Sir Derek Jacobi (78 de ani) este unul dintre marile nume ale teatrului si filmului britanic. 

Actor si regizor, Jacobi are in portofoliu peste 90 de roluri in filme de cinema si productii de televiziune, precum The Day of the Jackal (1973), Little Dorrit (1983), Dead Again (1991), Gladiator (2000), Gosford Park (2001), The Riddle (2007), The King's Speech (2010). 

In teatru, a obtinut de doua ori prestigiosul trofeu Laurence Olivier, pentru interpretarea memorabila din Cyrano de Bergerac (1983) si A douasprezecea noapte (2009) si un premiu Tony pentru interpretarea din Mult zgomot pentru nimic (1984). 

Este membru fondator al National Theatre Company din Marea Britanie.

Am stat de vorba cu Sir Derek Jacobi la Cluj unde actorul a fost prezent la premiera nationala a filmului Povestea iubirii / The History of Love in cadrul TIFF 2017.

Povestea iubirii / The History of Love este primul lung metraj in limba engleza al lui Radu Mihaileanu, o poveste epica de dragoste cu actori consacrati precum Gemma Arterton, Derek Jacobi, Sophie Nelisse si Elliott Gould

Filmul este bazat pe bestseller-ul cu acelasi nume scris de Nicole Krauss, tradus in peste 35 de limbi. 

Povestea iubirii / The History of Love ruleaza in prezent pe marile ecrane, distribuit de Transilvania Film.

Iata mai jos interviul exclusiv acordat de Sir Derek Jacobi Cinefan.ro:

Emanuel Lazarescu: Cum a fost experienta filmarii in Romania? A fost primul proiect pe care l-ati filmat la noi in tara?

Sir Derek Jacobi: A fost al doilea. Cu cativa ani in urma am filmat la Bucuresti un film care nu a avut prea mare succes. Era un film cu Jeff Goldblum in rolul principal. (este vorba de Adam Resurrected – regizat de Paul Schrader in 2008). Dar cu siguranta The History of Love este primul film filmat in Cluj. Si prima prezenta la acest festival care este minunat!

Emanuel Lazarescu: Cum ati colaborat cu regizorul Radu Mihaileanu?

Sir Derek Jacobi: Lucrul cu Radu a fost minunat! M-a ajutat atat de mult, este un regizor atat de bun! Regizeaza cu “inima”, cu “spiritul”. Este minunat!

Emanuel Lazarescu: Radu a facut numeroase proiecte pana acum, atat in Franta cat si in Romania. Ai vazut vreunul din filmele lui?

Sir Derek Jacobi: Nu. Insa am auzit multe despre ele. Dar de cand cu vizita la Cluj sunt foarte nerabdator sa vad toate filmele lui. Acest proiect a fost o experienta extraordinara!

Regizorul Radu Mihaileanu si actorii Elliot Gould si Sir Derek Jacobi pe platourile de filmare de la Povestea iubirii / The History of Love.

Emanuel Lazarescu: Cum v-ati inteles cu ceilalti actori din distributie?

Sir Derek Jacobi: A fost o distributie foarte mare. De unii dintre ei auzisem, precum Gemma Arterton sau Elliot Gould. Dar nu ii intalnisem. Iar atmosfera de pe platourile de filmare a fost foarte frumoasa. Si noi intre noi ne-am inteles foarte bine.

Emanuel Lazarescu: Filmul este ecranizarea unui roman destul de cunoscut. Stiati cartea? Ati citit-o?

Sir Derek Jacobi: Da, un roman american. Da, citisem cartea.

Emanuel Lazarescu: Si difera cu mult filmul fata de carte?

Sir Derek Jacobi: Toate adaptarile dupa carti trebuie putin modificate... In acest caz, a devenit interpretarea lui Radu a cartii.

Sir Derek Jacobi la TIFF 2017. Foto de Chris Nemes.

Emanuel Lazarescu: Cum a fost atmosfera de la premiera in Cluj?

Sir Derek Jacobi: A fost minunat! Erau mii de oameni acolo si au stat pana la final! Si se facuse destul de tarziu! Era trecut de miezul noptii cand s-a terminat. Si in momentul cand am urcat pe scena, lumea era acolo in sala. Nimeni nu a plecat! A fost o atmosfera foarte frumoasa. 

