Cu prilejul Zilei Internationale a Animatiei, animationmagazine.eu si Cine Grand (Auchan Titan) organizeaza pe 1 si 2 noiembrie 2014 Zilele Animatiei la Bucuresti.

Accesul publicului este gratuit.

122 ani de la difuzarea primului film de animatie

Pe 28 octombrie 1892, Charles Émile Reynaud a proiectat primul film animat in public, Pauvre Pierrot, la Musée Grévin in Paris.

La 28 octombrie, data unei prime proiectii de film animat, petrecuta cu mult timp inaintea inventarii recunoscute a celei de-a saptea arte (28 decembrie 1895), lumea filmului sarbatoreste Ziua Internationala a Animatiei.

In contextul actual cand filmele de animatie sunt cele mai profitabile investitii in industria cinematografica la nivel mondial (conform unui studiu realizat de SNL Kagan), Romania face pasi importanti in acest domeniu, impunindu-se cu multe scurt metraje de animatie.

Majoritatea sunt realizate in cadrul universitatilor: UNATC, UNARTE Bucuresti, Sapientia din Cluj si Partium din Oradea. 

In perioada comunista, Animafilm producea aproximativ 60 de pelicule de animatie pe an, aducand Romaniei peste 40% din incasarile in dolari realizate din exporturi. In prezent, productia de film de animatie din Romania se afla in mainile creatorilor independenti, in absenta unor studiouri mari care sa le coordoneze activitatea. 

In anul 2009 renumitul studio de animatie romano-francez Dacodac s-a inchis. Iar in toamna anului 2013 s-au inchis si studiourile de animatie MediaPro Magic de la Bucuresti si Mirari Films din Brasov, studioul lui Eric Kaplan, scenarist si producator cunoscut la Hollywood.

Profesionistii de valoare si-au gasit rapid de lucru in tara si strainatate. Exista romani care reusesc in industria animatiei internationale si a efectelor vizuale. Ne uitam cu placere la productiile cinematografice americane si de multe ori nu stim ca acestea sunt realizate si de romani. Aproape in fiecare colt al lumii exista un roman care lucreaza pentru studiourile mari, precum Disney, Animal Logic, The Moving Picture Company (MPC), Weta, etc.

In Spania, animatorul spaniol de origine romana Bujor Stefanescu, din Madrid (fost animator la studioul Animafilm), a participat la realizarea filmului de animatie Disney Craciunul lui Goofy (1995). 

Numele romanului George Mihai Alecu-Sima, din SUA, se regaseste pe genericul filmelor de animatie Disney A Christmas Carol / O poveste de Craciun (2009) si Mars Needs Moms / Mamici pentru Marte (2011). 

In SUA este si romanul Mircea Mantta, fost animator la studioul Animafilm, timing director la Disney. Acesta a participat la realizarea serialelor de animatie Disney Sofia the First / Sofia Intai (2013), Special Agent Oso /Agent Special Oso, Phineas and Ferb / Phineas si Ferb, My Friends Tigger & Pooh / Prietenii mei Tigger si Pooh, Timon & Pumbaa, Aladdin, The Little Mermaid / Mica sirena, Goof Troop, The New Adventures of Winnie the Pooh

Mircea Mantta a fost timing director si la lung metrajele de animatie Disney, precum Kim Possible: A Sitch in Time (2003), Piglet’s Big Movie (2013), The Hunchback of Notre Dame 2 (2002), Winnie the Pooh: Seasons of Giving (1999), Pocahontas 2: Journey to a New World (1998), Goof Troop Christmas si DuckTales: The Movie – Treasure of the Lost Lamp

Alexandru Popescu, de la The Moving Picture Company (MPC) Londra, una dintre cele mai mari companii de efecte vizuale din lume, a lucrat la productiile Guardians of the Galaxy / Gardienii Galaxiei (2014), John Carter (2012) si Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides / Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi (2011). 

Sorin Oancea, din Australia, director de animatie, regizor si scenarist, a participat la realizarea serialului de animatie Disney, Buticul lui Minnie

Radu Vintila, din Australia (seful echipei de ingineri - specialisti pentru sisteme de infrastructura la Animal Logic) a participat la realizarea filmelor 300, Harry Potter, Marele Gatsby, Marea aventura Lego, etc.

Ioan Boieriu din Londra si-a inceput cariera profesionala la primul studio de animatie 3D din Romania – Tiny Creatures din Brasov (Mirari Films), a participat la realizarea blockbusterelor americane. A realizat efectele vizuale la Tarzan 3D, Hobbitul: Dezolarea lui Smaug, Star Trek Into the Darkness, After Earth, White House Down, Priest, etc.

Grigoriu Iulian din Germania a fost director de animatie la Titeuf le film. Pentru aceasta productie Iulian s-a specializat la renumitul studio de animatie Neomis (fostul studio Disney la Paris). De asemenea, romanul a fost supervizor la filmul de animatie european Pinocchio (co productie Italia, Franta, Belgia si Luxemburg).

Multi romani lucreaza in industria animatiei internationale si a efectelor vizuale: Raul Joshua Teleki, Lucian Boicu, Traian Constantinescu, Florin Boieriu, Lucian Boicu si Paul Arion. Si lista poate continua.

Cei care au ramas in tara si-au incercat norocul pe piata muncii autohtone, in industria jocurilor video si a publicitatii. Cei care au vrut sa lucreze in domeniul cinematografic si-au infiintat srl-uri - firme mici, de apartament. 

In prezent, in Romania exista cateva firme care activeaza in domeniul animatiei, precum Golem Studio (cunoscuti ca cei care au realizat prima reclama animata 3D Stereoscopica din Romania), Studioset (studioul a primit in acest an 260.000 de lei de la CNC pentru realizarea scurt metrajului de animatie Opinci), FrameBreed Animation Studio din Capitala (singurul studio de animatie din Romania nominalizat la premiile The Visual Effect Society), Safe Frame (studio de animatie si efectele vizuale, infiintat anul trecut de Sebastian Cosor si colegii lui de la MediaPro Magic), Aldmagic Film din Baia Mare (studioul produce serialul de animatie Linxy), REEAnimation din Tg Mures, Animafox, Abis Studio si DSG (studioul de animatie care a realizat lung metrajul Crulic - Drumul spre dincolo, este in postura de executant la al doilea film de animatie al Ancai Damian, Muntele magic / The Magic Mountain, realizand doar o parte din animatia productiei cinematografice).

Majoritatea animatorilor din Romania isi realizeaza scurt metrajele de animatie acasa, cu forte proprii, sau in cadrul universitatilor. Sunt foarte putini animatori care creaza in studiouri de profil, cu finantare de la Centrul National al Cinematografiei.

 

CineFan iti prezinta Programul Zilelor Animatiei 2014:

 

Sambata, 1 noiembrie 

11.00 - 13.00 (sambata si duminica). Atelier de desenat si colorat pentru copii - cu Delia Eftimie

Delia Eftimie, character designer si ilustrator, a participat la realizarea productiilor animate: Angelina Balerina, Pigeon Boy si Captain Sabertooth.

11.00 - 12.30 Victor Antonescu, regizorul primului lung metraj de animatie romanesc, in dialog cu copii. 

12.30 - 14.00 Vizionare film de animatie Robinson Crusoe regizat de Victor Antonescu.

Regizorul Victor Antonescu a realizat filme de animtie, precum Greierele si furnica, Robinson Crusoe, Mihaela la dentist, Robotelul Mihaelei, Gradina Mihaelei, Mihaela detectiv, Uimitoarele aventuri ale muschetarilor, etc. Victor Antonescu s-a impus peste ani ca o personalitate de seama a animatiei romanesti fiind unul dintre creatorii de baza ai studioului cinematografic Animafilm. Interviu cu Victor Antonescu.

13.30 - 15.00 Workshop storyboard cu Patrascu Flavius - Profil Vimeo.

Patrascu Constantin-Flavius a lucrat ca animator la studiourile romanesti Animadream, Dacodac si la departamentul de animatie al studiourilor Mediapro Pictures. 

In perioada 1997-2004 a lucrat ca animator 2D in cadrul studiourilor din Ungaria, contribuind la realizarea productiilor de animatie: Perci, Kipper, Angelina balerina, Mr Bean, Les Contes du Cimetiere, Lars Polar bear, Journey to the Center of the Earth, Povesti maghiare, Sheeps, Wide Eye, Little Penguin si Maise.

15.00 - 16.30 Workshop animatie si games - Calin Cazan.

Calin Cazan a semnat impreuna cu Mircea Toia primul lung metraj science-fiction al animatiei romanesti, Misiunea spatiala Delta. De asemenea, Calin Cazan a lucrat la serialul de animatie Ultima misiune. A fost senior animator la UBIsoft Romania. Interviu Calin Cazan.

