Similar editiilor anterioare, pe langa competitia oficiala si o serie de filme reprezentative din perimetrul geografic central si est-european, programul MECEFF „7+1” va oferi publicului spectator o noua serie de filme in limba idis, adunate in sectiunea necompetitiva „Selectia Presedintelui”:

Fiul cantorului / Dem Khazns Zundl (SUA, 1937) – Aceasta drama muzicala, supranumita de criticul de film J. Hoberman drept „Anti - Cantaretul de jazz”, marcheaza debutul lui Moise Oysher in cinema cu rolul unui tanar rebel care pleaca din shtetl-ul sau polonez la New York, unde este „descoperit” si devine un cantaret bine-cunoscut...

Ierusalimul american: Evreii si inaltarea orasului San Francisco / American Jerusalem: Jews and the Making of San Francisco (SUA, 2013): Un documentar despre pionierii evrei din San Francisco, atrasi in California de „Goana dupa aur” si initiatori ai unei comunitati prospere, in acea vreme a doua ca marime din Statele Unite, dupa cea din New York. 

Mamica / Mamele (Polonia, 1938): Mamele surprinde diferitele aspecte ale vietii evreiesti in perioada interbelica in Lodz – mahalale si evrei someri, cluburi de noapte si gangsteri...  Dar filmul ii apartine, in fapt, lui Molly Picon, splendida in rolul fetei de fata cuminte, ce-si tine familia unita din copilarie si pana la batranete.

O legenda din Vilnius: Puterea Rabinului / Dem Rebns Koyekh (SUA, Polonia / 1924, 1933): Un student al Talmudului si o fata orfana, care se iubesc profund, au de infruntat despartirea pentru totdeauna, desi parintii lor promisesera, inainte de nasterea lor, ca ei vor deveni sot si sotie. Doar interventia miraculoasa a profetului Ilie le ingaduie parintilor sa-si indeplineasca juramantul si celor doi indragostiti sa gaseasca fericirea impreuna. 

Tevye (SUA, 1939): Adaptarea nemuzicala a lui Maurice Schwartz dupa povestea clasica a lui Sholem Aleichem (care avea sa inspire si Scripcarul pe acoperis) subliniaza infruntarile dintre traditie si modernitate, dintre autoritate parinteasca si dragoste, dintre obiceiuri si deschidere sunt prefigurate de antisemitismul comunitatii rurale. Restaurat de The National Center for Jewish Film, Tevye a fost declarat in 1991 „comoara nationala” si este primul film in alta limba decat engleza inclus in Registrul National de Filme al Bibliotecii Congresului.

Pe langa programul de filme, MECEFF “7+1” le propune spectatorilor prezenti la festival si doua expozitii extrem de speciale ce vor fi deschise numai in perioada festivalului: 

Film Poster Is Not Dead: Ce se intampla atunci cand artistilor si designerilor de astazi li se da libertate creativa totala, pentru a face un afis de film? 30 de afise realizate de studentii scolilor de arta din Cehia si Romania. 

Proiectul reprezinta o continuare a expozitiei de succes de anul trecut „101 Czechoslovak Film Poster“, care prezenta epoca de aur a afisului cehoslovac de film, realizat intre anii 60 si 80.  

Expozitia este organizata in parteneriat cu Centrul Ceh, Terry Posters si A.D.I. Regiunea Tarnavelor si va putea fi vizitata la Centrul de Urbanism JEWEL Model din strada Nicolae Iorga nr. 2.

Filmul romanesc – Afise si reclame: Imagini remarcabile de pe vremea cand publicitatea la filme se facea pe carti postale si pe cutii de chibrituri, fotografii cu vechi incinte ale cinematografelor din tara care azi sunt istorie si reclame incitante ce chemau publicul sa se delecteze cu filmele epocii. 

Expozitia coordonata de Ancuta-Lacramioara Chis si Ucu Bodiceanu este organizata in parteneriat cu Casa de Cultura Cluj-Napoca si Clujul de alta data si va putea fi vizitata la Sala Traube.

MECEFF “7+1” – Medias Central European Film Festival  este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Municipiului Medias prin Directia Pentru Cultura, Institutul Cultural Roman, Ministerul Culturii, CNC, Regiunea Tarnavelor. 

Cea de-a patra editie va avea loc in perioada 2-6 septembrie 2014.

Website: www.meceff.ro

Facebook: http://www.facebook.com/#!/meceff


Din aceeasi categorie...

Azi începe Comic Con 2024: Evenimentul se desfășoară în acest weekend la Romexpo din București

Azi începe Comic Con 2024: Evenimentul se desfășoară în acest weekend la Romexpo din București

Cel mai mare eveniment dedicat pasionaților de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video și cosplay, Comic Con România deschide porțile celei de-a unsprezecea ediții vineri, 19 aprilie.

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Cariera de peste cinci decenii a actorului Dan Nuțu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2024, din 29 aprilie. 

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Cariera de peste șase decenii a actriței Rodica Mandache va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo.