Din acest weekend Asterix şi Obelix revin în cinematografe cu cea mai nouă aventură: Asterix și Obelix: Regatul de Mijloc / Astérix & Obélix: L'Empire du Milieu / Asterix & Obelix: The Middle Kingdom.

Asterix și Obelix este cea mai îndrăgită serie de benzi desenate din Franța și, de asemenea, cea mai populară serie europeană de profil la nivel mondial: cele 39 de albume realizate până acum au fost traduse în 111 limbi și dialecte, pentru un total de peste 380 milioane de exemplare tipărite. În România, până în acest moment, au fost traduse doar 8 din cele 39 de volume ale seriei.

O franciza iubită, şi cu mare succes la nivel internaţional, simpaticii gali creaţi de René Goscinny, Albert Uderzo sunt şi eroii - până în prezent - a nu mai puţin de 10 filme animate şi 5 lung metraje live action.

asterix review 1

Nu mai punem la socoteală numeroasele figurine, jucării, pluşuri, dar şi un parc de distracţii ce îi poartă numele – Parc Asterix din Franţa. În fiecare an, parcul este vizitat de aproximativ 2,3 milioane de persoane, ajungând astfel să fie al doilea parc tematic ca mărime din Franța, după Disneyland Paris, care atrage aproximativ 14 milioane de vizitatori în fiecare an.

Revenind la filmul care rulează din acest weekend la cinema, Asterix și Obelix: Regatul de Mijloc este primul film live-action Astérix ce are la bază o poveste originală şi nu este bazat pe unul din albumele de benzi desenate atât de cunoscute şi apreciate.

Deasemenea, este primul film live action în care rolul lui Obelix nu mai este interpretat de Gerard Depardieu, rolul revenindu-i acum lui Gilles Lellouche (care se descurcă de minune).

Şi dacă tot suntem la capitolul schimbări, rolul Asterix este intepretat în acest film chiar de regizorul Guillaume Canet, fiind al 3-lea actor care interpretează acest rol după Christian Clavier, Clovis Cornillac şi Edouard Baer.

asterix review 3

Suntem în anul 50 î.Hr. Împărăteasa Chinei tocmai a fost întemnițată în urma unei lovituri de stat provocate de Deng Tsin Qin, un prinț trădător.

Ajutată de un negustorul fenician, și de credincioasa ei gardă de corp Mai Wei, singura fiică a împărătesei, prințesa Frumifugara, fuge în Galia pentru a cere ajutorul celor doi viteji războinici Asterix și Obelix, care sunt înzestrați cu o forță supraomenească datorită poțiunii lor magice.

Cei doi eroi inseparabili ai noștri acceptă cu plăcere să o ajute pe prințesă să-și salveze mama și să-și elibereze țara. Și astfel începe o mare călătorie și o aventură pe drumul spre China.

Dar Cezar și puternica sa armată, însetați de o nouă cucerire, se îndreaptă și ei spre Regatul de Mijloc...

asterix review 4

O comedie spumoasă în care avem numeroase glume legate de numele personajelor (ca şi în filmele precedente - Deng Tsin Qin, Frumifugara, Titanix, Biopix, Ri Qi Qi, Remix), dar şi multe situaţii amuzante legate de evenimente din film (relaţia dintre Cezar - Vincent Cassel şi Cleopatra – Marion Cotillard), porumbeii călători care zbârnâie atunci când vin cu un mesaj (precum un telefon mobil), dar şi alte situaţii la fel de amuzante şi inedite (întâlnirea cu piraţii, momentele în care Asterix îi povesteşte lui Obelix că vrea să devină… vegetarian!).

asterix review zlatan

Bonus: Apariţile lui Pierre Richard în rolul Druidului Panoramix, a fotbalistului Zlatan Ibrahimovic în rolul lui Antivirus (super simpatic şi foarte amuzantă apariţie), José Garcia în rolul lui Biopix (trăsnitul biograf personal al lui Cezar, care de multe ori o ia razna în scrierile lui) şi a cântăreţei Angèle în rolul superbei Falbala – frumoasa satului.

asterix review 6

Asterix și Obelix: Regatul de Mijloc este unul dintre cele mai bune filme ale francizei şi mă bucur că Ro Image l-a adus la cinema pentru a savura aventurile simpaticilor Gali aşa cum trebuie – la cinema!

P.S. Rămâneţi la genericul de final, o să aveţi parte de câteva secvente amuzante.

Vezi --->>> aici<<<--- o galerie foto cu toate personajele filmului.

