Pe data de 19 octombrie se va lansa cel mai nou film care-l va avea în rol principal pe criminalul de dădace Michael Myers, prilej cu care ne-am gandit sa facem o recapitulare a seriei de filme Halloween de pana acum.

De-a lungul celor 40 de ani s-au lansat 10 filme, dar doar 9 au fost cu Michael Myers. Sunt 4 linii temporale. Nu voi include în ele Halloween 3: Season of the witch (1982).

1) Duologia lui Rob Zombie: Halloween (2007) și H2: Halloween 2 (2009) (acestea s-au și lansat în România pe DVD de Empire Film).

2) Halloween (1978), Halloween 2 (1981), Halloween 4: The Return of Michael Myers (1988), Halloween 5: The Revenge of Michael Myers (1989) și Halloween 6: The Curse of Michael Myers (1995)

3) Halloween (1978), Halloween 2 (1981), Halloween H20: 20 years later (1998) și Halloween: Resurrection (2002)

4) Halloween (1978) și Halloween (2018)

În continuare voi vorbi despre fiecare film al seriei în parte în ordinea anilor în care s-au lansat.

 

Halloween (1978, r. John Carpenter)

La vârsta de doar șase ani, în noaptea de Halloween a anului 1963, în Haddonfield, Illinois, Michael Myers (Tony Moran) își omoară sora mai mare și, astfel, e internat într-un spital de psihiatrie, cel ce îl îngrijește fiind psihiatrul pediatru dr. Sam Loomis (Donald Pleasence).

Opt ani de tratament îl conving pe acesta că Michael Myers reprezintă răul pur, un adevărat „Bau-Bau”. După încă șapte în care este ținut închis, într-o încercare de transfer a acestuia, el reușește să evadeze.

Și, în noaptea de Halloween, el se întoarce acasă, unde începe să ucidă dădace și să termine ce a început în 1963: să o ucidă pe sora mai mică, Laurie Strode (Jamie Lee Curtis).

 

Halloween 2 (1981, r. Rick Rosenthal)

La finalul primului film Loomis îl împuşcă pe Michael de şase ori, acesta din urmă căzând de pe balcon. Când Loomis caută cadavrul lui Michael, acesta observă că a dispărut.

Acum Laurie este dusă la clinica Haddonfield pentru a se recupera în urma șocului. Între timp, dr. Loomis și poliția din Haddonfield răscolesc orașul în căutarea lui Michael, care, auzind că Laurie este încă în viață, ajunge la clinica Haddonfield, unde începe să omoare personalul în încercarea de a o găsi pe Laurie.

La final Loomis se sacrifică şi aruncă în aer camera de operaţii împreună cu Michael Myers.

 

Halloween 3: Season of the Witch (1982, r. Tommy Lee Wallace)

Silver Shamrock (Tommy Lee Wallace), un producător de măşti pentru Halloween, plănuieşte să omoare milioane de oameni nevinovaţi din toată lumea punând bucăţi dintr-o piatră furată de la Stonehenge în etichetele măştilor.

In noaptea de Halloween, cu ajutorul unui ritual celtic străvechi, Shamrock va încerca să activeze puterea magică a bucăţilor de piatră, iar efectul va fi moartea tuturor celor care poartă o astfel de mască.

Daniel Challis (Tom Atkins), doctor într-un spital din California, este singurul care îl poate opri pe Shamrock să înceapă ritualul şi să activeze puterea malefică a măştilor, dar va reuşi numai dacă va scăpa cu viaţă din imensa clădire unde se fabrică măştile.

 

Halloween 4: The Return of Michael Myers (1988, Dwight H. Little)

Au trecut 10 ani de la explozia din Halloween 2, iar în tot acest timp Michael a fost în comă. În timp ce este transferat la alt spital, aude că Laurie Strode a murit într-un accident de mașină și că are o fată pe nume Jamie Lloyd (Danielle Harris). Deci Michael  are o nepoată în Haddonfield, se trezește din comă și după ce ucide personalul care se ocupă de transfer, reușește să scape.

