Va salut din nou, dragi prieteni cinefani! In acest weekend avem un horror de marca: It.

Filmul in cauza este bazat pe seria de romane cu acelasi nume scrise de Stephen King, extrem de apreciate la jumatatea anilor 1980 si care au mai fost ecranizate printr-o miniserie directa pentru micile ecrane, insa care a fost uitata de majoritatea cinefanilor.

Cu aceasta ocazie, o atentie deosebita trebuie sa ii acordam lui Stephen King, un scriitor american absolut genial si care a reusit imbogateasca cultura mondiala cu nuvele si romane de exceptie, printre care pot enumera: The Shawshank Redemption, The Green Mile, The Shining, Misery, Carrie si Stand by Me, ca sa ma rezum doar la crème de la crème. 

Privind seria de nuvele It (tradusa in limba romana ca Orasul BantuIT), acestea prezinta aventurile unui grup de sapte copii intitulat “gasca ratatilor” ce sunt terorizati de un clovn ce se hraneste cu frica si foobiile acestora. 

Partea intr-adevar interesanta este ca aventurile descrise in romane se desfasoara in doua randuri, la o distanta de 27 ani, timp in care copii sunt nevoiti sa-si regaseasca increderea si curajul in “gasca ratatilor” pentru a izbuti distrugerea clovnului malefic pe nume Pennywise.

Din pacate (sau din fericire daca se va face o continuare), filmul in cauza ne prezinta aventurile initiale ale membrilori acestui grup de tineri care iau contact cu un fenomen straniu in care copiii orasului Derry (localitate fictiva, folosita doar de Stephen King in aceste romane) dispar in mod inexplicabil iar temerile acestora incep sa prinda viata, intruchipate de un clovn sadic si dornic sa le consume frica, atat psihic cat mai ales fizic.

Nefiind un fan al genului de filme reinterpretate sau reboot-urilor, am privit cu foarte mult scepticism aceasta ecranizare, insa vestea ca va fi regizat de Andy Muschietti (co-scenarist si regizor al lui Mama), a adaugat o mare greutate la valoarea acestei pelicule si iata ca mutarea a fost extrem de reusita intrucat acesta ne-a delectat cu un film horror de mare calitate.

Ca o mica paranteza… Poate de aici deriva si succesul (sau mai degraba esecul) filmelor din ultimii ani… Daca ai un scenariu de calitate si un regizor de valoare, totul merge ca pe roate, insa daca (spatiu) casa de productie/producatorii/regizorii/echipele de scenaristi sau chiar actorii prind putere de clovni malefici si incep sa-si bage coada in derularea productiei, totul o ia razna si suntem loviti efectiv cu filme pur si simplu mediocre, promovate ca blockbuster-uri.

Ca sa nu schimb subiectul, dupa cea mai neagra luna august din istoria Hollywood-ului, in care publicul efectiv nu a avut ce sa vizioneze pe marile ecrane, iata ca un film horror, cu rating de Restricted (Nerecomandat minorilor sub 17 ani in SUA, la noi Nerecomandat sub 15 ani), avand un buget de doar 35 de milioane de dolari, este prognosticat sa ocupe primul loc in box-office, cu incasari de circa 60 de milioane doar pentru primul weekend. 

Dar hai sa revenim la clovnii nostrii malefici (nu ma refer la politicieni) si sa specificam ca din punct de vedere vizual, filmul arata foarte bine iar efectele speciale (atat generate pe calculator cat si practice) sunt foarte bine integrate in actiune si ajuta la secventele tipice genului horror.

La acest capitol, am ramas cu impresia ca echipa de productie a folosit un filtru vizual pentru a deschide un pic tonul imaginilor si a reda calitatea vizuala a filmelor de la sfarsitul anilor 1980, fapt ce nu deranjeaza in nici un mod ochiul spectatorilor.

De laudat este si calitatea efectelor sonore care efectiv ridica nivelul andrenalinei in momentele tensionate dar si coboara usor tempo-ul pentru desfasurarea efectiva a intrigii.

Filmul in cauza este foarte antrenant si nu am resimtit nici cea mai mica stare de plictiseala in cele doua ore si 15 minute cat se desfasoara actiunea, teroarea fiind efectiv la tot pasul iar pe alocuri am fost binecuvantati cu glume si ipostaze jenante dar foarte haioase din viata copiilor de 14 - 15 ani, cu care ne-am mai intalnit si noi pe alocuri. Da, da, la tine ma refer... cititorule.

Poate aici este cea mai mare calitate a filmului, are puterea de a asocia fiecare spectator, atat barbat cat si femeie, cu un membru din “gasca ratatilor”, fapt ce ajuta foarte mult la imersiunea publicului pentru aceste personaje si trairile acestora.

Ca sa fac o scurta descriere a membrilor gastii ratatilor, avem un balbait, un dolofan, un bolnavicios, un fiu de popa (rabin), un fricos, un baiat de culoare si o fata usor extrovertita. Va garantez ca fiecare dintre noi a facut parte dintr-un astfel de grup de prieteni. Eu recunosc ca am fost undeva la mijloc intre baiatul balbait si cel dolofan. 

Latura de horror a filmului este extrem de bine definita in desfasurarea evenimentelor, fiind nenumarate scene de “jump-scare” in care teroarea era la tot pasul, mai ales in momentele de tensiune maxima.

Privind castingul filmului, in ciuda faptului ca nu se regasesc nici un actor cu staif, acesti tineri artisti si-au facut treaba extrem de convingator, fiecare cu trasaturile sale specifice, insa trebuie scos in evidenta Jaeden Lieberher (oarecum liderul gastii ratatilor) dar mai ales Bill Skarsgard care l-a interpretat pe Clovul Pennywise.

In ciuda faptului ca am tot laudat aceasta pelicula, ea nu scapa de unele usoare critici, insa acestea se pot rezuma doar la niste usoare clisee folosite si in alte filme dar care nu deranjeaza mai deloc publicul spectator. Partea comica este ca filmele respective sunt tot bazate pe romane scrise de Stephen King, respectiv Carrie si Stand by Me, fapt care denota o oarecare normalitate in lumea inchipuita de acest scriitor.

Per ansamblu, filmul in cauza este o reala gura de oxigen pentru cinefani, motiv pentru care va invit cu mare caldura pe scaunul cinematografului pentru a viziona un film horror de valoare, la finalul caruia va veti schimba parerea despre clovni si ale lor baloane colorate.

Ca o nota de final, sfatuiesc cu mare caldura persoanele mai slabe de inger sa se gandeasca de doua ori inainte de a viziona acest film, unele secvente fiind destul de inspaimantatoare pentru cei ce nu sunt obisnuiti cu filmele horror.  

Multumesc Vertical Entertainment pentru invitatia la acest film.