16.30 - 18.00 In dialog cu realizatorii Misiunea spatiala Delta + vizionare cateva episoade. Prezina: Victor Antonescu, Calin Cazan si Dan Chisovsky. Despre Misiunea Spatiala Delta.

Dan Chisovsky preda animatie la Liceul de Arte Plastice “N.Tonitza” din Bucuresti. Interviu cu Dan Chisovsky.

18.00 - 22.00 Vizionare scurt metraje de animatie romanesti + dezbatere despre animatia romaneasca. Participa animatori, producatori, regizori din industria animatiei, critici de film, etc.

 

Duminica, 2 noiembrie

11.00 - 13.00 Atelier de desenat si colorat pentru copii - cu Delia Eftimie.

11.00 - 12.30 Vizionare film de animatie Cei trei muschetari regizat de Victor Antonescu.

13.00 - 14.00 Poveste cu Diana Herman.

Diana Herman - crescuta cu muzica si povestile bunicilor, indragostita de muzica veche a lumii, dar si de nuantele jazz-ului modern. Inspirata de ucenicia cu Anca Paghel si apoi cu Luiza Zan, doua voci unice ale jazz-ului romanesc, a ales sa urmeze drumul exprimarii artistice. In prezent tine ateliere de educatie alternativa prin muzica si poveste, pentru copii, la mai multe scoli si gradinite Montessori, dupa o metoda proprie.

14.00 - 15.00 Workshop de animatie pentru copii - Sorin Pintilii si Daniel Todoran-Rares.

Daniel Todoran-Rares, sociolog si editor sef animationmagazine.eu. Este membru UCIN. Scrie pentru revista Observator cultural si pentru revista UCIN-ului - FILM.

A organizat o dezbatere despre filmul romanesc de animatie la Festivalul International de Film de Animatie Anim’est. De asemenea, Daniel a sustinut o prezentare despre animatia romaneasca contemporana la festivalul de animatie Metrion si la facultatea de sociologie din Oradea. 

A sustinut o conferinta despre animatia contemporana romaneasca la Muzeul National de Arta Contemporana, in cadrul proiectului Muzeul Benzii Desenate, initiat de artistul Alexandru Ciubotariu / Pisica Patrata si ICR.

Sorin Marius Pintilii, animator. Profil Vimeo.

A lucrat ca animator 2D si 3D la studiourile de animatie din Capitala: Animadream, Dacodac si la departamentul de animatie Mediapro Pictures. De asemenea, Sorin a lucrat ca animator in Ungaria, participind la realizarea productiilor de succes, precum Angelina balerina, Jules Verne: Journey to the Center of the Earth, Mr. Bean, Povesti populare maghiare, Les Contes du Cimetiere, etc.

15.00 - 17.00 Prezentarea benziilor desenate romanesti si workshop banda desenata cu Octav Ungureanu si Alexandru Ciubotariu / Pisica Patrata. Interviu cu Alexandru Ciubotariu.

17.00 - 18.00 Workshop 2D flash - Sorin Pintilii

18.00 - 19.00 Workshop CGI - Octavian Chiriac.

Octavian Chiriac impreuna cu echipa sa de animatori de la Animafox, au experienta in relizarea productiilor animate pentru Disney Channel, MTV, FOX TV, Warner Bros., Cartoon Network Adult Swim si Comedy Central. Material Alexandru Chiriac.

19.00 - 20.00 Vizionare scurt metraje de animatie romanesti.


Din aceeasi categorie...

Europa, una dintre cele mai ambițioase producții ale ultimilor ani, deschide Lynx Festival 2025

Europa, una dintre cele mai ambițioase producții ale ultimilor ani, deschide Lynx Festival 2025

Festivalul dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură va avea loc anul acesta între 4 - 9 iunie la Brașov.

Cele mai premiate filme ale anului, în premieră la TIFF 2025

Cele mai premiate filme ale anului, în premieră la TIFF 2025

Filme premiate sau selecționate în cele mai importante festivaluri din 2024-2025 (Cannes, Karlovy Vary, Veneția, San Sebastián, Sundance și Berlin) se văd în premieră la cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania...

Maestrul de lumini Ion Olteanu primește Premiul Special la Gopo 2025

Maestrul de lumini Ion Olteanu primește Premiul Special la Gopo 2025

Ion Olteanu, unul dintre cei mai prolifici tehnicieni din cinematografia română, va primi Premiul Special la Gala Premiilor Gopo 2025.