Evenimentul, ajuns la a 30-a ediţie, se va desfăşura în Palatul Culturii din Târgu Mureş, în perioada 28 septembrie – 2 octombrie.

În urma deciziei juriului de preselecţie, 42 de scurt metraje vor concura, anul acesta, pentru marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native.

În total au fost înscrise în concurs 841 de pelicule. Conform deciziei juriului de preselecţie, în programul de concurs de aproximativ nouă ore, au fost admise 42 de scurt metraje, printre care se numără 19 filme de ficţiune, 15 animaţii, 4 documentare şi 4 filme experimentale.

Printre filmele cele mai apreciate România şi Franţa au câte şapte, Ungaria şase, Rusia cinci, iar Estonia patru creaţii. În total sunt reprezentate 17 ţări.

Membrii juriului de preselecţie au fost: Otília Ármeán (lector universitar la Universitatea Sapientia), György Durst (producător), Jenő Hartyándi (cineast independent), Szabolcs Előd Németh (jurnalist, critic de film, totodată directorul artistic al festivalului Alter-Native), Tibor Schneider (regizor, operator de imagine la Televiziunea Română).

O noutate în acest an este competiția regională, care este o secțiune separată, deschisă doar cineaștilor transilvăneni. Nouă scurt metraje concurează pentru Premiul Ervin Schnedarek, printre care șase scurt metraje, o animație și două documentare. Acestea vor fi proiectate în Sala Mică, iar două dintre ele au fost selectate şi în programul principal de concurs.

Lista filmelor selectate va fi disponibilă în curând pe site-ul reînnoit al festivalului, www.alternativeiff.ro.

Partenerii festivalului: Consiliul Judeţean Mureş, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti. Finanţatori: Primăria Municipiului Tîrgu Mureş, Centrul Naţional al Cinematografiei, Fundaţia Communitas şi Fondul Bethlen Gábor (Ungaria).

Lansat în anul 1993 Festivalul ALTER-NATIVE este cel mai vechi festival de acest gen din România. Prima ediţie a festivalului cu denumirea Destin şi Imaginaţie a fost o trecere în revistă a producţiei cinematografice maghiare din a doua jumătate a secolului trecut.

În 1994 festivalul şi-a lărgit tematica, devenind Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE în programul căruia un loc important a primit programul de concurs al scurt-metrajelor.

Ajuns la cea de a 30-a ediţie, evenimentul a devenit un forum pentru creaţiile recente ale cineaştilor din întreaga lume. Festivalul îşi propune promovarea unor viziuni artistice specifice şi lansarea unor creaţii de un înalt nivel artistic în domeniul filmului, sprijinind manifestarea unor expresii artistice independente, preferând alternativele individuale faţă de producţia în masă a industriei cinematografice.


Din aceeasi categorie...

Azi începe Comic Con 2024: Evenimentul se desfășoară în acest weekend la Romexpo din București

Azi începe Comic Con 2024: Evenimentul se desfășoară în acest weekend la Romexpo din București

Cel mai mare eveniment dedicat pasionaților de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video și cosplay, Comic Con România deschide porțile celei de-a unsprezecea ediții vineri, 19 aprilie.

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Cariera de peste cinci decenii a actorului Dan Nuțu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2024, din 29 aprilie. 

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Cariera de peste șase decenii a actriței Rodica Mandache va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo.