We Are Basca a lansat în cinematografe un documentar inedit: De ce scriu ăştia pe pereţi? un film care ne prezintă povestea neștiută a scrierilor de pe pereți, trenuri, metrouri.

Oare desenele pe care le vedem, întâmplător, pe ziduri, pe ruinele unei fabrici părăsite sau pe vagoanele de metrou, au vreun impact asupra vieților noastre? Poate că schimbă ceva în noi, spune regizorul Alin Boeru, mai ales atunci când suntem deschiși în fața acestor artiști, considerați, de regulă, „vandali și golani”.

Filmul lui Alin Boeru construiește o imagine subiectivă a scenei street art din România, mixând cadre contemporane cu materiale de arhivă, pentru a descrie viața comunităților de grafferi pe parcursul ultimilor 30 de ani de istorie.

Explorează toate dimensiunile și specificitățile acestor grupuri, de la intervențiile pe metrouri, tramvaie, trenuri, ajungând la acțiuni clandestine pe străzi, în spațiul public sau în locuri abandonate.

Încercând să înțeleagă dedesubturile fenomenului graffiti și street art din România, Alin, un fost corporatist, ajunge să se descopere pe sine. Pornit ca o analiză obiectivă a unei contraculturi, documentarul se transformă într-o poveste intimă de maturizare (coming-of-age) a unui bărbat de 35 de ani, care ajunge să fie înghițit de universul diferit pe care îl descoperă.

AFIS DE CE SCRIU ASTIE PE PERETI

Cu: Msero, Robert Obert, Nicolae Boeru, Rodica Boeru, John Dot S, Kero, Ocu, Sinboy, Pandele, Lost, Recis, Cage, Pisica Pătrată, Popescu, Erps, 1q-Sapro, Sage, Homeboy, Irlo, Dan Perjovschi, Maria Bălan, Kaput, Harcea Pacea, Aeul, Pulsar Sinaps, Adrian Oniga, Sebastian Burduja, Andrei, Ohboy, Mihai Zgondoiu, Deliric, Alin Ciupală, Corina Șuteu, Wanda Hutira, Luna, Rose, Sc13ence, Neon, Saddo, Krips, Cristian Neagoe, Lucian Sandu Milea, Fays.

Regia şi Scenariul: Alin Boeru. Producători: Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe. Producător Executiv: Robert Obert, John Dot S. Producător Creativ: Ioachim Stroe. Imagine: Radu Tancău, Ștefan Schultz. Consultant artistic: Pisica Pătrată.

"Pentru mine, răspunsul la întrebarea De ce scriu ăștia pe pereți? a devenit același cu răspunsul la întrebarea De ce vreau să fac acest film? și, mai mult de-atât, de ce se fac filme, în general?. Artiștii stradali se despart de arta lor de îndată ce termină o lucrare și o fotografiază. O lasă cadou străzilor și oamenilor care trec pe lângă ea. Chiar dacă ea va fi acoperită a doua zi, în ei s-a produs o micro-schimbare, la nivel personal.

Am încercat ca acest documentar să fie o invitație la introspecție, o oglindă pusă în fața unui privitor câtuși de puțin curios, un desen pe un perete, al cărui sens poate fi greu de găsit de către unii dintre cei care îl văd sau, dimpotrivă, care poate trezi în alții, din prima, o senzație de familiaritate. Dacă nimic din toate astea nu a ieșit, atunci va rămâne doar un cadou străzilor, și asta va fi de ajuns." declară regizorul Alin Boeru.

Trecând prin cele mai importante momente din istoria recentă a României, un simplu angajat de corporație devine regizor de film documentar și îi întâlnește pe cei mai importanți reprezentanți ai fenomenului graffiti și street art. Regizorul se transformă într-un personaj activ și devine ghidul personal al privitorului prin măruntaiele culturii urbane, experimentând puțin din senzațiile brute pe care grafferii și artiștii stradali le au atunci când desenează în spațiul public.

Pornit ca o analiză obiectivă a acestei subculturi, filmul devine o experiență direct- transformatoare pentru autorul său, prezentând constant o paralelă între lumea din care provine regizorul și cea pe care o descoperă.

Pornit la inițiativa a doi street-artiști români (Robert Obert și John Dot S), filmul a fost scris și regizat de Alin Boeru și produs de Wearebasca. Proiectul a fost finanțat de Centrul Național al Cinematografiei și sprijinit de Societatea Română de Televiziune și BV McCann Erickson.

Interviuri exclusive CineFAN.ro:

Trailer: