Din acest weekend, drama 21 de rubini, regizata de Ciprian Mega, intră în cinematografe.

Filmul este situat pe două planuri, delimitate parcă de două războaie în Europa de Est, primul în Serbia (1999), al doilea în Ucraina (2022), în ambele perioade de timp România fiind vecină cu țările bombardate. Dar România trăiește un perpetuu război intern, care mutilează viețile personajelor și percepțiile lor asupra vieții.

Nina (Corina Moise), o actriță sensibilă și cu multă dăruire, este o tânără procuroare, care, împreună cu iubitul ei, Yuri, regizor de film, lucrează la dezvoltarea unui scenariu, inspirat dintr-o poveste de familie. 

Anthony Delon (Yuri) își construiește personajul cu șarm franțuzesc, dar și cu aroganța unui rus autosuficient, dispus să intre cu bocancii în viețile oamenilor și, de ce nu, în țările lor.

Mickey Rourke, pe care ne-am obișnuit să-l vedem, în ultima perioadă, doar guest star în producții comerciale, revine în forță în acest film de autor, primind provocarea de a aborda un rol greoi, chipul unui excentric diplomat american, Mandovanis, care pare să ducă în spate toată nemulțumirea și superficialitatea societății noastre.

Tensiunile politice de la sfârșitul anului 2022, o aduc pe Nina în atenția publică, numele ei fiind vehiculat pentru poziția de Procuror General al României. Numirea în această funcție depinde, însă, de Mickey Mandovanis, Secretar de Stat al Guvernului american, și de Nicoletta Delalachiessa, reprezentanta Comisiei Europene. Întâlnirile cu aceștia se transformă într-un veritabil examen, care, dublat de căutările artistice și de relația amoroasă cu Yuri, îi dezvăluie Ninei chipul societății în care trăiește.

Filmul lui Ciprian Mega arată două vârste ale aceleiași lumi, o Românie trădată, atât din exterior, cât și din interior. O legătură puternică între cele două planuri este făcută prin reapariția primarului Burducea, genial interpretat de Dorel Vișan. Burducea este tipul politicianului corupt și oportunist, care, la vremea senectuții, oferă lecții de viață, găsind propria hermeneutică a trecutului.

Deși regizorul este preot ortodox, 21 de rubini nu cauționează în vreun fel instituția bisericească. Dimpotrivă, invită la reflecție și la redescoperirea vocației, vorbind, fără menajamente, despre dedesubturile întunecate ale ierarhiei Bisericii Ortodoxe, asupra căreia planează acuzația unui amenințător concubinaj cu puterea politică, precum și vinovăția unei căderi morale greu de ascuns.

Dacă ai spune că 21 de rubini este un film despre justiție și nedreptate, ai greși cu siguranță. La fel, ai greși dacă ai spune că este un film politic sau un film despre Biserică. Avangardist, dar cu rădăcini ferme în stilistica filmelor de artă din secolul trecut, filmul lui Ciprian Mega marchează un nou moment în discursul cinematografic est-european.

Rubini sau rubine? Când un artist înfățișează o lume, culorile sale demolează convențiile de până la el. Dacă moștenirea lingvistică nu slujește creației, povestea modifică structural dimensiunea fonetică, încât cuvântul rostit să devină Adevăr.  

Rubinii nu sunt pietre. Povestea nu are timp. Rubinii sunt suflete care ne arată ora exactă. Ora de a zice Adevărul!

Un film puternic, o poveste care te răscolește, spusă cinematografic în 150 de minute, pe care nu le simți când trec. Prea înduioșător pentru a fi considerat un film manifest, 21 de rubini este un film despre om, o poveste despre noi și despre fragilitatea relațiilor interumane.

Distribuția: Mickey Rourke, Corina Moise, Anthony Delon, Elisabetta Pellini, Dorel Vișan, Sebastian Bălan, Ela Ionescu, Mihnea Moldoveanu, Nicodim Ungureanu, Valer Dellakeza, Claudiu Maier, Irina Săulescu, Răzvan Vasilescu, Magda Catone, Mădălina Anea, Șerban Borda, Costel Cașcaval, Ovidiu Crișan, Carmen Tănase. 

Produs de: Eirina Film & Frathos.

Scenariul și regia: Ciprian Mega 

Producători: Silviu Ciobanu & Laura Mega 

Imagine: Liviu Mărghidan

Filmul este distribuit în România de Eirina Film.

Iata mai jos cateva interviuri exclusive realizate de CineFan.ro: