În luna februarie, Noaptea Albă a Filmului Românesc este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător.

TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

Noaptea Albă va debuta, de la ora 21:30, cu un interviu-portret al cineastului, realizat de producătoarea Claudia Nedelcu Duca, urmat, de ora 22:00, de filmul Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006).

Filmul Trafic (2004) va fi difuzat de la ora 23:50, Loverboy (2011), ora 0:10. De la ora 1:50, Noaptea Albă continuă cu Bucureşti-Wien ora 8:15 (2000), Dincolo de calea ferată (2016), ora 2:05, scurtmetrajul 17 minute întârziere (2002), ora 3:35 şi filmul Heidi (2019), ora 3:45.

Deţinător al unui palmares impresionant, la 20 de ani Cătălin Mitulescu are experienţa emigrării. Perioada va devenit mai târziu o sursă de inspirație pentru regizor care, revenit în România după cinci ani, îşi urmează visul.

Talentul său îi va aduce premii importante pentru mai multe producţii. În 2004, primea Palme dÓr pentru Trafic, urmând ca în 2011, filmul Loverboy să-i aducă premiul „Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes.

Ca scenarist, a realizat scenariile peliculelor La amiază (1997), Bucureşti-Wien, ora 8.15 (2000), 17 minute întârziere (2002), Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (2006) şi O zi bună de plajă, premiat cu Ursul de Aur la Berlin.

„La Universitatea Ecologică, înainte să intru la ATF, am făcut două filmulețe și au fost OK. Mi s-au părut cam puerile, dar nu au fost un eșec complet. În școală am făcut filmul pe reversibil, am filmat la mine în Colentina, prin cimitir și pe gârlă și le-a plăcut, a fost o reacție bună. Am crescut încet. Am început să am încredere în mine treptat. Dar cea mai tare experiență a fost la CineMAiubit cu București, Viena 8:15. Acolo chiar am simțit că am făcut un film. Montând filmul pe peliculă, văzându-l în școală, aveam tot felul de îndoieli: mi se păreau că merg prea repede, voiam să mai tai… În momentul în care am fost în sala plină și a început filmul, mi s-a părut… wow!, “filmul ăsta chiar curge bine, chiar spune povestea”. Am reușit să mă detașez. A fost un moment foarte important pentru mine la CineMAiubit, la Sala Studio”, spune regizorul în interviul acordat Claudiei Nedelcu Duca pentru Noaptea Albă a Filmului Românesc.

Despre experienţa sa la Festivalul de Film de la Cannes, întâlnirea cu regizorul Nikita Mihalkov, care i-a înmânat premiul, dar şi despre presiunea impusă de trofeul Palme d’Or, obţinut pentru lungmetrajul Trafic, regizorul Cătălin Mitulescu spune: „Eram pregătit când am lua premiul. A venit într-un moment în care eu deja aveam coproducători pentru filmul meu de debut. Acum, dacă mă întrebi, mi se pare că m-am grăbit puțin, dar aveam și eu ritmul meu atunci. Făcusem două scurte care fuseseră la Cannes și deja eram în discuții cu Wim Wenders, cu Scorsese…, faptul ca am luat Palme d’Or se rezuma la “Bravo! Felicitări!” Am avut noroc să mă felicite Wim Wenders. Aveam o întâlnire cu el și era supărat că nu i-au luat un film atunci și eu intrasem cu Trafic în competiție. A venit într-un moment în care eram pregătit cu lungmetrajul. Poate că a deschis niște posibilități de finanțări în plus, dar nu a schimbat foarte mult premiul pentru mine. A fost un Cannes foarte frumos atunci, în 2004, cu Mihalkov ….a fost foarte frumos”, a adăugat cineastul.

Descriere producții difuzate la Noaptea Albă a Filmului Românesc în luna februarie:

Ora 22:00 Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006)
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Andreea Vălean
Distribuţie: Dorotheea Petre, Timotei Duma
Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii relatează viaţa unei familii cu doi copii în ultimul an al regimului comunist (1989). Eva, fratele ei mai mic Lalalilu si parinții lor locuiesc intr-un cartier mărginaș al Bucureştiului. Lalilu are 7 ani si o adora pe sora sa, care are 17 ani si este pentru prima dată îndrăgostită. Viața Evei se schimbă în ziua în care ea și iubitul ei, Alexandru, sparg în școală, din greșeală, bustul lui Ceaușescu. Sunt prinși și li se cere să își facă autocritica în faţa adunării școlare. Obligat de tatăl său, Alexandru se umilește și scapă. Eva refuză, este exmatriculată și transferată la o școală profesională de la periferia orașului. Îl părăsește pe Alexandru si, împreună cu Andrei, pune la cale un plan să fugă din România şi să treacă Dunărea înnot. Martor al plecării celor doi, Lalilu ia decizia vieții sale. Pentru rolul din Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii, Dorotheea Petre a primit la Cannes 2006, premiul de intrerpretare feminina a sectiunii "Un certain regard".
În 2005 proiectul a câștigat premiul NHK/Sundance pentru Cel mai bun proiect European, o distincție remarcabilă acordată de celebrul festival american condus de Robert Redford.

