Vestile de azi sunt total diferite in ceea ce priveste Coreea de Nord si atacurile informatice, si anume, de data aceasta, marele stat, care se afla in vecinatatea Coreei de Sud, tara cu una dintre cele mai crescute viteze de internet din lume, sufera un blackout la nivel informatic.

Conform cinemablend.com care citeaza Bloomberg News, cele patru retele oficiale din Coreea de Nord care se conecteaza la Internet ar fi nefunctionale. 

Toata lumea s-a gandit automat la incidentul Sony si la o reactie a Statelor Unite, o reactie “proportionala” asa cum ar fi amintit presedintele Obama in discursul sau trecut.

Dough Madory, director la Dyn Research in Hanover, New Hampshire spune ca fenomenul actual este total neobisnuit, asemenea caderi nefiind un fenomen normal datorat defectiunilor tehnice. Oricum ar fi o coincidenta imensa ca o defectiune tehnica sa aiba loc la toate cele patru retele si fix in aceasta perioada.

Desi este intr-un fel logic sa ne gandim ca Statele Unite ar fi executat un fel de actiune justitiara, nu inseamna ca acest lucru este si adevarat. Exista multe grupari de hackeri cu si mai multe interese iar SUA nu a surprins niciodata prin statutul de “atacator” informatic ci mai mult prin acela de stat atacat.

De asemenea performantele tehnologice la nivel de tara nu sunt dintre cele mai extraordinare, astfel ca nu se stie daca, poate, vreo grupare de aici ar fi intreprins aceasta actiune. Totusi printre tarile aflate in lista de performante extraordinare la viteza de internet se afla mare parte din cele de la care provin atacuri cum ar fi Coreea, Romania, Republica Moldova, Suedia (tara cu activitate intensa a site-urilor de tip torrent). SUA insa nu detine un loc marcant.

Insa, conform New York Times, SUA ar fi cerut ajutorul Chinei in a contracara activitatile de imprastiere de cod malitios (programe care ajuta atacurile informatice) provenite din Coreea, astfel ca este posibil ca o colaborare de genul sa fi dus mai degraba la evenimentul caderii retelelor decat o actiune pe cont propriu a Americii.

Actul posibil de atac informatic asupra Coreei poate duce la un raspuns nou din partea acesteia. Ultimul atac a reusit sa creeze un mic mare dezastru in cadrul Sony asa ca unele atacuri viitoare nu sunt nici excluse dar nici nu fac parte dintr-o viziune optimista. Exista o posibilitate ca din aceste atacuri masive sa rezulte o continua sicanare la nivel informatic a celor doua tari.

Speram ca la un moment dat vom afla cine le-a pregatit surpriza neplacuta Nord Coreenilor sau macar vom primi un pont voalat din partea presedintelui sau administratiei SUA.