TVR Cultural pregătește pe 4 martie telespectatorilor o nouă ediţie Noaptea albă a filmului românesc.

Apreciatele producții Aferim!, Inimi cicatrizate și Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, semnate de unul dintre cele mai cunoscute nume ale cinematografiei româneşti, Radu Jude și scurt metraje curajoase, semnate de tineri regizori, premiați pentru talentul lor, îi așteaptă pe spectatori să le vadă pe 4 martie în cadrul Noptii albe a filmului românesc.

„Filmele pe care le fac sunt extraordinar de accesibile și de simple. Ține doar de felul în care toată industria de divertisment îi face pe spectatori să creadă că lucrurile nu trebuie să stea așa și trebuie să fie invers. Oamenii reacționează pavlovian. Dacă vezi ceva care e diferit, fie și 1% diferit - nu pot să am pretenția că eu am făcut lucruri diferite - dintr-o dată oamenii ridică mâna și spun: „Nu e voie să faci așa!”. Filmele mele sunt fie acuzate de elitism, fie că sunt complicate. Filmele mele sunt mai simple decât orice telenovelă. Orice telenovelă de mâna a zecea e mai complexă decât filmele pe care le fac eu, în bine și rău. Doar că oamenii nu vor lucruri simple. Ei sunt obișnuiți să vadă lucrurile astea unde totul e pus la un loc, cu un montaj rapid și muzică, și multe camere și așa mai departe”, spunea Radu Jude despre producţiile sale.

Noaptea albă a filmului românesc începe sâmbătă, de la ora 22.00, cu un portret realizat de Claudia Duca despre regizorul Radu Jude, cineast cu multe premii în palmares, cel mai recent fiind „Ursul de Aur” la Festivalul de la Berlin, pentru Babardeală cu bucluc sau porno balamuc (2021),

De la ora 22.30, telespectatorii sunt invitaţi să urmărească scurt metrajul Eu contez (2021), în regia Alinei Șerban, actriță, regizoare și scriitoare de etnie romă, care militează pentru drepturile minorității rome.

Filmul spune povestea Rebecăi, o fată care locuiește într-o casă de copii și este studentă în anul I la cea mai bună facultate de actorie din România. La primul examen, i se cere un lucru în aparență banal - câteva obiecte din camera ei. Cerința simplă o pune pe într-o situație delicată – Rebeca neavând nici cameră şi nici obiecte personale.

TVR Cultural a programat Aferim!, drama istorică regizată de Radu Jude în 2015, de la ora 22.50, care spune povestea unui sclav rom fugar, Carfin, și a zapciului Constandin și a fiului său Ioniță, plecați în căutarea sa. Acțiunea se petrece în Țara Românească, în anul 1835, și reprezintă și o călătorie inițiatică pentru Ioniță.

Aferim! („Bravo!” în limba turcă) nu tratează doar subiectul sclaviei romilor din fostele principate, ci prezintă și mentalitatea oamenilor secolului XIX, încărcată de antisemitism, condiția inferioară a femeii, raportarea la religie și educație, arăta Radu Jude, la conferința de presă de la Berlin, în 2015.

Scenariul co-producției româno-bulgaro-franco-cehe a fost scris de Radu Jude în colaborare cu prozatorul Florin Lăzărescu, presărând filmul cu dialoguri și citate din opere literare. Constanța Vintilă-Ghițulescu, cercetătoare la Institutul de istorie „Nicolae Iorga“, din cadrul Academiei Române, a fost consultantă la film.

Din distribuţia lung metrajului multipremiat la festivaluri internaţionale fac parte actorii Teodor Corban (Costandin), Mihai Comănoiu (Ioniță), Cuzin Toma (Carfin), Alexandru Dabija, Alexandru Bindea, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu, Liviu Ornea.