În Haddonfield, nepoata lui a fost adoptată de familia Carruthers. Jamie are coșmaruri despre Michael, fără să știe cine este acesta. În noaptea de Halloween, Jamie se costumează și pornește din casă în casă conform obiceiului, fără să știe că unchiul criminal o urmărește pe ea și pe sora ei vitregă, Rachel. În toata această agitație din noaptea de Halloween, doctorul Loomis (care nu a murit nici el în explozie), ajutat de șeriful Meeker, încearcă să o găsească pe Jamie pentru a o proteja.

 

Halloween 5: The Revenge of Michael Myers (1989, r. Dominique Otherin-Girard)

A trecut exact un an de când Michael se întorsese să terorizeze orașul Haddonfield și pe nepoata lui, Jamie Lloyd. Acum el vrea să se răzbune.

Micuța Jamie, care își pierduse abilitatea de a vorbi în urma atacului, poate să comunice acum prin telepatie cu unchiul malefic.

Doctorul Sam Loomis realizează acest lucru și plănuiește să folosească legatura telepatică dintre Michael și Jamie pentru a-l prinde și a-l distruge definitiv pe Michael.

 

Halloween 6: The Curse of Michael Myers (1995, r. Joe Chapelle)

În urmă cu șase ani, locuitorii orășelului Haddonfield au fost terorizati de Michael Myers. Dispariția misterioasă a acestuia și a nepoatei sale Jamie a readus pentru o vreme liniștea. Dar nimeni nu bănuia că Jamie a fost de fapt rapită de forțele răului ce-l protejau pe Michael.

Dorind să-și pună la adăpost copilul, Jamie fuge și cere ajutor vechilor prieteni. În timp ce copiii din oraș se pregătesc să sărbătorească un nou Halloween, Michael revine în oraș, transformând sărbătoarea într-un coșmar.

 

Halloween H20: 20 Years Later (1998, r. Steve Miner)

Câțiva ani mai târziu de la evenimetele din Halloween (1978), Laurie Strode și-a înscenat moartea ca să scape de Michael. Dar acum, 20 de ani mai târziu, el s-a întors și are toate datele de care are nevoie pentru a o găsi pe Laurie.

O descoperă într-o școală privată, unde se ascunsese sub o altă identitate, Keri Tate. Fiul ei, John (Josh Hartnett) urmează cursurile acestei școli. Dar Michael o descoperă și începe să-i ucidă prietenii lui John.

În cele din urmă, Laurie trebuie să confrunte răul suprem pentru ultima dată, reușind într-un final să-l decapiteze pe Michael, punând capăt coșmarului.

 

Halloween: Resurrection (2002, r. Rick Rosenthal)

Din păcate, pe 31 octombrie 1998, Laurie Strode ucide un paramedic care purta masca fratelui său. Acum ea se află internată în sanatoriul Grace Andersen, unde asistenetele o consideră catatonică. În schimb, ea se pregătește pentru întoarcerea lui Michael Myers.

Pe 31 octombrie 2001, Laurie are confruntarea așteptă cu fratele ei. Laurie nedorind să repete greșeala din 1998, încearcă să-i îndepărteze masca lui Michael pentru a fi sigură că e el. Dar Michael o înjunghie și o aruncă de pe acoperiș. Astfel misiunea sa e îndeplinită la mai bine de 20 de ani de urmăriri. Michael se întoarce la casa din copilărie care acum e abandonată.

Un an mai târziu, un grup de adolescenți câștigă un concurs având ca premiu petrecerea unei nopți în casa criminalului Michael Myers, și transmiterea în direct pe internet a imaginilor de acolo. Lucrurile o iau însă razna, pentru că această casa nu e părăsită, ci e locuită de criminalul în serie Michael Myers și tinerii trebuie să găsească o modalitate de a ieși din casă înainte de a fi prea târziu.

 

Halloween (2007, r. Rob Zombie)

După ce tânărul Michael Myers o ucide pe sora lui mai mare într-o noapte de Halloween, acesta este închis timp de 15 ani într-un spital pentru bolnavi psihic.

Dar curând reușește să scape și se întoarce în orașul natal, Haddonfield, pentru a o găsi pe sora lui mai mică, Laurie Strode. În această parte Laurie și prietenii ei trebuie să lupte pentru supraviețuire, deoarece Michael este pe urmele lor și încearcă să-i omoare.

E un remake al filmului original, dar care se bazează mai mult pe copilăria acestuia și ce-l face să devină criminal. Deși a fost foarte criticat, mie mi-a plăcut la fel de mult ca filmul original.

 

Halloween 2 (2009, r. Rob Zombie)

H2 e continuarea remake-ului realizat în 2007. La câțiva ani după ce Michael a ucis cu furie pe oricine i-a stat în cale în drumul său spre sora lui, Laurie Strode (Scout Taylor Compton), aceasta încearcă să se împace cu trecutul.

Dar Michael are alte planuri. Își dorește o reuniune de familie, pentru a rememora masacrul trecut și a pregătit și un „cadou” pe care sora lui nu-l va uita niciodată...

Dezlănțuind o serie de orori, maleficul Myers nu va putea fi oprit de nimeni. Cu toate că în oraș a apărut un nou erou! Măcar de-ar putea supraviețui îndeajuns ca să poată opri ce pare de neoprit...

 

Halloween (2018, r. David Gordon Green)

La 40 de ani de la evenimentele din filmul original (1976) Michael Myers e închis. Pe Laurie Strode au neliniștit-o tot timpul nopțile lunii octombrie.

Însă presimțirile ei se dovedesc a fi perfect întemeiate, deoarece coșmarul este pe cale să reînceapă odată cu confruntarea finală dintre Laurie și Michael Myers, care a fost pe urmele ei în tot acest timp, studiindu-i orice mișcare și așteptând momentul potrivit pentru a-și duce în sfârșit la îndeplinire planul machiavelic.

Numai că de data aceasta Laurie nu mai e singură, iar fiica ei, Karen, va face tot posibilul să își salveze mama.

În concluzie, pentru a fi pregătiți pentru noul film Halloween, trebuie să revedeți doar versiunea din 1978.


Din aceeasi categorie...

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Planeta Maimuțelor: Noul Regat – mult așteptatul film de acțiune și aventură, produs de 20th Century Studios, intră în cinematografele românești din 10 mai, cu avanpremiere din 8 mai.

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Un film considerat pierdut, scurtmetrajele unui regizor canonic, un remake Dracula și jazz vor putea fi văzute în cadrul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 14 – 24 iunie 2024)

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție în sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București. ...

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

În weekendul ce s-a încheiat, a avut loc la Romexpo în București, o nouă ediție Comic Con România.

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Totul pentru tenis, performanță și succes! Zendaya revine pe marile ecrane cu un rol ambițios și fără precedent, din 26 aprilie în filmul Challengers.

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Cabinetul de miniștri din Guvernul Copiilor 2 / Government of Children 2 vă dă întâlnire din 26 aprilie în cinematografele din 22 de orașe din țară.

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, realizate de regizori celebri precum Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecţii specia...

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Sâmbătă 13 aprilie la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti a avut loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres, scrisă de Bogdan Adrian Tomas şi regizată de Cătălin Saizescu - o piesă care face o radiografie amuzantă a cenzurii din p...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Guvernul Copiilor 2, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie.

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est, trupa fenomen care a cucerit topurile muzicale de-a lungul timpului, aduce în playlisturile de vară În camera ta.

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie - decembrie 2024.

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Pe data de 12 aprilie 2024 suntem invitati în Sala Mare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru o seară de scurtmetraj documentar.

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde il au ca invitat pe Regizorul și producatorul Claudiu Mitcu. ...

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Aflată la debutul său cu filmul de lungmetraj Kingdom of Judas, Sabina Lisievici va putea fi văzută pe marele ecran, alături de echipa formată din artiști, atât cunoscuți cât și debutanți, începând cu 12 aprilie. ...

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Adolescenții pasionați de film, fotografie sau editare video sunt așteptați să se înscrie într-unul dintre cele mai longevive programe dedicate lor din țară: Let’s Go Digital! (LGD!) din cadrul Festivalului Internațional de Film...

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Éric Toledano și Olivier Nakache, duoul de regizori francezi care a cucerit publicul în 2011, cu Intouchables, revin pe marile ecrane cu o comedie de actualitate: Un an dificil. ...

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, un film plin de umor, în regia lui Ovidiu Georgescu, va putea fi văzut în cinematografele din România, începând din 31 mai.