Iată mai jos o trecere în revistă a francizei Asterix (filme, benzi desenate, animaţii).

asterix animated

Asterix: Filmele animate

1967 Asterix şi Galii (Asterix the Gaul / Astérix le Gaulois, r. Ray Goossens)

1968 Asterix şi Cleopatra (Asterix and Cleopatra / Astérix et Cléopâtre, r. René Goscinny, Albert Uderzo)

1976 Cele 12 munci ale lui Asterix (The Twelve Tasks of Asterix / Les Douze travaux d'Astérix, r. René Goscinny, Albert Uderzo, Pierre Watrin, Henri Gruel)

1985 Asterix contra lui Cezar (Asterix versus Caesar / Astérix et la surprise de César, r. Gaëtan Brizzi, Paul Brizzi)

1986 Asterix, Obelix şi bretonii (Asterix in Britain / Astérix chez les Bretons, r. Pino Van Lamsweerde)

1989 Asterix şi Elixirul magic (Asterix and the Big Fight / Astérix et le coup du menhir, r. Philippe Grimond, David N. Weiss)

1994 Asterix cucereşte America (Asterix conquers America / Astérix et les Indiens, r. Gerhard Hahn)

2006 Asterix şi Vikingii (Asterix and the Vikings / Astérix et les Vikings, r. Stefan Fjeldmark, Jesper Møller)

2014 Asterix: Domeniul Zeilor (Asterix: The Mansions of the Gods / Astérix: Le Domaine des Dieux, r. Alexandre Astier, Louis Clichy)

2018 Asterix: Secretul Poţiunii Magice (Asterix: The Secret of the Magic Potion / Astérix: Le Secret de la potion magique, r. Alexandre Astier, Louis Clichy)

2024 Untitled Asterix animated Film (r. Alexandre Heboyan).

asterix filme 

Asterix: Filmele live action

1967 Two Romans in Gaul (Deux Romains en Gaule, r. Pierre Tchernia) – un film de televiziune, combinaţie între animaţie şi live action; alb/negru, durata o oră. A fost considerat mult timp pierdut. A fost regăsit în 2012 şi a fost lansat pe DVD în Franţa.

1999 Asterix și Obelix contra lui Cezar (Asterix and Obelix Take on Caesar / Astérix et Obélix contre César, r. Claude Zidi)

2002 Asterix și Obelix - Misiune: Cleopatra (Asterix & Obelix: Mission Cleopatra / Astérix et Obélix : Mission Cléopâtre, r. Alain Chabat)

2008 Asterix la Jocurile Olimpice (Asterix at the Olympic Games / Astérix aux Jeux Olympiques, r.    Frédéric Forestier, Thomas Langmann)

2012 Astérix & Obélix: În slujba Majestății Sale (Asterix and Obelix: God Save Britannia / Astérix et Obélix : Au service de sa Majesté, r. Laurent Tirard)

2023 Asterix şi Obelix: Regatul de Mijloc (Asterix & Obelix: The Middle Kingdom / Astérix et Obélix: l'Empire du milieu, r. Guillaume Canet)

asterix comic books 

Asterix: Benzile desenate

1. Asterix, Viteazul Gal / Asterix the Gaul (1961)

2. Asterix: Cosorul de Aur / Asterix and the Golden Sickle (1962)

3. Asterix şi Goţii / Asterix and the Goths (1963)

4.  Asterix Gladiator / Asterix the Gladiator (1964)

5. Asterix şi Turul Galiei / Asterix and the Banquet (1965)

6. Asterix şi Cleopatra / Asterix and Cleopatra (1965)

7. Asterix şi Bătălia dintre şefi / Asterix and the Big Fight (1966)

8. Asterix in Britain (1966)

9. Asterix and the Normans (1966)

10. Asterix the Legionary (1967)

11. Asterix and the Chieftain's Shield (1968)

12. Asterix at the Olympic Games (1968)

13. Asterix and the Cauldron (1969)

14. Asterix in Spain (1969) EN

15. Asterix and the Roman Agent (1970)

16. Asterix in Switzerland (1970)

17. The Mansions of the Gods (1971)

18. Asterix and the Laurel Wreath (1972)

19. Asterix and the Soothsayer (1972)

20. Asterix in Corsica (1973)

21. Asterix and Caesar's Gift (1974)

22. Asterix and the Great Crossing (1975)

23. Obelix and Co. (1976)

24. Asterix in Belgium (1979)

25. Asterix and the Great Divide (1980)

26. Asterix and the Black Gold (1981)

27. Asterix and Son (1983)

28. Asterix and the Magic Carpet (1987)

29. Asterix and the Secret Weapon (1991)

30. Asterix and Obelix All at Sea (1996)

31. Asterix and the Actress (2001)

32. Asterix and the Class Act (2003)

33. Asterix and the Falling Sky (2005)

34. Asterix and Obelix's Birthday: The Golden Book (2009)

35. Asterix and the Picts (2013)

36. Asterix and the Missing Scroll (2015)

37. Asterix şi TransItalica / Asterix and the Chariot Race (2017)

38. Asterix and the Chieftain's Daughter (2019)

39. Asterix and the Griffin (2021)

asterix poster