Ora 23:50 Trafic (2004)
Gen film: Scurtmetraj
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Andreea Valean
Distribuţie: Bogdan Dumitrache, Maria Dinulescu, Andi Vasluianu
Blocat în trafic, pe drumul spre o întâlnire de afaceri, Tudor are o pauză de 20 de minute. Timp suficient ca să invite o fată la cafea, să vorbească despre fiica sa şi să facă o fotografie. Trafic descrie un scurt moment caracterisitic vieţii urbane și vieții de familie, dar și decizia rapidă a unui om de a scăpa, dar numai pentru o clipă. Scurt metrajul a obţinut Palme d´Or la Cannes, în 2004.

Ora 00:10 Loverboy (2011).
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Bianca Oana, Bogdan Mustață
Distribuţie: George Piștereanu, Ada Condeescu, Ion Besoiu, Clara Vodă
Acțiunea filmului Loverboy se petrece în județul Constanța, unde Luca, un tânăr de 20 de ani, este loverboy, ceea ce în jargonul poliției desemnează tinerii care fac mai întâi fete să se îndrăgostească de ei, pentru a le plasa unor rețele de prostituție. Necomunicativ, Luca locuiește într-o cocioabă, lângă un restaurant-bar, al doamnei Savu şi are un bunic paralizat, pe care îl vizitează ocazional. Când o întâlneşte pe frumoasa şi exuberanta Veli, Luca se îndrăgosteşte.... Veli fuge de-acasă în patul lui Luca, dar prima dragoste n-a fost niciodată mai periculoasă. Film realist, Loverboy nu vorbeşte doar despre prostituţie, ci mai ales despre manipulare sentimentelor.
Filmul se bazeayă pe fapte reale, acțiunea și fundalul prezentând circumstanțele sociale în care ia naștere prostituția. Premiera filmului a avut loc în 2011, la Festivalul de la Cannes, în cadrul secțiunii „Un certain Regard”.

Ora 01:50 Bucureşti-Wien ora 8:15 (2000)
Gen film: Scurtmetraj
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Keraj Sokol, Doru Nițescu
Distribuţie: Andi Vasluianu, Cosmin Seleşi, Maria Dinulescu
Aflat încă în anul III de facultate, regizorul Cătălin Mitulescu înscria UNATC, pentru prima oară, în importanta competiţie "Cinefondation", instituită de Festivalul de la Cannes pentru filmele filmele studenţeşti cu cu scurt-metrajul Bucuresti - Viena, ora 8:15. E ora cinci dimineaţa. Niki adună tot ce are valoros în casă în timp ce soţia şi copilul sîu dorm. El pleacă în Germania. Şi-a făcut rost de un paşaport ca să muncească la negru. Pleacă împreună cu Creţu, prietenul lui din copilărie, sperând că împreună le va fi mai uşor. Drumul se dovedeşte însă mai problematic decât şi-au inchipuit.

Ora 02:05 Dincolo de calea ferată (2016)
Scenariul: Catalin Mitulescu
Distribuţie: Alexandru Potocean, Ada Condeescu, Giada Laudicina
Povestea despre iubire, despărțire și regăsire din filmul "Dincolo de calea ferată" este despre Radu, un tânăr plecat să muncească în Italia, care revine acasă după un an. El o găseşte pe Monica, soţia lui, total schimbată, iar copilul lor, Luca, a crescut mai mult decât se aştepta. Cuplul petrece o noapte împreună, în care încearcă să se regăsească. Timpul petrecut separat a creat neîncredere şi confuzie între cei doi, dar le dă şi posibilitatea unui nou început. Încă de la începutul revederii lor, pentru tinerii soți despărțiți de lunga absență a bărbatului plecat la muncă în Italia, nimic nu pare a fi la locul lui.

Ora 03:35 17 minute întârziere (2002)
Gen film: Scurtmetraj
Scenariul:Cătălin Mitulescu, Andreea Vălean
Distribuţie: Dan Bordeianu, Maria Dinulescu, Andi Vasluianu
Uneori o întârziere de 17 minute nu înseamnă nimic. Alteori poate fi fatală. Viaţa unui tânăr este în pericol din cauza a doar...17 minute. Este dimineața devreme, ziua lui de muncă începe cu o crimă. Totul este programat, dar un accident de mașină ciudat schimbă evenimentele. Merge la barul fostei sale iubite. Locul este gol și liniștit. Ar vrea să se odihnească puțin...
17 minute întârziere a obţinut Marele Premiu şi premiile de interpretare masculină (Andrei Vasluianu) şi feminină (Maria Dinulescu) la Festivalul CINEMAIUBIT 2002 şi a fost selecţionat la Secţiunea scurt-metraj la Cannes 2002.

