Goethe-Institut si Primaria Municipiului Bucuresti in colaborare cu CreArt – Centrul de Creatie Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti si Ateneul Roman prezinta pe 11 octombrie 2014, incepand cu ora 19:00 la Ateneul Roman un eveniment unic.

Cutia Pandorei - Film mut cu acompaniament live intr-o prima auditie absoluta! Dirijor va fi Stefan Geiger. Interpreteaza Orchestra Romana de Tineret.

Cutia Pandorei / Die Buchse der Pandora (Germania 1929, r. Georg Wilhelm Pabst) cu Orchestra Nationala Romana, sub bagheta lui Stefan Geiger (Hamburg), vine in continuarea succesului inregistrat de Aventurile Printului Ahmed, in martie 2013.

Filmul este o drama germana din 1929. Sursele literare – Spiritul Pamantului si Cutia Pandorei – i-au inspirat regizorului Georg Wilhelm Pabst personajul Lulu si ale sale gratioase batai din aripi de fluture colorat, cu care se misca prin elegantul apartament al iubitului ei, Dr. Schön. 

Se imbratiseaza cu toti barbatii, face exercitii la bara, agatata de bratul musculos al lui Rodrigo, iar la nunta ei nu danseaza cu sotul, ci cu o femeie frumoasa. 

Pabst a vazut in Louise Brooks o actrita deosebit de senzuala, erotismul si lascivitatea ei fiindu-i insa invaluite intr-o aura de inocenta si puritate.

Muzica originala a acestui film a fost compusa de Willy Schmidt-Gentner, unul dintre cei mai prolifici si de succes compozitori germani de muzica de film ai anilor '30. 

Desi partitura s-a pierdut, in comparatie cu alte lucrari care s-au pastrat, stilul lui Schmidt-Gentner poate fi descris drept unul antrenant, de opereta.  

Cutia Pandorei, unul dintre filmele deschizatoare de drum din istoria cinematografiei germane, a necesitat o partitura special scrisa pentru a corespunde structurii orchestrelor de cinematograf ale vremii, cum ar fi „Gloriapalast" din Berlin, de la sfarsitul anilor '20. 

Acesta este motivul pentru care, la invitatia Institutului Goethe, noua versiune a compozitorului Dominik Schuster (Munchen) se doreste a fi o „restituire muzicala". 

Raspunzand acestei provocari, dar si invitatiei din partea Geothe-Institut, dirijorul Stefan Geiger si Orchestra Nationala Romana prezinta in prima auditie absoluta noua partitura muzicala compusa special pentru a acompania pelicula originala.

Orchestra Nationala Romana a fost fondata in 2008 si este considerata orchestra-pilot a Romaniei. Membrii sai sunt fondatorii orchestrelor nationale de tineret ale Romaniei. 

In doar sase ani, Orchestra Nationala Romana a cunoscut o evolutie fulminanta: aparitii pe scena Ateneului Roman, concertul extraordinar „Eurovision - Tineri Muzicieni", participarea la Festivalul International „George Enescu", concerte la Paris si Strassburg. 

In acelasi timp, orchestra a interpretat in deschiderea primei editii a festivalului international Sergiu Celibidache, dar si in cadrul prestigiosului festival Young Euro Classic – Berlin, in  iunie 2014. 

Agenda perioadei 2015-2017 cuprinde deja o serie de concerte in: Italia, Franta, Germnia, Olanda, Marea Britanie si Austria. 

Stefan Geiger s-a format ca muzician in orasele universitare Köln, Paris si Philadelphia. Printre profesorii sai se numara Branimir Slokar (trombon) si Peter Eotvos (dirijor).

A fost bursier al „Studienstiftung des deutschen Volkes“ si laureat al mai multor concursuri internationale pentru trombon. Stefan Geiger si-a inceput cariera ca prim trombonist la Bayerische Staatsoper Munchen, iar in scurt timp a devenit profesor de trombon si muzica de camera la Hochschule für Musikund Theater, Hamburg. 

Ca dirijor s-a dedicat atat muzicii noi cat si repertoriului clasic, colaborand cu orchestre de renume precum Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks Hamburg, Wurzburger Philharmoniker,  Nurnberger Symphoniker, Orquestra de Camara da Cidade de Curitiba, Paraná State Symphony Orchestra sau Ensemble Resonanz. 

Din 2002, artistul conduce Landes jugendorchester Bremen / Orchestra de Tineret din Bremen, cu care a avut performante remarcabile. De asemenea, cu sprijinul Norddeutscher Rundfunk, realizeaza proiecte in cadrul renumitei serii de concerte „das neue werk“. 

Organizatori: Goethe-Institut, Primaria Municipiului Bucuresti, CreArt – Centrul de Creatie Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, Ateneul Roman.


Din aceeasi categorie...

Azi începe Animation Bucharest International Film Festival 2023

Azi începe Animation Bucharest International Film Festival 2023

De azi și până duminică, pe 24 septembrie, la Cinema Union din București, Cinema Carpați din Sinaia și Cinema Trivale din Pitești, se desfășoară cea de-a treia ediție a Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF).

ABIFF 2023 aduce la cinema povești animate din întreaga lume

ABIFF 2023 aduce la cinema povești animate din întreaga lume

Cea de-a treia ediție a Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF), un eveniment dedicat artei animației, este pregătită să încânte publicul cu o nouă selecție de filme de lung și scurtmetraj de animație din întreaga lume. ...

Nordic Film Festival 2023 vine la Timișoara

Nordic Film Festival 2023 vine la Timișoara

Nordic Film Festival, #NordicFF invită iubitorii cinematografiei nordice la prima sa ediție din Timișoara.