Hunter Killer / Operaţiunea Hunter Killer e cel mai nou film cu submarine, care-l are în rol principal pe Gerard Butler. E un thriller cu o distribuţie din 5 stele şi veţi avea ocazia să-l revedeţi pe actorul suedez Michael Nyqvist în ultimul său rol. Acest film îi și este dedicat.

Hunter Killer este regizat de Donovan Marsh, după un scenariu scris de Arne Schmidt și Jamie Moss, fiind inspirat din romanul Firing Point scris de Don Keith și George Wallace.

După ce aţi văzut atâtea filme de acţiune cu Gerard Butler gen: 300, Olympus Has Fallen, London Has Fallen, Geostorm sau Den of Thieves, ţin să vă anunţ că acesta are alt gen de rol.

Nu mai bate şi căsăpeşte tot ce prinde şi are un rol mai static. Dar nu vă faceţi probleme, adrenalina va fi la cote maxime. Dacă Tom Cruise la 56 de ani încă îşi face propriile cascadorii, sărind de la înălţime, sărind de pe o clădire pe alta, Gerard Butler a ales un rol mai altfel!

Adânc sub suprafața glacială a Cercului Artic, Războiul Rece nu s-a încheiat de fapt nici măcar o clipă. Aici, la adâncimi extreme, invizibile lumii obișnuite, submarinele din SUA și Rusia, continuă să se joace de-a v-ați ascunselea.

Ei își reamintesc unii altora constant costurile inimaginabile ale agresiunilor subite. Pericolul doar a sporit tensiunile, căci o nouă generație de submarine nucleare colindă după pradă prin nepătrunsul apelor, ca într-o luptă ce stă să izbucnească. Cum ar fi dacă, atunci când haosul erupe pe pământ, există doar o singură șansă de a îndrepta lucrurile de la izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial și a unui conflict nuclear de neconceput?

Totul începe atunci când un submarin rusesc se scufundă în Oceanul Arctic. La puțin timp după, Statele Unite pierd la rândul lor un submarin, în mod misterios. În mijlocul investigației acestor evenimente tulburătoare, armata alarmează Washington-ul și este descoperit faptul că un amiral rus încearcă să dea o lovitură sângeroasă la o bază navală din Rusia.

Singura speranță de a opri un război este ca cele două superputeri să își unească forțele. În primă fază, o echipă clandestină Black Ops, ex-SEAL, este nevoită să se strecoare pe teritoriul Rusiei pentru a intercepta răpirea președintelui rus. Simultan, pe mare, Căpitanul Joe Glass (Gerard Butler) și tânăra sa echipă de pe USS Arkansas au primit ordinul de a se îndrepta spre inamic.

Dacă în Olympus Has Fallen și London Has Fallen, Gerard Butler a avut de salvat președintele Americii, de data asta trebuie să salveze președintele rus! Acțiunea se desfășoară pe mai multe planuri, la suprafață - forţele speciale conduse de Bill Beaman (Toby Stephens) au misiunea de a slava viaţa preşedintelui rus, în buncărul de comandă admiralul Charles Donnegan (Gary Oldman) strigă la subalterni, și în ape, unde „personajul principal” e submarinul Hunter Killer condus de căpitanul Joe Glass (Gerard Butler).

Atât scenele de la suprafață, cât și cele din apă sunt pline de tensiune, iar pe măsură ce submarinul trebuie să traverseze apele rusești minate, tensiunea crește. Problema e că Glass nu reușește de unul singur să răzbată, așa că cere ajutorul căpitanului rus Sergei Andropov (Michael Nyqvist), al cărui submarin a fost sabotat ca parte a planului lui Durov de a amplifica tensiunile cu americanii. Doar legătura prudentă și neîncrezătoare dintre Glass şi Andropov este tot ceea ce mai stă în calea declanșării unei catastrofe nucleare.

Hunter Killer este despre un eveniment fictiv, care s-ar putea întâmpla oricând și în realitate. Au existat multe articole recente despre cum submarinele americane și rusești se urmăresc unele pe celelalte sub apă, într-un mod periculos. Cu atât mai mult, fiindcă se întâmplă sub ocean, publicul nu știe niciodată ce se întâmplă. 

Actorul suedez Michael Nyqvist, faimos pentru rolul lui Mikael Blomkvist din adaptările suedeze ale romanelor seriei Millennium ale lui Stieg Larsson, a murit pe 27 iunie 2018, la vârsta de 56 de ani, de cancer la plămâni, după o luptă de un an cu boala. A mai jucat ulterior în thrillere de acțiune de la Hollywood, precum John Wick și Mission: Impossible – Ghost Protocol.

Ca o coincidenţă, ultimele sale filme terminate sunt două cu submarine. Pe lângă Hunter Killer, Nyqvist încheiase filmările şi la drama Kursk (r. Thomas Vinterberg, cu Léa Seydoux, Colin Firth, Matthias Schoenaerts în rolurile principale) pe care o vom putea vedea în curând la cinema.

Rolul din Hunter Killer este pentru Michael Nyqvist unul emoţionant şi o adevarată lecţie de cinema în care un actor atât de talentat poate prin doar câteva cuvinte şi o mimică extraordinară să transmită atâtea emoţii celor care-l privesc.

Trebuie menţionat şi rolul extraordinar al regizorului Donovan Marsh care a reuşit timp de 2 ore să ne ţină în tensiune şi să ne transmită exact starea celor ce se află pe submarin. De mult nu am mai văzut un film făcut cu atâta pasiune, atenţie la detalii şi „bucurie” de a filma. Din secvențele redate pe genericul de final vedem imagini filmate de regizor cu submarine adevărate, filmate în mare.

Acest „mic” detaliu ne face să înțelegem cât de implicat a fost Donovan Marsh în producția acestui film și cât de important a fost pentru acesta ca toate filmările să fie reale și nu create pe calculator. Acest lucru se vede și în jocul actorilor, foarte implicați în desfășurarea evenimentelor.

De mult timp nu am mai vizionat un film care să mă țină în atâta tensiune pe tot parcursul lui. Gerard Butler chiar știe să joace. E un altfel de rol față de ce a jucat până acum. Dacă va plac filmele cu submarine, acesta e un film care nu trebuie ratat.

Hunter Killer / Operaţiunea Hunter Killer ajunge în cinematografe din 26 octombrie, distribuit de Prorom și Ro Image.