In acest weekend putem spune ca incepe oficial sezonul de vara al blockbusterelor. Avem asadar mult asteptatul Jurassic World, dar si la fel de asteptatul Entourage. Pe langa ele, mai putem vedea Survivor, Wild Tales si productia romaneasca Fata cu ochii verzi.

Incep cu un film asteptat mai bine de 14 ani… Jurassic World. Continuare a seriei de succes din care au facut parte Jurassic Park (1993), The Lost World: Jurassic Park (1997) si Jurassic Park III (2001), al patrulea capitol se intoarce cu actiunea pe insula din primul - Isla Nublar, la mai bine de 22 ani de la evenimentele din primul film. 

Ca un reminder, actiunea din The Lost World: Jurassic Park si Jurassic Park III s-a desfasurat pe a doua insula, Isla Sorna / Site B.

Revenind asadar la o locatie indragita, filmul reuseste sa ne trezeasca nostalgii legate de aceasta franciza si se joaca inca de la inceput cu emotiile noastre.

La 22 de ani dupa evenimentele din Jurassic Park, pe Insula Nublar se afla acum un parc tematic cu dinozauri, Jurassic World, asa cum il visase John Hammond (care din pacare nu mai apare in film, actorul Richard Attenborough decedand anul trecut). Dupa 10 ani de functionare, numarul vizitatorilor a inceput sa scada, asa ca se creeaza o noua atractie care sa retrezeasca interesul publicului…Vom avea astfel un dinozaur modificat genetic… Indominus Rex. Lucrurile scapa rapid de sub control…

Nu mai are rost sa spun ca efectele speciale sunt atat de bine realizate incat poti jura ca dinozaurii sunt reali si nu realizati pe calculator. Tehnologia a evoluat atat de mult de la primul film al seriei incat cu greu iti mai dai seama ce este real si ce este creat pe calculator..

Jurassic World reuseste ceva foarte greu: sa fie un sequel care respecta si aduce un omagiu primului film al seriei. Ignorand episoadele 2 si 3, el duce la nivelul urmator o franciza care avusese ceva probleme in trecut (Jurassic Park III nu s-a bucurat de un asa mare succes in randul fanilor).

Am simtit o mare bucurie in suflet in momentul cand am revazut insula, cand am reascultat tema sonora si am vazut primii dinozauri in minunatul format IMAX. Am fost transportat in timp la momentul cand am vazut in cinema primul film al seriei prin 1993. Un sentiment ce nu poate fi egalat cu nimic.

Aici am si o mica paranteza: duceti-va daca aveti posibilitatea la varianta IMAX 3D a acestui film… este o experienta inegalabila! (si trebuie sa precizez ca este IMAX adevarat - pe intreg ecranul nu ca la ultimele filme la care nu s-a vazut nici o diferenta de proiectare a filmelor in acest sistem – da, Tomorrowland, la tine ma refer!).

Regizorul Colin Trevorrow chiar daca se afla la al doilea film din cariera sa (dupa apreciatul Safety Not Guaranteed din 2012), ne dovedeste ca a gasit reteta succesului si ne aduce un sequel emotionant, captivant si inedit.

Am fost foarte incantat si extrem de multumit de Jurassic World. Sper ca acest film sa aiba succesul pe care il merita si sa nu asteptam alti 14 ani pana la episodul urmator…

Un mare plus este distributia de exceptie in frunte cu Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Omar Sy si Irrfan Khan. O surpriza placuta au fost si cei doi pusti din film, Zach (Nick Robinson) si Gray (Ty Simpkins).

Un alt film asteptat de ceva vreme este Anturaj / Entourage. La mai bine de 3 ani de la finalul serialului cu acelasi nume de pe HBO, iata ca Warner Bros. ne face o supriza si ii aduce pe baietii simpatici de la Hollywood pe marile ecrane.

Povestea filmului incepe la scurt timp de la evenimentele petrecute in ultimul episod al serialului si continua apoi 6 luni mai tarziu. 