De la ora 0.35, TVR Cultural a programat scurtmetrajul Patul lui Procust, în regia lui Andrian Împărățel (2018), produs de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultate de Teatru și Televiziune. Dan, obosit de toate problemele cu care se confruntă acasă, decide să-și petreacă noaptea la Ștefan, o veche cunoștință. Interacțiunea lor neașteptată culminează atunci când ospitalitatea lui Ștefan se transformă în persuasiune.

Inimi cicatrizate, o adaptare liberă după cartea lui Max Blecher, în scenariul şi regia lui Radu Jude (2016), va fi difuzat de la ora 00.55. Acțiunea are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de 20 de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. În film, Radu Jude a inserat fragmente din textele lui Max Blecher, cu rolul de a „bloca imersarea spectatorului în lumea de pe ecran și să-l/o invite la un dialog cu filmul și la chestionarea permanentă a ceea ce vede”, dar și din biografia scriitorului și din textele lui Mihail Sebastian.

În distribuţie: Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Bogdan Cotleț, Adina Cristescu, Marius Damian, Sarra Tsorakidis, Larisa Crunțeanu, Fernando Klabin, Gabriel Spahiu, Alexandru Bogdan.

De la 03.15, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să vizioneze Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (2018). Cel de-al șaselea lung metraj semnat de Radu Jude o prezintă pe regizoarea Mariana Marin (o trimitere la poeta optzecistă Mariana Marin, ale cărei poezii au ca supratemă adevărul), care vrea să organizeze un spectacol în care să facă reconstituirea istorică a Masacrului de la Odesa, ordonat de mareșalul Antonescu în 1941, când au fost omorâți circa 25.000 de evrei.

„Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deși nu este o invitație la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, așa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, explica Radu Jude.

Din distribuţia filmului care a primit Marele Premiu la Karlovy Vary Internațional Film Festival fac parte actorii: Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Șerban Pavlu, Claudia Ieremia, Lilian Ghiță, Bogdan Cotleț, Ion Arcudeanu, Mihai Niculescu, Gabriel Spahiu, Larisa Crunțeanu, Tudorel Filimon, Rareș Hontzu, Ilinca Hărnuț, Andrea Tokai, Dana Bunescu, Sofia Nicolaescu, Luca Tudor, Gheorghe Mezei, Răducu Dumitru.

De la 05.50, TVR Cultural a programat scurmetrajul Împreună (2020), regizat de Alma Buhagiar, produs de UNATC. Subiectul prezintă traseul personal al Crinei, o mamă ce se întoarce în orașul natal pentru a-și duce fiul într-o vacanță iar de la 06.15, puteţi urmări scurt metrajul Să crești sub un cireș amar, în regia Agatei Olteanu (2020), produs de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Teatru și Televiziune.

Noaptea albă a filmului românesc se încheie pe 5 martie, la ora 06.30, cu scurt metrajul Contraindicații, în regia Luciei Chicoș (2019), produs de UNATC. Filmul, în care joacă Nicoleta Lefter și Maria Ploae, prezintă o discuţie într-un foarte scurt interval de timp, într-un apartament, între fiică şi mamă, aflate într-un moment tensionat al relației lor, dar și într-un moment delicat al vieții.


Din aceeasi categorie...

Aventurile lui Indiana Jones, în fiecare duminică din iunie la Warner TV

Aventurile lui Indiana Jones, în fiecare duminică din iunie la Warner TV

Warner TV va difuza cele patru filme Indiana Jones în fiecare duminică din iunie, de la ora 21:00.

Crăciun în iunie: Diva ne răcorește cu o serie specială de filme romantice

Crăciun în iunie: Diva ne răcorește cu o serie specială de filme romantice

Este acea perioadă din an în care ne umplem serile cu filme romantice, de Sărbători...?! Da, pentru că este timpul pentru Crăciunul sărbătorit în plină vară!

