Actorul a murit azi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, unde se afla internat de două săptămâni.

Alexandru Arşinel s-a născut pe 4 iunie 1939, în comuna Dolhasca, jud. Suceava.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1962, la clasa profesorilor Irina Răchițeanu Șirianu și Ion Olteanu.

Din anul 1967, joacă la Teatrul de Revistă Constantin Tănase şi la Grădina Boema, în zeci de roluri și spectacole cu mii de reprezentații.

Printre acestea: Se caută o vedetă, de Aurel Felea și Sandi Rudeanu, muzica Temistocle Popa, Vino să ne vezi diseară, de Petre Bărbulescu, muzica Gelu Solomonescu, Aventurile unei umbrele, de Nell Cobar, muzica Edmond Deda, Savoy, Savoy, de Eugen Rotaru și Marius Țeicu, Sonatul lunii, de Sașa Georgescu și Puiu Calinescu.

În anul 1978, începe să joace împreună cu Stela Popescu, în spectacolele Teatrului “Tănase” de la Grădina Boema, pe savuroasele texte ale lui Mihai Maximilian.

Este anul în care ia naștere unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice care au existat pe scena românească.

De altfel, în anul 2010, spectacolul Aplauze, aplauze a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu – Alexandru Arşinel.

Actor de teatru și film, Alexandru Arșinel a jucat în sute de emisiuni de divertisment la radio și la toate posturile de televiziune, pe scenele din țară și străinătate, dar și în numeroase producții cinematografice și seriale TV.

Printre ele amintim, Vacanță la mare (1962, r. Andrei Călăraşu), Cerul începe la etajul III (1967, r. Francisc Munteanu), Ultimele zile ale verii (1976, r. Savel Stiopul), Ana și hoțul (1981, r. Virgil Calotescu), Ca-n filme (1983, r. Manole Marcus), Vară sentimentală (1985, r. Francisc Munteanu), Colierul de turcoaze (1985, r. Gheorghe Vitanidis), În fiecare zi mi-e dor de tine (1987, r. Gheorghe Vitanidis), Miss Litoral (1990, r. Mircea Mureşan), Flăcăul cu o singură bretea (1990, r. Iulian Mihu), A doua cădere a Constantinopolului (1993, r. Mircea Mureșan), Paradisul în direct (1994, r. Cornel Diaconu), Sexy Harem Ada-Kaleh (1999, r. Mircea Mureșan), Războiul sexelor (serial TV, 2007 – 2008) sau Toată lumea din familia noastră (2011, r. Radu Jude).  

Ultimul film în care apare este Popeasca (2017, r. Stanca Radu), un documentar despre Stela Popescu, realizat de nepoata ei, cu interviuri filmate în 2015 și imagini din arhiva TVR.

A realizat dublaje în filme de animație Disney si Pixar, fiind vocea Ursului Baloo în Cartea Junglei / The Jungle Book și Cartea Junglei 2 / The Jungle Book 2 și a Șerifului în filmele Mașini / Cars și Mașini 2 / Cars 2. A fost Micul John în Robin Hood și Maestrul Auguste Gusteau în Ratatouille.

Iată o secvență din Cartea Junglei, celebra melodie The Bare Necessities (Strictul necesar - dublată în limba română de Arșinel):