Ora 03:45 Heidi (2019)
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Radu Aldulescu
Distribuție: Cătălina Mihai, Gheorghe Visu, Ada Condeescu, Maria Popistașu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu
Heidi urmărește povestea unui polițist în pragul pensionării care ajută o prostituată dată în urmărire. Heidi este o tânără abandonată într-o rețea de prostituție. Pe urmele ei pornesc un polițist bătrân și ajutoarele lui, doi începători într-ale meseriei. Heidi a avut premiera mondială în cadrul selecției oficiale a celei de-a 25-a ediții a Sarajevo International Film Festival. Filmul a primit 10 nominalizări la Premiile Gopo în anul 2020.


Din aceeasi categorie...

În luna mai, seria polițistă Crimă în... continuă la Diva, cu 4 filme în premieră

În luna mai, seria polițistă Crimă în... continuă la Diva, cu 4 filme în premieră

Amatorii de povești polițiste și detectivi cu mintea brici au motive de bucurie în luna mai.

Paramount va reprezenta în exclusivitate vânzările de publicitate ale SkyShowtime

Paramount va reprezenta în exclusivitate vânzările de publicitate ale SkyShowtime

SkyShowtime continuă să fie un lider bazat pe valoare, lansând pe 23 aprilie un nou abonament susținut de reclame.

Diseară, în Clanul, Sergiu, omul de bază a lui Bebe Măcelaru, e gata să-l trădeze

Diseară, în Clanul, Sergiu, omul de bază a lui Bebe Măcelaru, e gata să-l trădeze

A început numărătoarea înversă! Sunt ultimele episoade din CLANUL și fiecare trebuie să-și găsească drumul și să-și plătească păcatele.

Barbra Streisand va lansa un single pentru serialul The Tattooist of Auschwitz

Barbra Streisand va lansa un single pentru serialul The Tattooist of Auschwitz

SkyShowtime ne eanunță că Barbra Streisand, cântăreață, compozitoare, actriță, scriitoare și regizoare, câștigătoare a premiilor Emmy®, Grammy®, Oscar® și Tony®, a înregistrat o melodie nouă intitulată Love Will Survive, dedicat...

Viasat History difuzează al treilea sezon din seria Bettany Hughes' Treasures of the World

Viasat History difuzează al treilea sezon din seria Bettany Hughes' Treasures of the World

Bettany Hughes, istoric, autor, prezentator și profesor premiat, revine la Viasat History cu un nou sezon al seriei documentare Bettany Hughes: Comori / Bettany Hughes' Treasures of the World. ...

Ana Maria Pal a părăsit Survivor All Stars, iar concurenții rămași vor da, diseară, bătălia Imunității

Ana Maria Pal a părăsit Survivor All Stars, iar concurenții rămași vor da, diseară, bătălia Imunității

Unificarea. Momentul atât de așteptat de către toți cei rămași în competiție.

James Cameron și Paul Rudd ne aduc un serial captivant: Secretele caracatiței

James Cameron și Paul Rudd ne aduc un serial captivant: Secretele caracatiței

Folosesc instrumente, gândesc creativ, comunică cu alte specii și probabil pot visa. Veți putea vedea scene incredibile din viața unor nevertebrate unice în cea mai recentă producție Secretele caracatiței avându-l ca producător executiv pe...

Nimic nu mai este cum a fost în Clanul! Serialul a fost, aseară, în topul preferințelor celor de acasă

Nimic nu mai este cum a fost în Clanul! Serialul a fost, aseară, în topul preferințelor celor de acasă

În episodul de aseară, toate lucrurile au luat o întorsătură neașteptată!

Diseară, are loc UNIFICAREA la Survivor All Stars

Diseară, are loc UNIFICAREA la Survivor All Stars

Au luptat 13 săptămâni cu toate puterile. Au demonstrat că merită să fie printre cei mai buni și au depășit fiecare provocare.

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV!

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV!

Au inspirat milioane de români prin gastronomie, au dărâmat granițele bucătăriei de acasă și, cu pasiune, au transformat fiecare farfurie într-o adevărată operă de artă.

SkyShowtime lansează trailerul pentru miniseria A Gentleman in Moscow

SkyShowtime lansează trailerul pentru miniseria A Gentleman in Moscow

Seria limitată, în care joacă Ewan McGregor, este bazată pe romanul bestseller scris de Amor Towlesși va fi disponibilă în exclusivitate pe SkyShowtime din 18 aprilie.