Nae Caranfil vine la Noaptea Albă a Filmului Românesc

Nae Caranfil vine la Noaptea Albă a Filmului Românesc

În luna iunie, Noaptea Albă îi este dedicată regizorului Nae Caranfil.

Virginia Rogin şi Julia Marcan se alătură distribuţiei serialului Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Virginia Rogin şi Julia Marcan se alătură distribuţiei serialului Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Virginia Rogin revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei comediei romantice Lasă-mă, îmi place! Camera 609, de la Antena 1.

TLC spune povestea incredibilă a actriței Selma Blair în documentarul Introducing, Selma Blair

TLC spune povestea incredibilă a actriței Selma Blair în documentarul Introducing, Selma Blair

Documentarul, care o are în prim plan pe cunoscuta actriță Selma Blair și lupta ei împotriva sclerozei multiple, va fi difuzat la TLC marți, 30 mai, de la ora 21:00.

Cel de-al şaptelea sezon Insula Iubirii va avea premiera pe 22 şi 23 iunie

Cel de-al şaptelea sezon Insula Iubirii va avea premiera pe 22 şi 23 iunie

Cel mai aşteptat sezon al celui mai fierbinte reality show, Insula Iubirii, va avea premiera pe 22 şi 23 iunie şi va fi difuzat în fiecare joi şi vineri, de la 20:30, pe Antena 1 şi AntenaPLAY.

Actrița Mirela Oprișor, la Rețeaua de Idoli

Actrița Mirela Oprișor, la Rețeaua de Idoli

Pe cât de expansiv este personajul pe care-l interpreteză în Las Fierbinți, Aspirina, pe atât de echilibrată și retrasă o descoperim pe actrița Mirela Oprișor la întâlnirea cu Rețeaua de Idoli. ...

Serialul turcesc O poveste cu zâne va putea fi urmărit pe AntenaPLAY

Serialul turcesc O poveste cu zâne va putea fi urmărit pe AntenaPLAY

Serialul turcesc O poveste cu zâne / Bir Peri Masali, este o poveste drama romance lansată în 2022, care a câștigat popularitate imediat după lansare și a primit recenzii foarte bune din partea telespectatorilor. ...

Dan Ursa este câștigătorul Survivor România 2023!

Dan Ursa este câștigătorul Survivor România 2023!

Cinci luni. 61 de ediții. 30 de concurenți. 2 triburi. Cea mai puternică competiție din lume. Un sezon în care neașteptatul și provocările au fost la ordinea zilei.

Anca Androne şi Claudiu Bleonţ formează un cuplu în serialul Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Anca Androne şi Claudiu Bleonţ formează un cuplu în serialul Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Prima comedie romantică românească, Lasă-mă, îmi place! Camera 609 de la Antena 1, ce va putea fi urmărită în această toamnă, la Antena 1 anunţă noi nume ce completează distribuţia.

Arnold Schwarzenegger este Chief Action Officer la Netflix

Arnold Schwarzenegger este Chief Action Officer la Netflix

Arnold Schwarzenegger este noul Chief Action Officer la Netflix și anunță personal cele mai explozive filme și seriale de acțiune. 

Au început filmările sezonului 3 din Clanul

Au început filmările sezonului 3 din Clanul

Povestea din serialul Clanul continuă cu sezonul 3! Echipa a dat startul filmărilor astăzi, iar noul sezon vine cu noi intrigi și răsturnări de situație.

Magda Catone, rol savuros în comedia romantică Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Magda Catone, rol savuros în comedia romantică Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Magda Catone va putea fi urmărită în această toamnă în prima comedie romantică românească Lasă-mă, îmi place! Camera 609, produsă de Ruxandra Ion şi Dream Film Production pentru Antena 1. ...

Stela Enache vine azi la Rețeaua de Idoli pe TVR 2

Stela Enache vine azi la Rețeaua de Idoli pe TVR 2

Invitata Reţelei de Idoli de luni, 22 mai, de la ora 21:00, este o legendă a muzicii ușoare românești.