Eu insa nu am urmarit filmul, pentru ca nu-mi place sa ma vad pe ecran.

Emanuel Lazarescu: Nu va place sa vedeti filmele in care ati jucat?

Sir Derek Jacobi: Nu, nu am vazut nimic din ce am facut. Unii actori pot sa invete atunci cand se privesc pe ei in filme, pot fi obiectivi. Eu nu pot. Sunt foarte subiectiv. Ma vad si nu-mi place ce vad... Ma gandesc ca de ce am schitat acel gest, de ce am vorbit asa. Nu, nu-mi place sa ma vad.

Emanuel Lazarescu: Este interesant ca spuneti asta, pentru ca acum cativa ani am realizat un interviu cu un actor roman, Marcel Iures care imi povestea acelasi lucru. Nu-i place sa vada filmele in care joaca. Si cand l-am intrebat de ce mi-a raspuns ca in fiecare film este o mica parte din el, iar cand incheie filmarile pune punct acelui rol si nu vrea sa mai revina la el.

Sir Derek Jacobi: Interesant, inteleg asta. Pentru mine este insa putin diferit. Eu cand ma vad vreau sa refac anumite secvente, sa fiu mai bun, mai bine. Cred ca de vina este experienta mea din teatru. Aproape toata cariera mea mi-am petrecut-o in teatru. Si in fiecare seara mai “imbunatateam” ceva ca sa imi iasa cat mai bine rolul. In film nu poti asta --- este acolo. Nu mai poti schimba nimic. Daca e gresit, asa ramane!

Sir Derek Jacobi in Povestea iubirii / The History of Love

Emanuel Lazarescu: De ce ar trebui cinefilii sa se duca la The History of Love?

Sir Derek Jacobi: Pentru ca vor porni intr-o calatorie foarte emotionala... O calatorie care le va aduce multa tristete, dar si placere. Ii va face sa rada, dar sa si planga. Este povestea unui tip formidabil care pastreaza iubirea in inima lui. Este o poveste despre iubire. Iubirea il tine in viata. Este un film deosebit ce cuprinde ambele apecte ale conditiei umane. Este o un subiect minunat, o poveste emotionanata, plina de oameni remarcabili. Oameni de la care avem ce invata…. Rezistenta, curaj si o spiritualitate extraordinara. Dar mai presus de toate veti fi distrati.

Emanuel Lazarescu: Ati aparut in popularul serial Dr. Who. Ce-mi puteti spune despre aceasta aparitie?

Sir Derek Jacobi: (Rade copios). Da…. Am jucat intr-un sigur episod. Eram The MASTER (pune accent pe  cuvantul Master). Nu eram un fan al serialului… Nu stiam mare lucru despre el... Sunt destul de in varsta sa fi apucat si seria originala din anii ‘60. Si cand m-a sunat agentul si mi-a spus ca vor sa-l interpretez pe The Master, lucru asta nu a insemnat nimic pentru mine. 

Si am fost foarte suprins ca atunci ca le-am povestit unor prieteni de-ai mei ca il voi interpreta pe The Master erau foarte incantati! Si i-am intrebat de ce sunt atat de exaltati. Si imi raspundeau: “Pentru ca vei fi THE MASTER!”. Si ma intrebau daca chiar voi spune ca sunt The Master. Si le raspundeam… “da, asa e scris in scenariu”. Si erau terminati! A fost apogeul carierei mele acel rol (rade). Nimic n-a mai contat dupa, fusesem THE MASTER! Asa ca am interpretat rolul, mi-a placut la nebunie si mi-a crescut reputatia cu acest rol. Enorm!

Emanuel Lazarescu: In ceea ce am citit despre dvs. am gasit si ca sunteti mentorul si profesorul de actorie a lui Kenneth Branagh. Este corect?

Sir Derek Jacobi: (Rade) Nu as putea sa-i dau lectii lui Kenneth Branagh! (rade). Ii sunt devotat lui Kenneth Branagh. Il cunosc de cand avea 18 ani. Si am lucrat de numeroase ori atat in teatru cat si in film. Pe vremea aceasta, anul trecut jucam la Londra in Romeo si Julieta regizat de Kenneth Branagh. Eu fiind Mercutio batran.

Emanuel Lazarescu: Imi puteti spune cum este Kenneth Branagh ca regizor?

