Directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile și scenograful Cristian Niculescu, doi dintre cei mai importanți oameni din cinematografia română, vor avea parte de un focus cu trei filme la care au lucrat împreună, la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film București (BIFF), ce va avea loc între 24 și 30 iunie, la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Grădina cu Filme – Cinema & More și Teatrelli din București.

Vivi Drăgan Vasile și Cristian Niculescu vor discuta cu publicul despre ce înseamnă relația de lucru operator-scenograf, după fiecare dintre cele trei filme românești a căror acțiune este plasată în diverse perioade istorice, Moromeții 2 (2018, r. Stere Gulea), Q.E.D. (2013, r. Andrei Gruzsniczki) și Caravana cinematografică (2009, r. Titus Muntean).

Cele trei proiecții sunt cu intrare liberă și vor avea loc la Grădina cu Filme – Cinema & More din Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, sediul creart - Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București. Ele vor fi însoțite și de un masterclass despre imaginea de film pe care Vivi Drăgan Vasile îl va susține pentru cei interesați tot la sediul creart, în sala Teatrelli.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică în 1973, Vivi Drăgan Vasile și-a început activitatea la mijlocul anilor '70, iar de atunci a realizat imaginea la zeci de filme, atât românești, cât și străine, devenind unul dintre cei mai îndrăgiți operatori. 

A lucrat cu regizori importanți din mai multe generații, printre care Alexandru Tatos (Secretul armei secrete), Stere Gulea (Moromeții), Mircea Daneliuc (Patul conjugal), Nae Caranfil (Filantropica, 6,9 pe scara Richter), Radu Muntean (Furia) sau Cristian Mungiu (Occident). Pentru activitatea sa a fost recompensat cu numeroase premii, cel mai recent fiind un trofeu Gopo pentru imaginea la Moromeții 2.

Între 1990 și 1994 a fost profesor invitat la UNATC, iar din 1992 este director executiv al Fundației Arte Vizuale, cu care a produs mai multe filme.   

Cu o activitate extrem de apreciată de peste trei decenii, Cristian Niculescu a realizat scenografia pentru zeci de filme, dar și pentru câteva seriale, deopotrivă românești și străine. 

A colaborat cu regizori importanți, de la Radu Mihăileanu, cu care a lucrat la aproape toate filmele (Trahir, Trenul vieții, Concertul, Izvorul femeilor, Povestea iubirii), la Nae Caranfil (Closer to the Moon) și Stere Gulea (Moromeții 2), până la Adrian Sitaru (Domestic), Bogdan Mirică (serialul Umbre) și Radu Jude (Inimi cicatrizate).

De-a lungul carierei, a obținut mai multe premii, cele mai recente fiind trofeele Gopo și UCIN, acordate pentru scenografia filmului Moromeții 2.

Festivalul este organizat de Fundația Charta sub Înaltul Patronaj ASR Principele Radu.

Manifestare organizată în cadrul Sezonului România - Franța 2019.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), Dacin Sara.


Din aceeasi categorie...

Zilele Filmului German 2023 - în martie la București și Timișoara!

Zilele Filmului German 2023 - în martie la București și Timișoara!

După o perioadă de pauză datorată evenimentelor prin care am trecut în ultimii ani, Zilele Filmului German se întorc la București între 2-5 martie și vor aduce publicului cele mai noi producții germane ce vor fi găzduite de Cinema Elvire P...

Premiile Oscar 2023: Nominalizările celei de-a 95-a ediții

Premiile Oscar 2023: Nominalizările celei de-a 95-a ediții

Au fost anunţate nominalizările pentru cea de-a 95-a ediție a Premiilor Oscar 2023.

Zilele Filmului Chinezesc 2023 la Happy Cinema şi Cinema City

Zilele Filmului Chinezesc 2023 la Happy Cinema şi Cinema City

Happy Cinema şi Cinema City organizează în parteneriat cu China Lion Zilele Filmului Chinezesc în România.