Kerry Godliman în serialul Pearl, detectiv la Whitstable - din 22 mai la Diva

Kerry Godliman în serialul Pearl, detectiv la Whitstable - din 22 mai la Diva

Din 22 mai, în fiecare luni (de la ora 21:00), la DIVA rezolvi mistere, prinzi criminali și îți folosești celulele cenușii mai ceva ca Sherlock Holmes sau Hercule Poirot, alături de Pearl, detectiv la Whitstable / Whitstable Pearl. ...

Cele mai tari momente din franciza Furios și iute, în emisiunea Fast & Furious Greatest Moments: Refuelled

Cele mai tari momente din franciza Furios și iute, în emisiunea Fast & Furious Greatest Moments: Refuelled

Care este cel mai celebru moment plin de acțiune, din franciza cinematografică Fast & Furious / Furios și iute?

Bobby Păunescu vine duminică la 40 de întrebări cu Denise Rifai

Bobby Păunescu vine duminică la 40 de întrebări cu Denise Rifai

Producătorul și regizorul de film Bobby Păunescu este invitatul de duminica aceasta de la 40 de întrebări cu Denise Rifai, emisiune difuzată la ora 22:30, la Kanal D.

Emilia Popescu şi Mihai Călin în serialul Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Emilia Popescu şi Mihai Călin în serialul Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Emilia Popescu revine în această toamnă pe micile ecrane cu un rol savuros în prima comedie romantică românească Lasă-mă, îmi place! Camera 609 de la Antena 1.

Avatar: The Way of Water - din 7 iunie pe Disney+

Avatar: The Way of Water - din 7 iunie pe Disney+

Așteptarea se apropie de sfârșit! După un parcurs istoric în cinematografe, pelicula fenomen global regizată de James Cameron, Avatar: Calea apei va debuta pe 7 iunie pe Disney+

AXN va difuza filme și seriale din portofoliul Paramount Pictures

AXN va difuza filme și seriale din portofoliul Paramount Pictures

Antenna Entertainment a încheiat un acord de licențiere cu Paramount Global Content Distribution, unul dintre cei mai importanți producători de conținut premium la nivel global.

Mrs. Harris Goes To Paris - din 19 iunie doar pe SkyShowtime

Mrs. Harris Goes To Paris - din 19 iunie doar pe SkyShowtime

SkyShowtime anunță premiera comediei Mrs. Harris Goes To Paris. Filmul va fi disponibil pe platforma de streaming începând din 19 iunie 2023.

Mara Oprea revine la Antena 1 cu un personaj-cheie în Lia – Soţia soţului meu

Mara Oprea revine la Antena 1 cu un personaj-cheie în Lia – Soţia soţului meu

Mara Oprea, actrița devenită cunoscută publicului odată cu rolul protagonistei în serialul Adela, revine pe micile ecrane în serialul Lia – Soția soțului meu, în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1. ...

Serialul Adela va putea fi urmărit din această lună şi pe Netflix

Serialul Adela va putea fi urmărit din această lună şi pe Netflix

Serialul de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, care a cucerit publicul din România încă de la lansare, ajunge şi pe platforma de streaming Netflix, la finalul acestei luni. ...

Anda Sârbei şi Matei Negrescu, protagoniştii serialului romance Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Anda Sârbei şi Matei Negrescu, protagoniştii serialului romance Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Anda Sârbei şi Matei Negrescu sunt protagoniştii comediei romantice Lasă-mă, îmi place! Camera 609, cel mai nou proiect semnat Ruxandra Ion şi Dream Film Production. ...

Vecinii: Din 15 mai, un nou serial la Focus Sat

Vecinii: Din 15 mai, un nou serial la Focus Sat

De la mijlocul lunii mai serialul Vecinii / Nieuwe buren (2014-2019), produs în Țările de Jos, se va difuza exclusiv în Aplicația Focus Sat. ...