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, au început săptămâna trecută.

BIFF prezintă filmele din competiție și juriul celei de-a XVIII-a ediții

BIFF prezintă filmele din competiție și juriul celei de-a XVIII-a ediții

Cea de XVIII-a ediție a Bucharest Internațional Film Festival (BIFF), prima mare competiție cinematografică de film de lung metraj organizată în București se va desfășura între 29 septembrie și 9 octombrie 2022.

Prima imagine de pe platourile de filmare ale comediei Două Lozuri 2!

Prima imagine de pe platourile de filmare ale comediei Două Lozuri 2!

În această săptămână au început filmările la Două Lozuri 2 - continuarea comediei cu acelaşi nume din 2016.

Michele Placido la Buzău International Arts Festival: “Îl iubesc mult pe Comisarul Cattani”

Michele Placido la Buzău International Arts Festival: “Îl iubesc mult pe Comisarul Cattani”

Unul dintre cei mai cunoscuti actori şi regizori italieni, Michele Placido, celebru pentru rolul Comisarului Corrado Cattani din serialul TV Caracatiţa / La Piovra, a revenit week-endul trecut în România la invitaţia Buzău International Arts Fe...

Mirciulică - o comedie cu Mircea Bravo, în cinematografe din 7 octombrie

Mirciulică - o comedie cu Mircea Bravo, în cinematografe din 7 octombrie

Mirciulică este primul film de comedie produs de Bravo Films, marcând debutul lui Mircea Bravo în lumea cinematografiei.

Competiția Românească Animest: 14 invitații în lumea imaginației

Competiția Românească Animest: 14 invitații în lumea imaginației

O oglindă a procesului parcurs de animația românească de-a lungul timpului, secțiunea competițională Animest dedicată scurt metrajelor autohtone continuă să promoveze și la această ediție performanțele creatorilor de la noi din țară. ...

Dracula Film Festival 2022: 10 filme în premieră națională în cadrul competiției de lung metraj

Dracula Film Festival 2022: 10 filme în premieră națională în cadrul competiției de lung metraj

Festivalul internaţional de film fantastic de la Braşov, Dracula Film Festival, aniversează 10 ani de existență cu evenimente cinematografice unice, premiere europene, Q&A-uri cu autori ai filmelor, workshop-uri și expoziții. ...

Competiția Minimest, ateliere intensive de animație și alte câteva surprize rezervate copiilor la Animest 2022

Competiția Minimest, ateliere intensive de animație și alte câteva surprize rezervate copiilor la Animest 2022

Finalul vacanței nu i-a descurajat niciodată pe copiii îndrăgostiți de filmele de animație.

Javier Bardem revine pe marile ecrane din România în comedia Cel mai tare șef

Javier Bardem revine pe marile ecrane din România în comedia Cel mai tare șef

Cel mai tare Șef / El buen patrón / The Good Boss intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

Regizorul Nick Broomfield vine la Astra Film Festival cu un film despre Leonard Cohen

Regizorul Nick Broomfield vine la Astra Film Festival cu un film despre Leonard Cohen

Nick Broomfield, unul dintre cei mai influenți regizori de film documentar din lume, vine la Sibiu, pentru cea de-a 29 ediție a festivalului Astra Film.

Cea de-a XIV-a ediție KINOdiseea și-a desemnat câștigătorii

Cea de-a XIV-a ediție KINOdiseea și-a desemnat câștigătorii

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr a avut loc la București între 14 și 18 septembrie, la Cinema Gloria, în curtea Cinema Muzeul Țăranului și la Prăjitoria Buimac (str. Icoanei nr. 23). ...

Opt producții de succes poloneze la prima ediție în România a Vistula Film Festival 2022

Opt producții de succes poloneze la prima ediție în România a Vistula Film Festival 2022

Festivalul Filmului Polonez ce poartă numele celui mai lung râu din Polonia - VISTULA – este organizat de Fundația Wspieram și co-organizat în România de Mirona Radu și Fundația ABI. ...