Anul trecut pe 20 decembrie s-a lansat ultimul capitol din saga Războiul Stelelor, Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker / Star Wars - Episodul IX: Ascensiunea lui Skywalker.

Regizat de J.J. Abrams, după un scenariu scris de acesta și Chris Terrio a fost votat ca fiind al doilea cel mai slab film din această serie.

Cu mult timp în urmă într-o galaxie îndepărtată...

Morții vorbesc! Galaxia a auzit o transmisie misterioasă, o amenințare de răzbunare cu vocea sinistră a răposatului împărat Palpatine (ucis în Star Wars Episode VI: Return of the Jedi). Generalul Leia Organa (Carrie Fisher) trimite agenți secreți să adune informații, în timp ce Rey (Daisy Ridley), ultima speranță a cavalerilor Jedi, se antrenează pentru bătălia împotriva diabolicului ORDIN ÎNTÂI.

Între timp, liderul suprem Kylo Ren (Adam Driver) năvălește în căutarea Împăratului fantomă, hotărât să distrugă orice îi amenință puterea...

Din păcate prima jumătate a filmului e stilul Abrams. Eroii noștri aleargă de pe o planetă pe alta pentru a afla ce se întâmplă depășind orice obstacol le apare în cale. Această parte e salvată prin umor (bineînțeles nu am putut să nu mă distrez pe seama eroilor noștri). Rey e mistuită de indoieli deşi Forţa ei este mai impresionantă ca niciodată.

Îi e frică să nu treacă de partea întunecată și e înnebunită să afle cine sunt părinții ei. La un moment dat chiar mi-am dat seama cu cine e rudă. Dacă ați vizionat de curând și celelalte părți ale seriei, cu siguranță vă veți dea sema. Iar legătura dintr Rey şi Kylo Ren e din ce în ce mai puternică. Această misterioasă legătură dintre cei doi e și explicată la un moment dat.

Membrii Rezistenței care au supraviețuit catastrofei din Star Wars Episode VIII - The Last Jedi: Poe Dameron (Oscar Isaac), Finn (John Boyega), Chewbacca, BB-8 și C-3PO, conduși de Rey pornesc în căutarea unui dispozitiv cunoscut sub numele de wayfinder. Doar că acesta nu poate fi tradus și trebuie să găsească o cale pentru a-l traduce...

Acțiunea e simplistă, întreruptă de momente comice, dar e foarte spectaculos vizual. Eu l-am vizionat pe ecranul gigant IMAX și sunetul și efectele 3D pot să vă spun că fac toți banii.

Fiind realizat de studiourile Disney, filmul pune accentul pe familie. Toți membrii rezistenței sunt o familie. Cinstit pe mine m-a dezamăgit puțin finalul, dar J.J. Abrams se chinuie, dar nu poate să satisfacă toți fanii împătimiți ai francizei.

Probabil fimul va avea încasări de peste 1 miliard de dolar la box office, deci e posibil să mai avem parte si de alte continuări. Nici nu știu dacă e un lucru bun sau rău.

Atentie! Spolier! Ceea ce vă mai pot spune e că personajul lui Harrison Ford, Han Solo, tatăl lui Ben Solo alias Kylo Ren apare într-o secvență. Meritul e al lui J.J. Abrams care l-a convins pe actor să-şi reia partitura.

Deși J.J. a încercat să încheie trilogia într-un fel, filmul pare cumva „încropit”, mai ales povestea Prințesei Leia. Dar asta este de înțeles, actrița Carrie Fisher murind anul trecut, înainte să încheie filmările la acest episod. Povestea ei, se spune, ar fi fost una grandioasă... dar din păcate trebuie să ne mulțumim cu un cameo prelungit și cu un final încropit pentru acest personaj, realizat din imagini pe care J.J. la filmase până în prezent și din cele anterioare, nefolosite în Episodul VII. Nedorind să folosească alți actori pentru a filma povestea prințesei până la final (cum s-a întâmplat în seria Furios si iute după moartea lui Paul Walker), ei folosesc ce aveau filmat până acum, iar rezultatul este unul care ok, dar care nu se ridică la înălțimea așteptărilor fanilor. Însă, avem o încheiere în ceea ce o privește pe Leia.

Ne mulțumim însă cu apariția lui Billy Dee Williams (Lando) care revine spectaculos și fură puțin din atenția fanilor care este îndreptată spre acest personaj îndrăgit.

Deşi Disney nu a lansat Toy Story 4 şi Lion King pe DVD cu subtitrare în română, sper doar să facă o excepţie pentru acest film, pentru ca fanii împătimiţi să aibe seria completă pe Blu-ray/DVD cu subtitrare în română.

Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker / Star Wars - Episodul IX: Ascensiunea lui Skywalker este disponibil în cinematografe din 20 decembrie 2019, distribuit de Forum Film.