Vedeta de cinema Vincent Chase (Adrian Grenier) impreuna cu Eric (Kevin Connolly), Turtle (Jerry Ferrara) si Johnny (Kevin Dillon) sunt implicati din nou intr-un proiect important – poate cel mai important al lor de pana acum: primul lung metraj regizat de Vincent, sub conducerea lui Ari Gold (Jeremy Piven), fost agent al lui si actual manager de studio. 

Culisele industriei cinematografice de la Hollywood ne sunt iar puse sub lupa, filmul beneficiind de numeroase aparitii cameo a unor actor indragiti, precum: Ed O’Neill si David Faustino (Al si Ted Bundy din serialul arhicunoscut), Liam Neeson (intr-o secventa memorabila), Jessica Alba, Mark Wahlberg (care este si producatorul filmului), David Spade, Martin Landau, Andrew Dice Clay, T.I., Gary Busey, David Arquette, Bob Saget, Jon Favreau (regizorul succeselor Iron Man 1 si 2), Pharrell, Kelsey Grammer, Common, Alyssa Miller sau George Takei (Sulu din seria originala Star Trek).

Entourage este dupa parerea mea un film excelent si un final maret pentru un serial de exceptie! Actiunea se continua foarte logic si perfect dupa evenimentele din ultimele episoade. Si ma bucur ca filmul in sfarsit i-a facut dreptate lui Johnny Drama!

Sper ca acest film sa aiba cel putin succesul lui Aquaman sau Hyde – cunoscatorii stiu despre ce vorbesc – pentru ca foarte curand sa avem parte de Entourage 2!

In final un sfat pentru cei care nu au vazut serialul: nu va faceti griji ca nu va va prinde filmul… va puteti bucura de el, considerandu-l o comedie despre viata la Hollywood.

Ari is back baby!

A treia premiera a saptamanii este filmul de actiune Supravietuitoarea / Survivor.

In Survivor, Milla Jovovich este un ofiter al Serviciilor de Informatii din Londra ce incearca sa previna un atac terorist care urmeaza sa aiba loc la New York, dar e obligata sa se se ascunda cand se trezeste ca i s-au inscenat crime pe care ne le-a comis.

In rolul personajului negativ (cred ca pentru prima data in aceasta postura) il gasim pe Pierce Brosnan. Milla Jovovich este ca intotdeauna o aparitie de apreciat. De altfel, distributia (care ii mai include si pe Dylan McDermott, Frances de la Tour, Robert Forster, Angela Bassett), este probabil singurul atu al unui film destul de linear si cu un scenariu destul de slabut. Pe tot parcursul lui am avut impresia ca ii lipseste ceva…

Filmul este regizat de James McTeigue (V for Vendetta, Ninja Assassin, The Raven) care se pare ca este in cadere libera in ceea ce priveste filmele regizate.

A patra premiera a saptamanii este comedia argentiniana Povesti trasnite / Relatos salvajes / Wild Tales.

Ridicandu-se la inaltimea titlului, exploziva comedie in regia lui Damián Szifrón este o colectie de sase povesti extrem de bizare, fiecare mai socanta si mai amuzanta decat cea de dinainte. De la un joc al destinului la bordul unui avion, pana la excese de furie la volan, Povesti trasnite ofera un portret comic si plin de defecte ale societatii.

Povesti trasnite a deschis TIFF 2015 si a fost propunerea Argentinei la Oscar 2015 pentru film strain.

In fine, ultima premiera a saptamanii este filmul romanesc Fata cu ochii verzi.

Mircea, un tanar romancier, intreprinde impreuna cu membrii unui cerc studentesc din care face parte, o excursie la o manastire. Acolo o cunoaste pe Niska, o tanara de o frumusete coplesitoare, de care se indragosteste. De acum incolo relatia dintre cei doi va semana mai curand cu un joc de ping-pong, care pare sa duca la un final imprevizibil, in conditiile in care tanarul romancier isi urmareste cu perseverenta idealul profesional.

Filmul este regizat de Mihai Mihaescu, si este o adaptare a romanului Gaudeamus a lui Mircea Eliade.

In rolurile principale: Andrei Grigore Sava, Tatiana Grigore, Claudia Chiras, George Marici.