În noul calup de trei episoade a câte 30 de minute fiecare, Marcel Iureș cercetează o nouă serie de mistere și enigme fără răspuns din istoria țării noastre.
Fiecare episod îmbină interviuri cu istorici și experți, imagini uimitoare și narațiuni captivante pentru a crea o experiență de vizionare imersivă. Printre invitații care vor vorbi pe larg despre subiecte se numără politologul Stejărel Olaru, istoricul Andrei Pogăciaș și cosmonautul Dumitru Prunariu.
Din rolul său de regizor, Marin Dinescu a descris producția „de top: locații spectaculoase, costume autentice și o imagine de film care te transportă în altă epocă. Totul făcut cu un respect profund pentru trecutul nostru, dar și cu o viziune modernă.”
De ce ar trebui ca fiecare român să vadă această producție?
Marin Dinescu: Nu știu dacă „ar trebui” să vadă toți românii, dar sigur ar fi de folos! Această producție scoate la lumină bucăți din istoria recentă a României, nu ca o lecție de istorie, ci ca niște povești cinematice. De exemplu, misterul asasinării primului Prim-Ministru, Barbu Catargiu, sau povestea fascinantă de iubire a Mariei Tănase, cu tot aerul ei enigmatic.
În plus, îl ai pe Marcel Iureș, o adevărată legendă, care te ghidează prin aceste incursiuni istorice. Și nu în ultimul rând, calitatea producției e de top: locații spectaculoase, costume autentice și o imagine de film care te transportă în altă epocă. Totul făcut cu un respect profund pentru trecutul nostru, dar și cu o viziune modernă.
Care credeți că este cel mai mare atu al acestei serii-documentar?
M.D: Cel mai mare atu al acestei serii-documentar este unicitatea poveștilor. Oamenii au șansa să descopere lucruri fascinante care s-au întâmplat chiar aici, în România, dar despre care s-a vorbit foarte puțin sau deloc. Seria are un aer de „nou”, chiar dacă discutăm despre evenimente de acum 100 de ani, pentru că sunt povești puțin cunoscute și, mai mult, încă avem întrebări fără răspunsuri clare. De exemplu, ce au văzut la Buzău 9 piloți de elicoptere într-o noapte din noiembrie 1992? Un OZN? Un balon meteo? Un aparat militar de zbor ultra-avansat? Nimeni nu știe.
Cum ați descrie noile episoade din Enigmele României?
M.D: Captivante, misterioase și pline de revelații. Povești puțin cunoscute, imagini de film și întrebări care te țin în suspans.
Ce alte enigme ați vrea să introduceți în acestă serie?
Misterioasa civilizație Cucuteni, cu artefactele sale incredibile. Lacul Fără Fund din zona Balta Albă cunoscut pentru legendele care îl înconjoară. Vrăjitoarele din Transilvania au fost un subiect intens dezbătut în Evul Mediu, în special în secolele XVI-XVII, dar si Revolutia din 1989 poate fi un subiect pentru aceasta serie.
Care este episodul care a avut nevoie de cea mai multă pregătire?
M.D: E greu de spus, toate episoadele au necesitat multă pregătire și au fost pline de provocări. Totuși, episodul despre Barbu Catargiu a fost cel mai complex, cu mai multe resurse implicate și situații imprevizibile.
De ce este important ca românii să urmărească astfel de documentare?
M.D: Nicolae Iorga spunea bine: „Un popor care nu își cunoaște istoria e ca un copil care nu își cunoaște părinții.”
Sezonul al seriei documentar este produs în 2024 de Chainsaw Film Productions pentru HISTORY Channel.
Producător executiv: John Florescu. Regizor: Marin Dinescu.
Mulțumiri Claudia Timariu pentru ajutorul acordat realizării acestui interviu.