Sir Derek Jacobi: Este un regizor minunat. Il ajuta si faptul ca este un actor foarte bun. Si stie astfel “problemele” fiecarui actor. Este “unul de-al nostru” (rade). Cand regizeaza, jumatate din el este si pe scena alaturi de noi. Sau in spatele camerei de filmat si in fata ei alaturi de noi. Este remarcabil. Tocmai am terminat filmarile cu el de curand.

Emanuel Lazarescu: La Murder on the Orient Express

Sir Derek Jacobi: Da, exact. Si in acest film joca rolul principal – cel al lui Hercule Poirot, il regizeaza si este si producator. Si reuseste sa “jongleze” cu toate acestea. Eu nu as putea face asta. Este o “creatura” minunata in lumea asta artistica. Este unul dintre cei mai buni din bransa noastra.

Emanuel Lazarescu: La finalul acestui an va avea premiera filmul de care ati mentionat mai devreme – Murder on the Orient Express. Ne puteti spune cate ceva despre el?

Sir Derek Jacobi: Da, premiera va fi in noiembrie. Este o poveste celebra a Aghatei Christie. Si sper sa existe o intrega generatie ce nu cunoaste povestea, nu stie nimic despre intriga filmului. Si nu stie “cine este criminalul”. Asta este esenta fiecarei povesti de Agatha Christie.

Filmul este o versiune putin diferita a povestii. Este putin din James Bond in acest film. Vor fi impuscaturi, urmariri ca in filmele cu Bond – pe si sub tren – va arata spectaculos!!! O sa vezi, va fi minunat!

Emanuel Lazarescu: Trailerul arata foarte bine…

Sir Derek Jacobi: Da, exact. Iar distributia este nemaipomenita! Ne-am distrat enorm pe platouri!! Pentru ca toti actorii din distributie au fost foarte modesti. Nu au fost ego-uri, nu am avut dive! Ne-am jucat jocuri in pauzele de filmari, a fost foarte amuzant! Cand s-au incheiat filmarile, am petrecut impreuna. A fost minunat!

Sir Derek Jacobi in Gladiatorul / Gladiator (Senatorul Gracchus).

Emanuel Lazarescu: Ati jucat intr-unul din filmele mele preferate – Gladiatorul / The Gladiator. Ce imi puteti spune despre lucrul alaturi de Ridley Scott?

Sir Derek Jacobi: Din nou, a fost minunat. Si asta pentru ca este un regizor talentat. Toate secventele cu mine din film au fost filmate in Malta. Am stat acolo 12 saptamani… a fost o experienta interesanta. Cinstit vorbind, au fost zile nesfarsite in care doar am stat in Colosseum, urmarindu-l pe Russell Crowe luptand cu gladitorii. Si noi – cei trei senatori – doar am stat acolo. Era un fel de “See No Evil, Speak no Evil, Hear No Evil” (nu vezi, nu vorbesti, nu auzi). As putea spune ca a fost putin chin la filmari, dar a fost intrecut de o mare parte emotionanta a ceea ce filmam. A fost EPIC. A fost foarte emotionant sa fac parte dintr-un film de marimea aceluia.

Emanuel Lazarescu: Acum cativa ani, Ridley Scott vorbea despre o posibila continuare a filmului… credeti ca povestea ar putea fi continuata?

Sir Derek Jacobi: Da, de ce nu... Chiar daca eroul a murit la final, nu?… Dar povestile cu gladiatori, sclavi, imparati si imparatese, intriga, violente, crima sunt un subiect foarte captivant. Deci povestea poate merge mai departe…

Emanuel Lazarescu: In 2011 ati fost la London Film and Comic Con – conventia dedicata fanilor benzilor desenate si filmelor. Nu mai stiu daca ati fost si la altle conventii…

Sir Derek Jacobi: Wow, a fost atat de demult… (rade). Da, am fost atunci tot datorita rolului din Dr. Who - The Master…

Emanuel Lazarescu: Imi puteti spune cum este experienta aceasta din punctul dvs. de vedere? Cum a fost intalnirea cu fanii si de ce de atunci nu ati mai fost si la alte conventii de acest gen?

Sir Derek Jacobi: Atunci am fost chemat…. Si am descoperit ca este o structura foarte bine organizata si interesanta... Te duci acolo… cred ca am ajuns pe la 9,30 dimineata. Si te aseaza la o masa unde sunt o multime de poze cu tine… Iar fanii stau la coada sa te intalneasca. Unii dintre ei sunt costumati ca personaje din dr. Who, sau alte filme. Unii dintre ei sunt foarte ciudati (rade). Toti foarte entuziasmati! Si ei cumpara o poza, eu o semnez si apoi pleaca. Apoi exista sesiunea de poze…. Unde ei vin, sunt fotografiati alaturi de tine… poze pe care le platesc si pe acelea!!! Si iti petreci toata ziua facand acest lucru… iar la finalul zilei organizatorii iti inmaneaza un plic pliiiin de bani si pleci acasa foarte fericit! Dar nedorindu-ti niciodata sa mai repeti acest lucru!

Emanuel Lazarescu: Este foarte obositor?

Sir Derek Jacobi: Da, este istovitor. Dar… e si…. Daca pot fi cinstit… e ceva fals in asta. Ceva foarte exploatativ. Pentru ca toti fanii PLATESC sa vina, PLATESC sa ia un autograf de la tine, PLATESC sa faca poza cu tine. Eu simt ca cineva face o groaza de bani din interesul unor oameni pentru diferite filme sau seriale – Dr. Who, Star Wars, toate acestea… Iar actorii primesc multi bani… am auzit povesti despre actori mari – din Star Wars sau alte serii de succes care pleaca cu valize de bani de la aceste evenimente… Ceva in mine nu aproba acest lucru. Impresia mea este ca cineva “mulge” aceasta pasiune. Cred ca fanii sunt exploatati intr-un fel…

Emanuel Lazarescu: Pot sa va spun si parerea mea? Am fost la numeroase conventii, am poze si autografe cu diversi actori…

Sir Derek Jacobi: Sper ca nu te-am jignit cu afirmatiile mele (rade).

Emanuel Lazarescu: Nu, nu, nu.  Insa va spun ca exista si o parte de “adevar” a fanilor. Adica privind din perspectiva noastra, conventiile de acest gen sunt cam singura modalitate de a-i intalni si de a interactiona cu actorii pe care ii apreciem. Ai astfel sansa de a-i intalni, de a schimba cateva vorbe, de a avea autograful acelei persoane… e o perspectiva diferita din punctul de vedere al fanilor…

Sir Derek Jacobi: Da? Eu ma gandeam ca la o exploatare… (ramane pe ganduri…).

Emanuel Lazarescu: Pentru ca nu mai avem timp, o ultima intrebare… aveti un ultim mesaj pentru cei care ne citesc?

Sir Derek Jacobi: Vreau sa felicit in primul rand pe toti cei implicati in realizarea acestui fantastic festival (TIFF – n.r.). voi reveni cu placere daca voi mai fi invitat. Imi place orasul (Cluj), imi plac oamenii. Toti au fost foarte draguti cu mine, foarte eficienti. Totul a mers bine. La multumesc tuturor.

Impreuna cu Sir Derek Jacobi la TIFF 2017.

In final il rog pe Sir Derek Jacobi sa facem o poza si sa-mi semneze afisul original cu Gladiator. Foarte amabil, si extrem de incantat de posterul original, imi scrie pe el replica din film pe care l-am rugat sa o scrie “Fear and Wonder – a Powerful combination!”.

O intalnire memorabila prilejuita de TIFF 2017. Multumesc Laura Ducu si Oana Dobre pentru ajutorul acordat!

P.S. La doua saptamani dupa realizarea interviului, Sir Derek Jacobi a confirmat ca va fi prezent la editia din acest an a London Film and Comic Con. Sper ca discutia cu mine sa-i fi schimbat modul in care priveste participarile la conventii si sa-l fi convins ca merita sa apara la aceste evenimente. Ma bucur ca s-a razgandit in ceea ca priveste participarile la conventii. Sper sa-l fi ajutat si eu, macar putin, cu acest lucru.

 


Din aceeasi categorie...

Festivalul Filmului European 2024 debutează la București pe 9 mai

Festivalul Filmului European 2024 debutează la București pe 9 mai

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie, în weekendul alegerilor europarlamentare.

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre viața și cariera tenismenului român Ilie Năstase a fost inclus în selecția celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lum...

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost selectat în Competiția Oficială a celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes care va avea loc între 14 și 25 mai. ...