Salutare, CineFani! Iata ca anul 2017 ne surprinde inca de la inceput cu o noua pelicula de mare calitate, respectiv Kong: Skull Island / Kong: Insula Craniilor.

Se pare ca trendul in lumea cinematografiei este ca fiecare mare societate de productie sa detina cate o franciza de (foarte) mare calibru…

Iar in acest sens gigantul Disney are Universul Cinematic Marvel si seria Star Wars, Paramount se agata de profitul seriei Transformers, Universal detine seriile Fast and Furious si Jurassic Park, Sony a avut drepturile de proprietate intelectuala ale lui Spider-Man, Lionsgate pe cele ale seriei The Hunger Games, 20th Century Fox se foloseste de echipa de super-eroi X-Men si seria Alien, iar Warner Bros. are in maneca niste carti extrem de valoroase.

Acestea se regasesc in drepturile de folosinta ale Universului Cinematic D.C., seria Harry Potter si derivatele acestuia, dar si noul sau Univers al Monstrilor care ii cuprinde pe Godzilla, King Kong si poate si jaegerii din Pacific Rim.

Haideti sa dezbatem cu aceasta ocazie ultimii precizati, intrucat tocmai ce am fost serviti cu o portie zdravana de lupte intre mai multe bestii uriase, expuse magistral in Kong: Skull Island.

Cum este lesne de inteles, in orice film in care ne este prezentata primata uriasa denumita King Kong, aceasta atrage intreaga atentie, iar evenimentele converg in jurul sau. De cele mai multe ori, ele sunt impinse de egoismul omului in a se impune in fata unei creature inferioare, cel putin pe latura intelectuala.

Celebrul personaj a fost ecranizat pana in prezent in patru randuri, iar penultima ocazie a fost in 2005 in filmul regizat de Peter Jackson care a avut succes atat in randul criticilor cat si la box-office. 

Eu personal am apreciat foarte mult acel film datorita calitatii muncii regizorului indicat anterior si a riscului asumat de acesta de a ne oferi un nou deliciu vizual si totodata un atasament emotional pentru gigantul sensibil dupa afectiunea unei o tinere frumoase (interpretata magistral de Naomi Watts).

Ideea celor de la Warner Bros de a-l introduce pe King Kong intr-un univers plin de monstrii o pot cataloga ca fiind geniala, iar alaturarea acestuia langa Godzilla le va asigura un succes garantat, mai ales ca publicul este deja familiarizat cu ambele personaje prin expunerea acestora in alte filme artistice, seriale de animatie sau serii de benzi desenate.

Tot la acest capitol, trebuie sa le dau credit celor de la Warner ca au avut incredere in calitatile tanarului regizor Jordan Vogt-Roberts si i-au dat pe mana un buget de circa 190 de milioane de dolari pentru a-l readuce pe uriasul Kong pe marile ecrane si de a-i oferi acestuia o introducere in noul “MonsterVerse”, sarcini de care acesta s-a achitat intr-un mare fel.

Privind latura vizuala a filmului, as putea s-o cataloghez ca fiind impecabila, iar efectul de adancime a imaginii pecum si cel de “eye-popping” al 3D-ului este foarte bine pus in valoare. 

Privind doar acest aspect, as putea sa etichetez filmul in cauza ca fiind unul dintre cele mai “aratoase” filme realizate vreodata, fiind acordata o atentie incredibila la detaliile tuturor personajelor sau mediilor prezentate.

Maniera de regie a nou venitului Jordan Vogt-Roberts ofera un iz de aer modern acestei pelicule iar montajul si scenografia sunt de cea mai mare calitate. Prin acestea, ni se aduce pe marele ecran un film extrem de atragator din punct de vedere vizual si antrenant pentru public.

Tot la acest capitol, tanarul regizor a avut talentul si capacitatea de a integra intr-o intriga adresata filmelor de aventura, mai multe scene de tensiune, un pic de umor si secvente grandioase de lupta intre marii protagonisti, fara a pierde directia naturala a peliculei.

Tot la latura tehnica, as dori sa apreciez si efectele sonore, precum si melodiile folosite pentru secventele de actiune, fapt care atrage imersiunea publicului in atmosfera anilor 1970 si in aventurile personajelor principale. 

Daca tot am ridicat mingea la fileu cu personajele principale, este usor de anticipat faptul ca King Kong este de departe cel mai important “actor” in aceasta pelicula si spre deliciul fanilor, acesta chiar este implicat intr-o mare masura in desfasurarea evenimentelor principale.

Precizarea anterioara trebuie mentionata intrucat in epilogul MonsterVersului, respectiv in filmul Godzilla, personajul in cauza a fost implicat doar tangential in desfasurarea evenimentelor si doar deznodamantul fiindu-i atribuit cum era si normal, lucru care a dezamagit crunt admiratorii uriasei soparle. 

Privind filmul precedent Godzilla, am ramas cu impresia ca s-a acordat mai multa atentie celor doi monstrii antagonistii decat eroului in cauza. Spre fericirea noastra, aceasta situatie nu se repeta si in Kong: Skull Island.

Pentru a va prezenta personajele, in ordine descendenta (dupa importanta lor), ii voi enumera pe Tom Hiddleston in rolul usor stereotipic al unui fost veteran de razboi care este angajat pentru a-i indruma pe membrii unei expeditii pe o insula necunoscuta, iar Brie Larson intruchipeaza o alta eroina dornica de a fi salvata de catre uriasul bland.

Intr-adevar, cei doi actori dau viata unor personaje ale caror caracteristici au mai fost folosite si in alte randuri in alte filme, insa tinand cont ca acestia vor sta la baza unui nou Univers Cinematic, este un cliseu usor de acceptat.

O surpriza extrem de placuta ne-a oferit John C. Reilly care intruchipeaza un excentic naufragiat din cel de-al Doilea Razboi Mondial care a fost obligat sa se adapteze la necesitatile insulei in cauza si care participa activ la desfasurarea evenimetelor in prezenta pelicula.

Privindu-l pe Samuel L. Jackson, acesta intruchipeaza cu real succes un rol pe care l-a mai detinut si in trecut, respectiv un militar, insa de aceasta data fiind dornic de lupta si avand ambitia de a-l rapune pe Kong.

Din pacate pentru personajul sau, John Goodman nu are o participare foarte seriosa in desfasurarea evenimentelor si am ramas cu impresia ca producatorii s-au folosit de imaginea sa de “baiat bun” a acestuia pentru a favoriza desfasurarea intrigii pana in punctul in care prezenta acestuia nu mai era necesara.

Pentru a evidentia si elementele usor negative, as dori sa comentez la adresa intamplarilor favorabile personajelor principale, insa tinand cont de faptul ca vorbim despre un film de actiune / aventura, acestea sunt necesare pentru a ridica nivelul de apreciere fata de eroii nostrii care sunt testati in mai multe randuri.

Per ansamblu, Kong: Skull Island este un film foarte bun de aventura, ce nu se sfieste sa ne arunce atat in claustrofibia unei jungle cat si in groaza unei mlastini pline de pericole, fapt pentru care il recomand publicului de orice varsta.

In final, va sfatuiesc cu caldura sa va rezervati aproximativ doua ore (plus inca doua minute dupa generic) din timpul dumneavoastra pentru a-l reintalni pe Kong, fiind prezentat in premiera ca un erou principal intr-o noua serie de filme de actiune.

Multumesc Freeman Entertainment pentru invitatia la acest film.