National Geographic ne invită într-o călătorie fascinantă spre viitor odată cu lansarea NASA: Culisele Inovațiilor

National Geographic ne invită într-o călătorie fascinantă spre viitor odată cu lansarea NASA: Culisele Inovațiilor

National Geographic invită telespectatorii într-o călătorie fascinantă spre viitor odată cu lansarea seriei NASA: Culisele Inovațiilor. Premiera documentarului va avea loc pe 16 aprilie, ora 21:00.

Un documentar filmat în România, în premieră la Viasat Nature

Un documentar filmat în România, în premieră la Viasat Nature

Viasat Nature difuzează în premieră luni, 15 aprilie, de la ora 21.00 programul Transilvania: Urșii din spatele casei, un documentar filmat în pădurile din Transilvania, pe urmele celui mai fascinant mamifer omnivor: ursul brun. ...

Premieră Viasat History - Povestea Annei Frank: Capitolul neștiut

Premieră Viasat History - Povestea Annei Frank: Capitolul neștiut

Povestea Annei Frank: Capitolul neștiut / No Asylum: The Untold Chapter of Anne Frank's Story în premieră Viasat History, sâmbătă 13 aprilie.

History Channel pregătește serialul docu-reality Vânătorii de Comori: România

History Channel pregătește serialul docu-reality Vânătorii de Comori: România

HISTORY Channel România, parte din A+E Networks EMEA, anunță o nouă serie docu-reality de șase episoade, intitulată Vânătorii de Comori: România.

Lia - Soţia soţului meu de la Antena 1 a fost reînnoit pentru sezonul 4 și ultimul al seriei

Lia - Soţia soţului meu de la Antena 1 a fost reînnoit pentru sezonul 4 și ultimul al seriei

Vara aceasta, povestea din Camera 609 dezvăluie marele deznodământ.

Bebe Măcelaru mesaj dur pentru Costoiu, diseară, în Clanul

Bebe Măcelaru mesaj dur pentru Costoiu, diseară, în Clanul

Doar câteva ore ne despart de cel de-al 8-lea episod din serialul Clanul, unde lucrurile vor scăpa de sub control.

Star Trek, Jack Ryan şi The Rookie: Feds, în luna aprilie la AXN România

Star Trek, Jack Ryan şi The Rookie: Feds, în luna aprilie la AXN România

Momente pline de adrenalină, eroi din viața reală și noi episoade pline de acțiune, suspans și dramă vor fi difuzate în aprilie la AXN.

The Walking Dead: Daryl Dixon, în premieră la AMC în luna aprilie

The Walking Dead: Daryl Dixon, în premieră la AMC în luna aprilie

Unul dintre cele mai îndrăgite personaje din universul filmelor cu zombi, Daryl Dixon, are parte de propriile aventuri în noul serial în premieră la AMC, începând cu 8 aprilie, de la ora 22:00.

In Memoriam Amza Pellea la Cinemaraton

In Memoriam Amza Pellea la Cinemaraton

Duminică, 07 aprilie, și luni, 08 aprilie, televiziunea Cinemaraton, parte a  Grupului Clever, dedică memoriei lui Amza Pellea 2 zile și 2 nopți cu 25 de filme românești în care marele nostru actor a fost protagonist. ...

Megogo și Warner Bros. Discovery își extind parteneriatul și lansează un nou abonament cu televiziunile HBO și Cinemax

Megogo și Warner Bros. Discovery își extind parteneriatul și lansează un nou abonament cu televiziunile HBO și Cinemax

MEGOGO, un serviciu media specializat în televiziune online, își extinde biblioteca de canale TV.

Marius Manole prezintă o emisiune la Acasă

Marius Manole prezintă o emisiune la Acasă

În luna martie, postul ACASĂ a devenit program generalist, cu un conținut extins publicului larg.

Noaptea Albă a Filmului Românesc, alături de regizorul Corneliu Porumboiu

Noaptea Albă a Filmului Românesc, alături de regizorul Corneliu Porumboiu

În luna aprilie, Noaptea Albă a Filmului Românesc este dedicată unuia dintre cei mai titraţi regizori români contemporani, cu o anvergură internaţională. Corneliu Porumboiu.

Serialul Apples Never Fall / Merele nu cad niciodată, va fi disponibil exclusiv pe SkyShowtime începând cu 23 aprilie

Serialul Apples Never Fall / Merele nu cad niciodată, va fi disponibil exclusiv pe SkyShowtime începând cu 23 aprilie

Noul serial dramă, Apples Never Fall / Merele nu cad niciodată, va fi disponibil pentru vizionare exclusiv pe platforma SkyShowtime începând cu data de 23 aprilie.

DIVA ne aduce Festivalul de iubire al primăverii

DIVA ne aduce Festivalul de iubire al primăverii

Fiți pregătiți să călătoriți în locuri însorite și să găsiți iubirea adevărată în fiecare weekend de la 16:00!