Greenland nu a rulat la noi în ciematografe, dar îl veți putea viziona pe Film Now. Eu l-am achiziționat în format 4k din Germania, fiind singurul loc din lume unde a fost lansat în acest format. 

Dar despre ce e vorba? O familie luptă pentru supraviețuire atunci când o cometă cu dimensiuni uriașe pune în pericol existența vieții pe Pământ. 

John Garrity (Gerard Butler), soția sa Allison (Morena Baccarin) și fiul tânăr Nathan fac o călătorie periculoasă spre Groenlanda, singura lor speranță pentru supraviețuire. Pe fondul unor știri terifiante despre distrugerea orașelor din întreaga lume, de fragmente ale cometei, familia experimentează tot ce este mai bun și cel mai rău în umanitate, în timp ce luptă împotriva panicii din ce în ce mai mari și infracțiunilor numeroase din jurul lor. Pe măsură ce numărătoarea inversă către apocalipsa globală se apropie de zero, familia Garrity trebuie să ajungă la un refugiu sigur.

Filmul nu trebuie luat ca un disaster movie, ci ca o dramă. Nu se compară cu 2012, Armageddon sau Geostorm. Gerard Butler nu e protector de președinți, nici vreun savant de renume mondial, ci un simplu inginer pe nume John, care are o familie în care problemele sunt la ordinea zilei din cauza unui eveniment din trecut și care a zdruncinat căsnicia celor doi iubăreți, John și Allison.

Dar toate astea pălesc când pe cer își face apariția cometa Clarke care amenință omenirea cu extincția. Cum Bruce Willis este prea ocupat să joace în filme proaste pentru a mai putea da găuri din nou în bolovani (Armageddon), se pare că inevitabilul se va produce în curând, așa că John și familia lui încearcă să supraviețuiască în fața acestei catastrofe. 

Dar Greenland nu e neapărat un disaster movie, fiind mai diferit de un Armageddon sau un Geostorm. Imaginați-vă bugetul lui 2012 din care eliminați 165 de milioane de dolari din buget și drept rezultat va ieși Greenland. Astfel acest film are un buget de doar 35 de milioane de dolari. Nu degeaba e considerat un succes minim și va avea parte de o continuare care se va numi Greenland: Migration

Filmul regizat de Ric Roman Waugh, care a mai lucrat cu Gerard Butler la Angel Has Fallen, este o dramă emoționantă care nu se concentrează mai deloc pe aspectul vizual distructiv care animă astfel de filme.  Așa că dacă așteptați să-l vedeți pe Gerard Butler luând la pumni bucățile de bolovani spațiali care aterizează violent și înflăcărat pe Pământ veți fi profund dezamăgiți. Sunt și momente care ne arată inerente dintr-o producție de acest tip, dar sunt foarte rare. La 35 de milioane cât a costat filmul, nici nu-și permitea mai multe secvențe dominate de CGI.

Greenland eu un film cu un puternic impact emoțional, este un distrugător de inimi pentru că este plin de scene emoționante la fiecare pas, bine construite, fără a fi forțate, care au un impact nimicitor asupra celor mai gingași din fire. Întregul film constă în lupta disperată a familiei protagoniste de a ajunge la un loc sigur care se află, așa cum spune și titlul, în Groenlanda.

Filmul demonstrează că umanitatea are mai multe șanse de a pieri pe propria ei mână decât să fie nimicită de un ELE (Extinction Level Event) pentru că paranoia, isteria, răutatea, egoismul și toate caracteristicile umane urâte ies la suprafață în momente disperate și arată fața monstruoasă a speciei noastre. 

Greenland e un film bun și cred că mă apuc să construiesc un buncăr pentru a-mi putea proteja familia de o eventuală cometă :-)